Fölényes Bayern-siker a rangadón: négyet lőttek Gulácsiéknak!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.09.11. 18:19
A Bayern München idegenben 4–1-re legyőzte az RB Leipziget a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2021–2022-es kiírásának 4. fordulójában.

Lewandowski a bal sarkot választotta, míg Gulácsi jobbra repült, ezzel a tizenegyessel szerzett vezetést a Bayern (Fotó: AFP)
Lewandowski a bal sarkot választotta, míg Gulácsi jobbra repült, ezzel a tizenegyessel szerzett vezetést a Bayern (Fotó: AFP)
Lewandowski a bal sarkot választotta, míg Gulácsi jobbra repült, ezzel a tizenegyessel szerzett vezetést a Bayern (Fotó: AFP)
Lewandowski a bal sarkot választotta, míg Gulácsi jobbra repült, ezzel a tizenegyessel szerzett vezetést a Bayern (Fotó: AFP)
Lewandowski a bal sarkot választotta, míg Gulácsi jobbra repült, ezzel a tizenegyessel szerzett vezetést a Bayern (Fotó: AFP)

 

NÉMET BUNDESLIGA
4. FORDULÓ

RB Leipzig–Bayern München
1–4 (0–1)
Lipcse, Red Bull Aréna, 34 000 néző. Vezette: Aytekin
RB LEIPZIG: Gulácsi – Mukiele, Orbán (Klostermann, 80.), Simakan, Angelino (Gvardiol, 59.) – Laimer (Haidara, 59.), Kampl – Szoboszlai, D. Olmo (Forsberg, 59.), Nkunku – André Silva. Vezetőedző: Jesse Marsch
BAYERN: Neuer – Pavard (Stanisic, 75.), Upamecano, L. Hernández, A. Davies – Kimmich, T. Müller (Süle, 75.), Goretzka (Sabitzer, 60.) – Gnabry (Musiala, 45+1.), Lewandowski (Choupo-Moting, 60.), L. Sané. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző:
Laimer (58.), ill. Lewandowski (12. – 11-esből), Musiala (47.), L. Sané (54.), Choupo-Moting (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Rangadónak indult, a Bayern végül lelépte az RB Leipziget idegenben. Tette mindezt a nyáron épp a lipcsei kispadról kivásárolt Julian Nagelsmann irányításával.

Pedig a hazaiak kezdtek jobban...

Aztán a 10. percben egy elsőre szinte észrevehetetlen, Leon Goretzka elől Kevin Kampl által elsodort labda meghozta az első fordulatot. Csaknem két percig állt a játék, majd Deniz Aytekin játékvezető a videobíró jelzése alapján kiment a VAR-monitorhoz, többször visszanézte a véleményesnek tűnő jelenetet, aztán kezezés miatt tizenegyest ítélt a Leipzig ellen. Gulácsi Péter jobbra ment, Robert Lewandowski balra lőtt – előnybe került a Bayern.

A lengyel csatár újabb rekord közelébe került: egymás után a 14. bajnokiján szerzett gólt, miközben sorozatban a 17., Bayern-mezben lejátszott tétmeccsén is eredményes volt. Utóbbi rekord, előbbiben még Gerd Mülleré a képzeletbeli csúcs (16).

A Leipzig többet birtokolta a labdát, helyzetekből is többet alakított ki, de hiába Angelino vagy épp Dani Olmo ígéretes lövése, Manuel Neuer kapuja bevehetetlennek bizonyult az első félidőben.

A fordulás után két perccel jött az újabb fordulat: a szünet előtt csereként beálló Jamal Musiala remek egyéni megoldással vette át az ötös előterében Alphonso Davies centerpasszát, majd kilőtte a hosszú alsót (0–2).

Musiala góljára André Silva válaszolt az 51. percben – ám a videózás alapján centis lesről, így a találat nem ért. Nem úgy az 54. percben Leroy Sané gólja, a szélső Musiala beadása után ziccerben, alig egy méterről vette be Gulácsi kapuját (0–3).Konrad Laimer nem sokkal később óriási bombával szépített, jó 35 méterről lepte meg a kissé kinn álló Neuert, kipókhálózva a bal felsőt, ám a Leipzig feltámadásához ez is kevés volt (1–3)...

A végjátékban Maxim Choupo-Moting állította be a – bajor szempontból – 4–1-es végeredményt.

A Leipzig magyar légiósai közül Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik végigjátszotta a találkozót, a többször is nagyot mentő Willi Orbán a 80. percben, kétgólos hátránynál jött le.

AZ ÁLLÁS
1. Wolfsburg446–1+512
2. Bayern München43113–4+910
3. Borussia Dortmund43113–9+49
4. Mainz4316–2+49
5. Freiburg4226–4+28
6. Bayer Leverkusen421112–6+67
7. 1. FC Köln42118–6+27
8. Union Berlin4135–4+16
9. Hoffenheim41128–7+14
10. Bochum3123–30 3
11. Arminia Bielefeld332–20 3
12. VfB Stuttgart3127–8–13
13. RB Leipzig4135–6–13
14. Eintracht Frankfurt3213–6–32
15. Augsburg4221–8–72
16. Mönchengladbach3122–7–51
17. Greuther Fürth4132–11–91
18. Hertha332–10–80

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE!

90+2. perc: OTT A KEGYELEMDÖFÉS! Sabitzer forgatja meg az emberét a 16-os előterében, Kimmichez passzol, aki tökéletes ütemben ugratja ki Choupo-Motingot, Klostermann lógott be, majd a Bayern támadója 11 méterről, ziccerben Gulácsi kapujába lő! 1–4

90. perc: Négy perc a tervezett ráadás!

89. perc: SABITZER! Davies húz befelé balról, a kapuvonallal párhuzamosan sprintel, amikor visszateszi lövésre a kaputól 8-9 méterre érkező Sabitzernek, aki kapásból lő, Gulácsi remek reflexmozdulattal véd! A kipattanót pedig kapu fölé fejeli az osztrák!

87. perc: Nkunku próbálkozik meg egy lövéssel jó 20 méterről, jobbról, de nem találja el a kpaut.

Akadt a meccsen néhány kemény fault, ehhez képest még egyetlen árva sárga lap sem volt...

85. perc: Sabitzer rúgja meg hátulról Simakant... balról, az oldalvonal mellől jön szabadrúgással a Leipzig. Szoboszlai végzi el, élesen kapu elé lövi, de nincs, aki belefejeljen, így Neuernek nem kell védenie!

84. perc: Nkunku végzi el a szabadrúgást, ígéretesen csapódik, de végül jó fél méterrel eltekeredik a bal felső sarok mellett!

83. perc: Poulsen harcol ki szabadrúgást a müncheni kaputól 23-24 méternyire, szinte középről jöhet majd a lövés...

Úgy fest, mind a két csapat átállt a három védős, két szárnyvédős hadrendre...

Közben Marschtól papíron érkezik némi taktikai utasítás, Forsbergék a pálya közepén olvassák a lapocskát. (Csak nehogy eldobja egyikük...)

81. perc: Most Kimmich marad lenn a földön a bal bokáját fogva...

80. perc: Willi Orbán helyén a német válogatott Lukas Klostermann.

78. perc: Musiala és Gvardiol ütköztek. Ápolni kell mindkét játékost.

Nagelsmann teszteli kicsit a három középső védős rendszert a Bayernnél?

75. perc: Pavard helyén Stanisic, Müller helyén Süle. Ez némi átszervezéssel is járhat majd a Bayernnél.

A pontrúgásokat leszámítva elvétve kerül játékba a második félidőben Szoboszlai Dominik...

72. perc: Szoboszlai jobb oldali szöglete után Orbán és Forsberg ugranak fel fejelni a hosszúnál, talán picit zavarják is egymást, így kettejük közt a földre hullik a labda, amit aztán kivág az egyik müncheni játékos...

71. perc: André Silva helyén Poulsen.

70. perc: Szoboszlai végezhetett el egy szabadrúgást a kaputól jó 23-24 méternyire, balról, erőből az ötösön belülre tekeri, Neuer azonban kilép a kapujából és lehúzza az érkező lipcseiek elől.

69. perc: Davies veszti el a labdát a Bayern 16-osának jobb oldalánál, Kampl leteszi lövésre a lendületből érkező Forsbergnek, aki 16 méterről a jobb felsőt veszi célba, de a ficak helyett csapattársa, Nkunku fejét trafálja el.

67. perc: Nkunkut állították meg lesen.

Újra és újra jön előre a Leipzig. A Bayern csak pillanatokig tudja most megtartani a labdát. Neuer picit húzza is az időt minden kirúgásnál...

63. perc: Nkunku vette át a labdát a 16-os jobb csücskénél, felnéz, befelé húz, majd laposan a védők mögé csavarja a labdát, pont a hosszún érkező André Silva elé, a portugál viszont hiába dobja magát, jó 50 centivel lemarad a labdáról, s így nem tudja a jobb alsóba sodorni azt! Sansz volt ez is!

60. perc: Cserél a Bayern is, Sabitzer pályára lép a volt csapata ellen, Goretzka helyét veszi át a bajor középpályán. Jön Choupo-Moting is, ő Lewandowskit váltja, alighanem félig a jövő heti BL-meccsre is gondol már Nagelsmann.

59. perc: Hármat cserél Marsch: Gvardiol jön Angelino, Forsbeg Olmo és Haidara Laimer helyére!

58. perc: JÉZUS, MEKKORA GÓL! SZÉPÍT A LEIPZIG! Laimer veszi át a labdát a kaputól jó 35 méterre, megtolja, majd óriási erővel a bal felsőbe vágja! Neuer hiába repült, nem tudta védeni! Talán egy kissé kinn is állt a német kapus, de erre nem is számíthatott! Szenzációs löket volt! 1–3

57. perc: S Sané lábában lehetett volna máris a negyedik Bayern-gól! A leshatárról indul a német szélső, a 16-oson belül viszont lendületet veszít, Simakan pedig oda tud pöckölni úgy a labdához, hogy végül Sané elveszítse azt.

Sané öröme Müller és Lewandowski társaságában (Fotó: AFP)
Sané öröme Müller és Lewandowski társaságában (Fotó: AFP)

54. perc: HÁROM! ELDŐLNI LÁTSZIK! Musiala ezúttal a 16-os jobb oldalánál gyorsít fel, a teljes lipcsei védelem eltolódik abba az irányba, szinte az alapvonalnál jár, amikor középmagasan centerez, a kiszolgáltatott Gulácsi nem tud belekapni a rövidnél, a hosszúnál pedig Leroy Sané érkezik, és alig egy méterről a kapuba sodorja a harmadik müncheni gólt! 0–3

53. perc: Lewandowski kerül helyzetbe a 16-oson belül, de Gulácsi kifog ezúttal a lengyelen!

51. perc: GÓÓÓÓL, de NEM GÓL! André Silva kap remek kiugratást a leshatáron, némi szerencsével jut el elé a labda, de Hernández szorításában maga elé tudja venni, majd kilövi a jobb alsót. Neuer hiába futott ki a kapujából, esélye nem volt hárítani. Viszont a partjelző beinti a lest... majd a videobíró is megerősíti: les volt!

50. perc: Angelino és Szoboszlai bolondoznak a labdánál egy a 16-os jobb csücskétől megítélt szabadrúgás elvégzése előtt, előbb nekifut a spanyol, aztán nekifut a magyar, aztán mégis beíveli a spanyol... Az ötös bal csücskénél meg tisztáz a bajor védelem.

48. perc: Kontrázhat a Bayern, Sané futja meg a bal szélét a pályának, a 16-os csücskétől laposan centerez, középen Goretzka átlépi a labdát, jön mögötte Lewandowski, ziccer, de 14 méterről a kapu bal oldala mellé lő a lengyel!

47. perc:KETTŐVEL VEZET A BAYERN! Davies centerez balról, az ötös csücskénél, a röviden Musiala érkezik, jobbal egy légstoppal átveszi, egyúttal maga elé teszi a labdát, majd ballal, 6 méterről kilövi a hosszút! 0–2!

46. perc: A Leipzig kezdte a második félidőt!

Ugyan a Leipzignek három kaput eltaláló kísérlete is volt (összesen hét próbálkozásból), csupán 0.5-ös xG-vel zárta a félidőt. A Bayern nyolcszor próbálkozott, egyszer találta el a kaput, mégis 1.5-ös xG-t hozott össze a helyzetminőségre. Ennek alapján a Bayern támadói még formán kívül is futballoznak, hiszen a büntetőn kívül el sem tudták találni Gulácsi kapuját, hiába voltak jó lehetőségeik elméletileg.

SZÜNET

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Két perc a tervezett ráadás!

45. perc: Gnabry helyén kényszerűségből Musiala folytatja!

44. perc: OLMO! Jobbról sikerül középregyötörni a labdát, ott Nkunku veszi át, de befordulni nem tud két védő szorításában, visszateszi lövésre Olmónak, aki 16 méterről a jobb felsőt célozza meg, Neuer pedig nagy bravúrral véd!

43. perc: Gnabryt kell ápolni.

Nkunku és Müller párharca (Fotó: AFP)
Nkunku és Müller párharca (Fotó: AFP)

42. perc: Hiába birtokolja többet a labdát a Leipzig, egyszerűen nem tud nagy helyzetet kialakítani Neuer kapuja előtt a hazai csapat.

Játékvezetői vélemény kikérve: megyei szinten aktív kollégánk szerint hiába a friss útmutató a mezvonal jelentőségéről ez csak egy erős szempont, de nem az egyetlen dolog, amit nézni kell ilyen helyzetekben. Mivel a szándék egyértelmű volt, és Kampl vállalta (nem szándékos az áthallás...) a kockázatot azzal, hogy megpróbál vállal tisztázni, azzal, hogy a mozdulatot nem tudta tisztán, egyértelműen a felkarja használata nélkül kivitelezni, joggal vesztett rajta. Maradjunk annyiban, a kezezés-szabály továbbra sem egyértelmű. Klasszikussal élve: a futballban az a szép, hogy mindenki másként láthat egy-egy szituációt. A végén meg a játékvezető szava úgyis dönt.

38. perc: Lewandowski sarokkal készíti le a labdát lövésre Goretzkának, aki egyet igazít rajta, majd kissé éles szögből, jobbról lő, Willi Orbán érkezik és ment szögletre!

36. perc: Szoboszlai szabadrúgása után bizonytalankodik a müncheni védelem, többször is felfelé fejelik a labdát a bekkek, de az ötös előteréből nem nagyon jutnak ki, Simakan bólintja befelé az ötös bal sarkától, hátha középen érkezik lipcsei, André Silva lendületből jön is, de a fejesét magabiztosan fogja Neuer.

34. perc: Angelino érkezik jó ütemben a beadásra, a kapu bal oldalát célozza, de nem találja el azt!

31. perc: Szoboszlai beadása sikerül gyengére...

27. perc: Sané próbálkozik meg egy lapos lövéssel kissé balról, 19 méterről, visszahúzva a labdát a bal alsó irányába – pontatlan.

25. perc: Olmo próbálkozik meg egy átlövéssel, 25-27 méterről, szinte középről jobbal, de méterekkel a bal felső mellé száll a labda!

23. perc: Kampl lő enyhén balról, jó 20 méterről, Neuer magabiztosan véd a kapu jobb oldalánál.

22. perc: Lewandowskit keresik Pavard egy mélységiindítással, Gulácsi jön ki a kapujából, és attól jó 20-22 méternyire, lábbal tisztáz.

19. perc: Gnabry jobbról érkező centerezése után tisztáz a lipcsei védelem!

Lewandowski zsinórban a 14. Bundesliga-meccsén talált a kapuba, még két meccsre van szüksége, hogy ebben a mutatóban is beérje Gerd Müller csúcsát. Egyúttal a 17. Bayern-tétmeccsén volt eredményes sorozatban, ez már önmagában új klubrekord!

Ez volt Lewandowski 6. gólja az idényben. Megint bekezdett a lengyel!

A kezezésre vonatkozó szabály(ok) megint kereszttűzbe kerülnek majd. Elvégre épp az idény előtt adták ki az útmutatást, mely szerint, ha a mezvonal feletti résszel találkozik a labda, az nem kéz. A felvételek alapján itt úgy festett, ez történt, mégis büntetőt ért. Innen megyünk tovább!

12. perc: Lewandowski áll a labda mögé. Vesz egy mély levegőt, majd a bal alsóba lő! Gulácsi elment jobbra, így nem volt esélye védeni! VEZET A BAYERN! 0–1

Aytekin és a VAR-monitor (Fotó: AFP)
Aytekin és a VAR-monitor (Fotó: AFP)

És megadja a tizenegyest! Ezen még sokat fognak vitatkozni. Főleg ha bemegy!

Aytekin kimegy és visszanézi...

A visszajátszások alapján egy lehetséges kezezést és így 11-est néznek. Kampl sodorta el a labdát Goretzka elől a 16-os jobb csücskénél. Ránézésre inkább tűnik vállnak, még ha nyúlt is picit lefelé a lipcsei...

10. perc: Aktív a VAR, Kampl beszélget a játékvezetővel. A játékosok testbeszéde alapján úgy tűnik, senki nem érti, mit kell vajon most visszanézni.

A Bayern kijött a szorításból, sőt, most épp a bajorok azok, akik azonnal letámadják a lipcseieket, mindegy, hogy a labda még a 16-os környékét sem hagyta el esetleg.

8. perc: Müller végzi el a szögletet balról, a középre szálló labda elmegy Nkunku és Szoboszlai feje felett, középen Lewandowski érkezik, aki hat méterről, jobbal a kapu jobb oldala mellé/fölé lő!

7. perc: Davies balról, laposan passzolja a labdát a 16-os előterébe, Goretzka böki be a védők mögé középmagasan, Lewandowski érkezik lendületből, ám még mielőtt lőhetne Willi Orbán szögletre ment előle.

6. perc: Szoboszlai teszi tovább a labdát a bal szélen felfutó Angelino elé, aki 8 méterről, éles szögből lő, épp Neuer kezei közé!

A Leipzig az első öt percben magasan letámadta a Bayernt, ezzel kényelmetlen helyzetbe hozva a rekordbajnok játékosait. Nagy helyzetet azonban nem láthattunk.

2. perc: Szoboszlai próbálkozott egy beadással a 16-os bal csücskétől, Müller blokkolta a labdát kézzel, a lipcseiek azonban hiába reklamálnak, Aytekin szerint túl közelről jött a labda, hogy ez 11-est érjen.

A Leipzig fehér felsőben, piros mintákkal, piros nadrágban és piros sportszárban, a Bayern már-már feketébe hajló, sötét szürke szerelésben futballozik ezen a délutánon!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Szoboszlai Dominik kezd a Bayern München ellen (Fotó: AFP)
Szoboszlai Dominik kezd a Bayern München ellen (Fotó: AFP)

Meglehet, a pillanatnyi tabellán csak a hatodik és a tizedik helyen álló együttesekről van szó, így is rangadóra készülhetünk a Bundesligában. Az előző kiírás ezüstérmese a bajnokot fogadja, ráadásul több szempontból is rendhagyó mérkőzésen.

Ami Budapestről nézve talán a legfontosabb: a Leipzig kezdőjében mind a három magyar válogatott légiós, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is helyet kapott. Ami a német újságírók fantáziáját is megmozgatta: Julian Nagelsmann most először vezeti a Bayernt korábbi együttese ellen. Megjegyzendő: a Leipzig szakvezetőjeként a Bundesligában nem tudott borsot törni jelenlegi kenyéradója orra alá, legalábbis győzelmekkel nem: három döntetlen és egy vereség volt a Nagelsmann-féle Leipzig mérlege a bajorok ellen.

Ez lesz a két csapat 13. összecsapása egymás ellen: a Leipzig mindössze egyszer nyert eddig (2018. március 18-án, hazai pályán 2–1-re), további öt döntetlen és hat vereség a mérleg az RB szemszögéből.

A Bundesliga hivatalos honlapja négy kulcspárbajt jelölt meg saját felvezetőjében: Simakan és Lewandowski, Angelino és Gnabry, André Silva és Upamecano, valamint Kimmich és Szoboszlai várt összecsapásai ezek.

A mérkőzésre csapatkapitányként vezetheti ki a lipcseieket Gulácsi Péter, aki ugyan már korábban is viselte a karszalagot, a héten hivatalosan is kinevezték a társak csékának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik