K. Zs. 2022.05.17 12:37 Frissítve: 2022.05.17 13:30

Bundesliga: dróninterjú meccs közben a játéktéren? Ez sem kizárt a jövőben

A német labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) a világ leginkább digitalizált ligája akar lenni, és az sem kizárt, hogy a jövőben drónok révén interjúvolnak játékosokat mérkőzés közben, a játéktéren – ilyesmiről is beszélt a minap Donata Hopfen, a német liga ügyvezető igazgatója.

Donata Hopfen (középen) és az élvonalba visszajutást ünneplő Schalke-játékosok az elmúlt hét végén (Fotó: AFP)

 

„Azoknak is a kedvében akarunk járni, akik továbbra is egy sörrel a kezükben, kolbászt majszolva kívánnak végignézni egy futballmeccset, de kötelességünk azokra is figyelni, akik egyre szélesebb körű digitális szolgáltatásokra vágynak. A világon a leginkább digitalizált liga címére pályázunk” – összegezte előadása lényegét Donata Hopfen, aki az év eleje óta dolgozik a német első és második liga működését irányító Német Labdarúgóliga (DFL) ügyvezető igazgatójaként.

A Kicker hétfőn összegezte Hopfen felszólalását, amely a múlt héten Düsseldorfban, a „Sports-Innovation 2022” konferencián hangzott el.

 
Amerika a Bundesligában – Moncz Attila közelmúltbeli publicisztikája Donata Hopfenről és az előtte álló feladatokról

Az 5G és az egyre modernebb okostelefonok térhódításával ugrásszerűen szaporodó digitális lehetőségek felsorolása ma már nem áll meg a mérkőzéseket rögzítő kamerák számának emelésénél, a játékosok teljesítményét jellemző adatözön minél szurkolóbarátibb, grafikákkal érthetőbbé tett és természetesen villámgyors tálalásánál.

Az első hallásra talán legmeghökkentőbb folyamatban lévő kísérlet azt célozza, hogy a jövőben apró drónok segítségével lehetővé váljon a játéktéren tartózkodó futballisták mérkőzés közbeni interjúvolása pl. egy megítélt tizenegyes körülményeiről – derült ki az ügyvezető szavaiból.

A szurkolók bevonása, a közösségi médiában megnyilvánuló interaktivitás egyre fontosabb feltétele egy gazdasági vállalkozás, így például egy futball-liga sikeres működésének. A DFL eltökélt azt illetően, hogy a tartalmak minden korábbinál élethűbb átélésével kecsegtető metaverzum lehetőségeit is kihasználja.

„A fiatal szurkolók körében egyre sürgetőbb az igény, hogy a virtuális környezetben szinte tökéletesen átélhessék egy konkrét sportesemény élményét. A drukkerek a lehető legközelebb akarnak kerülni a játéktérhez, mindent tudni és érteni vágynak, és a legszívesebben mindenről véleményt formálnának a közösségi médiában. A digitális fejlesztések révén meg kell felelnünk ezeknek az igényeknek” – fogalmazott Hopfen.

2022.06.24 22:18:04

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Egy jó Cristiano Ronaldo helyreállíthatja a világ rendjét.

2022.06.23 12:03:31

Német labdarúgás HEGYI TAMÁS

Kilencven éve, 1932. június 12-én a Bayern München története első német bajnoki címét nyerte meg.

2022.06.10 23:27:31

Német labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A ZDF riporterét kioktatta, ám visszavonulása után televíziósként próbálná ki magát Toni Kroos.

2022.06.09 20:58:10

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha a Bayern enged, az új vezérkar szavahihetősége veszik oda, hiszen külön-külön elmondták már mindannyian, őhisztisége nem megy sehova, hanem kitölti a jövő nyárig érvényes megállapodását. Azt meg aligha akarják átélni, hogy néhány héten belül Lewandowski szemberöhögje őket egy barcelonai szerződéssel a zsebében.

2022.05.21 10:44:10

Német labdarúgás BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sallai és Orbán is gólpasszt adott a Német Kupa döntőjében, Gulácsi bravúrja és szerencse is kellett a történelmi sikerhez.