Bayern: Mané „sofőrjeként” érkezett Münchenbe, szerződést kapott

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.08.22. 19:44
null
Azankpo (narancssárgában) az Oldham Athletic játékosaként (Fotó: Getty Images)
Nem mindennapi történetről számolt be augusztus elején a Marca angol nyelvű kiadása: a Bayern München második csapata leigazolta a 15-szörös benini válogatott támadót, Désiré Segbé Azankpót. Na persze, ennek önmagában még nincs különös hírértéke, ám ha hozzátesszük, hogy a 29 éves csatár Sadio Mané sofőrjeként került Münchenbe, máris érdekesebb a történet.

Mané és Azankpo ismeretsége nem új keletű: a két támadó még Mané szülőhazájában, Szenegálban együtt kezdett el futballozni, s hamar jó barátok lettek, s 2012-ben egy rövid ideig klubtársak voltak a francia Metznél is – igaz, sok esélyük nem volt egymás oldalán megmutatni képességeiket, mivel Azankpo a második csapatnál szerepelt, Mané pedig még a 2012–2013-as idény kezdete előtt tovább állt a Red Bull Salzburghoz.

Miközben Mané a Salzburgból a Southamptonba, majd a Liverpoolhoz került, addig benini barátjának jobbára maradt az európai második vonal: szlovák, román élvonal, francia másod- és harmadosztály, angol negyedosztály jutott osztályrészéül az elmúlt tíz évben, miközben Manéval megmaradt a jó barátság. Olyannyira, hogy amikor Azankpo a 2019–2020-as idényben az Oldham Athleticben futballozott, akkor az onnan háromnegyed órányi autózásra lévő Liverpoolban szereplő Manénál lakott.

Idén aztán ismét megmutatkozott kettejük jó barátsága: amikor a nyár elején letelt a kölcsönadási szerződése a Dinamo Bucuresti-nél, „anyaklubja” a francia másodosztályból kieső USL Dunkerque felbontotta Azankpo szerződését, aki így klub nélkül maradt. Itt jön a képbe Mané, amikor ugyanis értesült Azankpo helyzetéről a szenegáli csatár kérte benini barátját, hogy tartson vele Münchenbe az orvosi vizsgálatokra, és legyen segítségére az első müncheni időszakban – így alakult, hogy Azankpo tulajdonképpen Mané sofőrjeként funkcionált.

Mané azonban úgy érezte, ezzel még nem tett meg minden tőle telhetőt a barátjáért, ezért kijárta számára, hogy a klubnál próbajátékon vehessen részt – a fő érve pedig az volt a klubvezetők felé, hogy Azankpo jelenléte segíthet neki a mielőbbi beilleszkedésben. Azankpo ezen a próbán megfelelt, és két évre szóló szerződést kapott a Bayerntől, így tíz év után ismét Mané klubtársának mondhatja magát – még akkor is, ha most is csak a második csapatban szerepel, ahogy a Metznél is.

Amúgy Azankpo sem ügyetlen, 2014-től összesen 15 alkalommal szerepelt hazája nemzeti csapatában – legutóbb június elején éppen Szenegál ellen, amely 3–0-ra legyőzte Benint, s mind a három gólt Sadio Mané szerezte.

A sztoriról egyébként a Marca mellett a ghánai sportújságíró, Saddick Adams is beszámolt, Twitteren megjelent hosszú bejegyzésfüzérben több képpel is illusztrálta Mané és Azankpo történetét.

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik