Bayern: hányatott sors, menekülttáborban született az új igazolás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.27. 11:20
null
Nem volt könnyű élete a családnak, azonban Kanada és a futball mindent megváltoztatott
Alphonso Daviest az egyik legtehetségesebb labdarúgónak tartják a tengerentúlon. A 17 éves támadót a Bayern München MLS-rekordot jelentő 14 millió euróért szerződtette, azzal pedig, hogy a Ghánában született, libériai származású kanadai válogatott játékos Európába igazolt, valóra vált az álma. A sikerhez vezető út azonban egyáltalán nem volt könnyű.

A játékos 2019 januárjában csatlakozik a német gárdához, addig továbbra is a Vancouver Whitecaps labdarúgója marad. A kanadai gárda mini-dokumentumfilmet készített az elmúlt évben Daviesről, amelyben a szülők is megszólaltak.

Victoria, Davies édesanyja könnyek között beszélt fiáról: „Büszke vagyok rá. A menekülttáborban nem volt ételünk, nem voltak ruháink, ma pedig itt vagyunk. Megvan mindene, amire szüksége van.”

Az évezred elején polgárháború dúlt Monroviában, Libériába fővárosában, ahol Davies szülei éltek. „Hogy ételhez jussunk, holttesteken kellett átmásznunk” – folytatta az anya, akinek – csakúgy, mint a férjének – végig ott motoszkált a gondolat a fejében, hogy bármikor áldozattá válhatnak ők is.

„Kemény és veszélyes volt. Az egyetlen dolog, ami a túlélést biztosíthatta, az a fegyver volt. De minket nem érdekelt az öldöklés, inkább úgy döntöttünk, elmenekülünk” – fogalmazott Debeah, az édesapa.

A szülők aztán 1500 kilométert utazva Ghánába menekültek. Accrához, a fővároshoz közel, Buduburamban, körülbelül 42 ezer másik menekülttel együtt éltek egy menekülttáborban, ahol 2000. november 2-án megszületett Alphonso Davies.

A szülők aggódtak, mi lesz a fiukkal, hogyan fogják etetni, hol fogják fürdetni, hogyan tudják majd életben tartani, hiszen mindenért fizetniük kellett.

Megoldották. 2006-ban aztán jött egy lehetőség, egy segítő program keretén belül a család Kanadába költözhetett. Senkit sem ismertek az országban.

A család esélyt kapott, és élt vele. Beilleszkedett a kanadai társadalomba. Daviesnek két fiatalabb testvére van, akik ikrek. Egy lány és egy fiú. A futball mellett mindig segített az otthoni dolgokban, legyen szó etetésről vagy pelenkázásról. Még idősebb korában is vigyázott rájuk, miközben a szülei dolgoztak.

„Féltettem őt. Nem szerettem volna, hogy rosszfiú legyen. Láttam a tévében, hogy néhány hasonló korú srác mit csinál az utcákon. Mondtam neki, hogy 16-17 éves korában szabad utat adunk neki. De ő megígérte nekem, hogy mindig ugyanaz marad, aki addig is volt. Azt mondta, nem azért megy Vancouverbe, hogy megváltozzon, hanem hogy, büszkévé tegyen minket” – mondta Victoria.

2015-ben a fiú Edmontonból Vancouverbe költözött, 2019. januárt 1-jétől pedig a Bayern München játékosa.

Alphonso Davies eddighatszor lépett pályára a kanadai válogatottban, az MLS-ben 54 találkozón szerepelt.

A mini-dokumentumfilm a család életéről:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik