Bizonyíték, nem ígéret – a 18 éves Florian Wirtz a Bundesliga egyik legjobbja

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.12.09. 11:16
null
A Ferencváros elleni leverkuseni Európa-liga-meccsen Florian Wirtz lőtte csapata győztes gólját (Fotók: AFP, Imago Images)<br />
Példát mutat valamennyi fiatal futballistának: Florian Wirtz 18 éves korára a Bayer Leverkusen legnagyobb értékévé vált, posztján a Bundesliga egyik legjobbja, a Ferencváros elleni első csoportmeccsen is bizonyította, miért ragaszkodik hozzá foggal-körömmel egyesülete.


„Egészen kivételes tehetség. Hatalmas lehetőség rejlik benne, és elképesztően elhivatott, ami ritka kombináció egy ilyen fiatal futballistánál. A labdával gyors, jól cselez, a játékintelligenciája kiemelkedő. Könnyedén megélhetne abból, ahogyan a támadóharmadban teljesít, mégis szükségét érzi, hogy védekezésben visszazárjon. Minden párharcot meg akar nyerni, ez teszi őt igazán különlegessé. Ha elkerülik a sérülések, legalább olyan szintre emelkedhet, mint Kai Havertz.”

NÉVJEGY: FLORIAN WIRTZ
Született: 2003. május 3., Pulheim
Állampolgársága: német
Sportága: futball
Posztja: támadó középpályás
Válogatottsága/góljai: 4/0
Klubjai: Bayer Leverkusen (német, 2020–)
Kiemelkedő eredményei: U21-es Európa-bajnok (2021)
A fenti sorokat dr. Jörg Jakobs, az 1. FC Köln akadémiájának korábbi vezetője, a klub sportigazgatója mondta a Kickernek, miután az általa csodált játékos 17 évesen és 15 naposan pályára lépett élete első Bundesliga-mérkőzésén. Hogy kiről beszélt? A német labdarúgás szerelmesei valószínűleg már rájöttek, hogy a dicséretet Florian Wirtz kapta.


A Bayer Leverkusen 18 éves támadó középpályása korát meghazudtoló komolyságot mutat pályán és a pályán kívül. Hozzá kell tenni, neki tényleg minden feltétel adva volt ahhoz, hogy így legyen, hiszen futballőrült családból származik. Édesapja hosszú évek óta az SV Grün-Weiss Brauweiler vezetőségében dolgozik, s magától értetődő volt, hogy amint Florian és másfél évvel idősebb nővére egyeneset rúgott a labdába, már vitte őket magával a klubhoz. A fejlődés mindkét gyermeknél látványos volt, és pályafutásuk is hasonló utat járt be. Juliane a Brauweilerből az 1. FC Kölnhöz került, és miközben végigjárta a német utánpótlás-válogatott lépcsőfokait, 16 évesen bemutatkozott a női Bundesligában, három éve pedig a Bayer Leverkusent erősíti. Florian szintén a Kölnön keresztül került Leverkusenbe, ám az ő esetében a váltást sokkal nagyobb médiafigyelem kísérte. A két klub óriási vetélytársa egymásnak, és amikor 2020-ban a szerződést aláírták, a kölniek úgy érezhették, riválisuk a legnagyobb tehetségüket csábította el. Florian Wirtz neve ugyanis már akkor kezdett országszerte ismertté válni. A Köln U17-es csapatát átütő támadójátékkal bajnoki címig vezette, a Wuppertal elleni mérkőzésen félpályáról talált a hálóba. Jól érezte magát a csapatban, annak érdekében azonban, hogy felnőttként is minél jobban megállja a helyét, váltania kellett.

„Megértem, hogy a Köln szurkolói dühösek rám, de a jövőm érdekében meg kellett hoznom ezt a döntést – idézte Florian Wirtz magyarázatát a sportmob.com oldala. – Amíg nem igazoltam Leverkusenbe, nem láttam magam előtt, hogy egy napon valóban profi futballista lehetek. Sokat jelentett, hogy a szüleim és közeli ismerőseim végig támogattak, segítettek átvészelni azokat a napokat, amikor a média kiemelten foglalkozott velem.”

Wirtz még a 17. életévét sem töltötte be, amikor a Bayer Leverkusen 2020 januárjában szerződést kötött vele. Először az utánpótláshoz irányították, ám tehetségét látva hamar engedélyezték, hogy a felnőttkeret edzéseit látogassa, Peter Bosz legnagyobb örömére. A vezetőedző kapva kapott az alkalmon, hogy újabb fiatal titánt vegyen a szárnyai alá, a leverkuseni csodagyerekként emlegetett Kai Havertz iránt ugyanis akkora volt a kereslet, hogy tudni lehetett, nyáron jó eséllyel távozik a klubtól. Végül a Chelsea csinált vele jó vásárt – az ő góljával nyert a 2020–2021-es Bajnokok Ligája döntőjében a Manchester City ellen –, Wirtz pedig lehetőséget kapott rá, hogy betöltse a Havertz távozása után keletkezett űrt a Leverkusen középpályáján.

„Amikor az egyik kollégám izgatottan felkeresett, hogy a régiónk talán legtehetségesebb futballistája piacra került, azonnal elkezdtük szervezni az átigazolását – mondta a Wirtz bajnoki bemutatkozását követő sajtótájékoztatón Peter Bosz. – Súlyos szakmai hiba lett volna, ha nem szerezzük meg. Így is rengetegen érdeklődtek iránta országhatáron belül és túl, mellettünk szólt viszont, hogy bátran építünk a fiatalokra, akik magas szinten, akár a Bajnokok Ligájában is korán megmutathatják a tudásukat. Büszke voltam Florianra, mert jó teljesítményt nyújtott az első Bundesliga-mérkőzésén. Egyáltalán nem éreztem rajta, hogy ideges lenne.”

Az önbizalmával később sem volt problémája, a bemutatkozását gyorsan követte az első gólja. Wirtz 17 éves és 34 napos volt, amikor a Bayern München ellen 4–2-re elveszített mérkőzésen a bajorok hálójába talált, s a német élvonal addigi legfiatalabb gólszerzője lett (jelenleg a Bundesligában 10 gólig jutó legifjabb játékos rekordját tartja). A Leverkusen a fejlődését látva nem késlekedett sokat, 2020 decemberében meghosszabbította támadó középpályása szerződését. Arra azonban még a klubnál sem sokan számítottak, hogy Wirtz az egész 2020–2021-es idényt parádés formában futballozza végig. Kisebb sérülései, és koronavírusos megbetegedése ellenére tökéletesen beilleszkedett a csapatba, a Bundesligában, az Európa-ligában és a Német Kupában is gólt szerzett, valamint a gólpasszok, helyzetek kidolgozását tekintve is remek mutatóval zárt. Becsült piaci értéke az egekbe szökött (a 2020-as 10 millió euróról 2021 nyarára 45 millió euróra nőtt, jelenleg 65 millió euró), a Bayernél ezért újabb védelmi vonal meghúzásáról döntöttek. Wirtz 18. születésnapján bejelentették, hogy 2026-ig szerződést hosszabbítottak vele, elkerülve, hogy Kai Havertz után ismét lecsapjon legnagyobb értékükre valamelyik topklub. A megállapodás éppen emiatt nem tartalmaz kivásárlási záradékot, ellenben a vezetők kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden jelentős érdeklődőről tájékoztatják a futballistát, és megfelelő ajánlat esetén 2023 nyarán hajlandók lesznek elengedni.

TELJESÍTMÉNYE A BAYER LEVERKUSENBEN
IDÉNYMÉRKŐZÉSGÓLGÓLPASSZPERC
2019–202091478
2020–202138882830
2021–202217891171


„Amikor a Bayer Leverkusenhez érkeztem, teljesen más világba csöppentem – nyilatkozta Florian Wirtz a bayer04.de oldalának. – Itt tudatosult bennem, milyen elvárások kísérik valójában a profi futballisták életét. A legnehezebb az állandó utazás és a hotelek megszokása volt. Eleinte bulinak tűnt, ám a családja és barátai nélkül az ember hamar magányosnak érzi magát a hotelszobában. Az utánpótlásból az első csapat keretébe kerülve kezdetben szintén kissé elveszettnek éreztem magam. Jó néhány hónapba telt, mire bebizonyítottam az edzőmnek és a csapattársaimnak, mire vagyok képes, és kivívtam a tiszteletüket. Szintén idő kellett hozzá, hogy felvegyem a mérkőzések tempóját, a felnőttek legalább tízszer olyan gyorsan játszanak, mint a korosztályos csapatok. Amíg ott kényelmesen átvehettem a labdát, és átgondolhattam, mihez szeretnék kezdeni vele, az élvonalban nincs idő ilyesmire. Elég egy pillanatra megállni, és már hárman támadnak rám. Ez volt az a pont, amikor megértettem, milyen fontos az első labdaérintés. Aki abban profi, időt nyer, amit az előnyére fordíthat. Az edzéseken száz százalékot nyújtottam, a mérkőzéseken a lehető legnagyobb tempót diktáltam, ezzel is szoktattam a szervezetem a fokozott igénybevételhez. Ahogy teltek a hónapok, úgy éreztem, egyre jobb az állóképességem. Az edzőteremben végzett munka sokat lendített az erőnlétemen. Rengeteget kell még fejlődnöm, a legtöbbet most az utolsó passzaimon dolgozom. Ezek azok, amelyekkel a támadások során helyzetbe tudom hozni a társaimat. Minden mérkőzést értékes tapasztalatnak tekintek, és ha véletlenül nem úgy megy a játék, ahogyan kellene, akkor is megnyugtat, hogy a befektetett kemény munka előbb-utóbb megtérül.”

„Ha elkerülik a sérülések, legalább olyan szintre emelkedhet, mint Kai Havertz.”
„Ha elkerülik a sérülések, legalább olyan szintre emelkedhet, mint Kai Havertz.”


Ahogy az elmondottakból is látszik, Florian Wirtz nem tipikus 18 éves futballista. Tetoválás, belőtt séró és egyéb külsőségek helyett teljes egészében a labdarúgásnak szenteli az életét. Nem csoda, hogy már a felnőttválogatottban is számolnak vele (négy őszi világbajnoki selejtezőn két gólpasszt adott), s tagja volt a 2021-es magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságot megnyerő német csapatnak. Játékát a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó közönsége is megcsodálhatta, a Hollandia elleni elődöntőben (2–1) az ő duplája jelentette a különbséget. A „magyar kapcsolat” ősszel az Európa-liga csoportkörében folytatódott, miután a Leverkusent összesorsolták a Ferencvárossal. A németországi mérkőzésen (2–1) Wirtz szerezte a Bayer győztes gólját (a december 9-i visszavágóra nem került be a Budapestre utazó keretbe).

„Amikor Florian hozzánk került, tisztában voltunk vele, hogy hatalmas tehetség, de elképzelni sem tudtuk, hogy ennyire gyorsan fog fejlődni – árulta el Rudi Völler, a Leverkusen sportigazgatója a Sport Bildnek. – A játékot tökéletesen érti, gyorsan gondolkozik, jó döntéseket hoz a pályán, és amióta a nyáron megizmosodott, a párharcokat is bátrabban vállalja. Kiváló helyen van Leverkusenben, két-három évet még nyugodtan tölthet nálunk, hiszen csak tizennyolc éves. Kai Havertz után élmény ismét ilyen kaliberű futballistát tudni a csapatban, elmondhatatlan büszkeséggel tölt el, amikor a válogatottban látom mindkettőjüket.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. december 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik