Ajánló: szurkolói tartják életben a legendás müncheni klubot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 13:36
null
Fotó: FourFourTwo
Az összeomlás határán álló 1860 München tavaly kénytelen volt visszaköltözni régi, leharcolt stadionjába, és elhagyni a puccos arénát, amin riválisával, a Bayernnel osztozott. A szurkolók mégsem panaszkodnak, sőt! A FourFourTwo riporterei Münchenben jártak.

Az 1860 München 1965-ben még KEK-döntőt játszott a Wembleyben, tavaly viszont kiesett a másodosztályból, de nem a harmadosztályba bukott le, hanem a negyedikbe, a regionális amatőr bajnokságba, miután a klub jordániai tulajdonosa, Haszan Iszmaik nem volt hajlandó kifizetni a harmadosztály részvételi díját, tizenegymillió eurót.

Pedig bő tíz éve új stadionba, az Allianz Arénába költözött a klub, és a Bajnokok Ligáját célozta meg. Az álomból rémálom lett – a szurkolók azonban talán boldogabbak, mint valaha. A Bayernnel folytatott tárgyalásokat követően az oroszlános klub kiköltözött az Allianz Arenából, és visszatért a Grünwalder Strasse-i stadionba, amit a szurkolók 1911 óta a Sechzig, vagyis a Hatvanasok valódi otthonának tekintettek.

Itt nincsenek párnázott ülések, és nem ragyog kéken a stadion. Még csak tető sem védi a kapuk mögötti lelátókat, amiket a '80-as évek hangulatát idéző, égbe szökő kerítések választanak el a gyeptől.

„Ha sz…r az idő, jobb az Allianz, viszont itt jobb a foci – mondja Walter Michel szurkoló, kezében egy doboz olcsó, de annál erősebb lager sörrel. Hiányos fogsora a bizonyíték, hogy ő már megélt egyet s mást. – 1981-ben jöttem ki először meccsre. Akkor épp az Olympiastadionban játszottunk. Aztán idejöttünk, aztán az arénába mentünk, és most megint itt vagyunk.”

„Az Allianz Arena a Bayern otthona volt, nem a miénk – magyarázza Matthias Rostan, az egyik szurkoló. – Meg aztán kinn van a semmi közepén. Itt viszont bent vagyunk a városban, és meg lehet inni egy sört, mielőtt bejövünk. Sokkal jobb így.”

„Az a hatalmas aréna sohasem lehetett az otthonunk – folytatja Kmeth, aki mindig is a Hatvanasoknak drukkolt, és most a klubnál dolgozik. – Egyszerűen túl nagy volt nekünk. Az első néhány idényben összehoztunk negyven-ötvenezer embert, később talán hatvanhatot is a Dortmund elleni kupameccsre. De sosem volt telt ház, és nagyon csöndes a publikum. Nem olyan, mint itt, itt őrült nagy a hangzavar. Ez nem az Arena, de azt mondják: mindenütt jó, de a legjobb otthon! És nekünk itt a legjobb.”

A lélekmelengető müncheni riport teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik