Zsóri és a többiek – emlékezetes ollózások egy csokorban

Vágólapra másolva!
2019.02.19. 12:44
Amikor a második félidőre beszállva elfoglalta Bárány Donát helyét a Bocskai SE Vámospércs ellen, aligha gondolta volna, hogy szűk három hónap múlva ország-világ róla beszél majd. Holott pontosan ez történt. Aligha túlzás: Zsóri Dániel 2019. február 16-án belőtte magát a magyar futballtörténelembe. Ehhez annyi szükségeltetett, hogy 18 évesen, élete első NB I-es meccsén – a 81. percben csereként pályára lépve – a 93. percben győztes gólt rúgjon a Ferencváros ellen. Zsóri nem mindennapi mozdulata után emlékezetes ollózásokat gyűjtöttünk egy csokorba – a teljesség igénye nélkül.

Pelé
Sokan a brazil futballcsillagot tartják az ollózás globális népszerűsítőjének. A leghíresebb kép a Belgium ellen 1965. június 2-án a Maracanában lejátszott barátságos mérkőzésén (5:0) készült róla, igaz, a mintaszerű mozdulattal meglőtt labda nem jutott el a hálóig.Pelé
Sokan a brazil futballcsillagot tartják az ollózás globális népszerűsítőjének. A leghíresebb kép a Belgium ellen 1965. június 2-án a Maracanában lejátszott barátságos mérkőzésén (5:0) készült róla, igaz, a mintaszerű mozdulattal meglőtt labda nem jutott el a hálóig.

Klaus Fischer
A nyugatnémet ollókirály számos „védjegyes” gólja közül talán a legemlékezetesebb az,
amelyet a Franciaország elleni, 1982-es világbajnokság elődöntőjében szerzett (a 3–3-as
döntetlen után tizenegyesekkel jutott tovább az NSZK).

Hugo Sánchez
„Amikor ilyesmi történik a pályán, meg kellene állítani a játékot, és kiosztani nyolcvanezer
pohár pezsgőt a nézőknek, hogy ünnepeljék meg a pillanatot” – mondta Hugo Sánchezről,
az ollózás mexikói mesteréről Leo Beenhakker, miután látta a Real Madrid színeiben lőtt
1988-as gólját a Logronés ellen.

Rivaldo
A Barcelona sztárja 2001-ben triplázott a Valencia elleni bajnokin – a brazil támadó harmadik találata szépségdíjasra sikeredett. A 89. percben esett góllal nyerte meg a meccset a Barcelona, amely ezzel kivívta a Bajnokok Ligája-szereplést.


Wayne Rooney
A Manchester United angol ikonja a City elleni, 2011-es városi derbin szerzett bűdületesen nagy gólt. Joe Hart szinte fel sem tudott eszmélni, Rooney lövése után a labda olyan gyorsan a pipában kötött ki.


Zlatan Ibrahimovic
Ahogyan a BBC másnapi cikke fogalmazott, a kifürkészhetetlen képzelőerő és a kimagasló technikai érzék ötvöződött Zlatan Ibrahimovic Puskás-díjat érő mozdulatában,amellyel a Svédország–Anglia (4–2) 2012-es mérkőzésen harminc méterről beollózta a labdát a kint álló Joe Hart kapus felett.

Cristiano Ronaldo
A portugál klasszis a Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírásában a Juventus elleni negyeddöntő odavágóján a 64. percben lőtt hatalmas gólt – Zinédine Zidane, a Real Madrid akkori trénere a szavakat sem találta a villanás után. A spanyolok végül a BL-serleget is elhódították – sorozatban harmadszor.

CR mozdulatát az UEFA-nál megszavazták az év találatának.

Gareth Bale
Emlékezetes pillanat marad a 2018-as kijevi Bajnokok Ligája-döntőről Gareth Bale ollózós gólja. A Real Madrid csereként beálló walesi támadója kis túlzással egyedül döntötte el a mérkőzést, a Liverpool elleni 3–1-es győzelemből két góllal vette ki a részét.

Gera Zoltán
A 97-szeres magyar válogatott remeklése számunkra még kedvesebb, mint a külföldi csillagoké. A második félidőre beálló Gera 2002. október 16-án mesterhármas szerzett a San Marino elleni Európa-bajnoki selejtezőn, három góljából az elsőt mindjárt ollózva rúgta: miután felpörgette magának a labdát, hét méterről bombázta a kapu jobb oldalába.

Remili Mohamed
Hogy ne menjünk nagyon vissza az időben: a Paks középpályása február másodikán, az MTK kapujába talált be csodálatos mozdulattal. Kihasználva, hogy a kék-fehérek kapusa, Artem Kicsak a földön maradt egy ütközés után, a védő kifejelte labdát 18 méterről emelte vissza ollózva az üres kapu közepébe.

Babati Benjámin
Első osztályú gól a második vonalból: a Zalaegerszeg támadója 2018. december kilencedikén, a Siófok elleni 6–1-re megnyert mérkőzésen kápráztatta el a szurkolókat azzal, hogy a felívelt labdát 16 méterről ollózta Molnár Péter fölött a vendégek kapujába.

Csontos Zoltán
Talán egy mára elfeledett, de felidézésre méltó jelenet: 2009. május 13-án a Győr vendége volt a Haladás, és a meccs 92. percében még az ETO vezetett 3–2-re. A vége azonban 3–3 lett, miután a minden mindegy alapon előre merészkedő védő 12 méterről jobbal a jobb felső sarokba húzta a labdát (a videón 5:00-tól).

Zsóri Dániel
Végül, de nem utolsósorban a szombat óta a fél világot bejáró álomgól: a Ferencváros elleni mérkőzés 93. percében, 1–1-es állásnál Bódi Ádám a kapu előterébe ívelt, egy 18 éves fiatalember elrugaszkodott a talajtól, ballal a lehető legjobb ütemben találta el a labdát – a többi pedig már ismert...



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik