Wales: Gareth Bale bejelentette azonnali visszavonulását

Vágólapra másolva!
2023.01.09. 16:31
null
Bale 111 alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában (Fotó: AFP)
A Walesi Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján megjelent közlemény értelmében a válogatott 33 éves csapatkapitánya, Gareth Bale elköszönt a nemzeti csapattól, a saját Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben pedig bejelentette, nemcsak a válogatottól búcsúzik, hanem befejezi profi pályafutását is.

A 33 éves szélső a hivatalos Facebook-oldalán hosszabb közleményben számol be döntéséről.

„Alapos megfontolás után úgy döntöttem, azonnali hatállyal visszavonulok a nemzetközi és a klubfutballtól. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy megvalósíthattam álmomat azzal, hogy azt a sportot űzhettem, amit szeretek. Életem legszebb pillanatait adta nekem. A profi futballban eltöltött 17 idény megismételhetetlen, függetlenül attól, hogy mit tartogat számomra a következő fejezet” – írta Bale.

A Cardiffban született Gareth Bale profi karrierjét az angol másodosztályban szereplő Southamptonnál kezdte, a klub történetének második legfiatalabb játékosa volt, amikor 16 évesen és 275 naposan 2006 április 17-én bemutatkozott a felnőttcsapatban (csak Theo Walcott előzte meg). Az eleinte balhátvédként szereplő Bale hamar nevet vívott ki magának szabadrúgásaival és elképesztő gyorsaságával – 14 évesen 11.4 másodperc alatt futotta a 100 métert.

A Championshipben töltött 2006–2007-es idény végén osztályt váltott, amikor 15 millió euróért megvásárolta az élvonalbeli Tottenham. 2006-ban hazájában az év fiatal sportolójának választották meg majdnem 18 évesen. Jól indult a karrierje a londoniaknál, ám folyamatosan apróbb sérülések kínozták, míg végül decemberben bokaszalag-sérülést szenvedett, s csak 2008 augusztusára épült fel teljesen.

Ennek örömére új szerződést kapott, s ekkor már többnyire a középpálya bal oldalán, sőt, szélsőként kapott egyre több szerepet. A nemzetközi áttörés 2010 októberben jött el számára, amikor az Inter elleni Bajnokok Ligája-meccsen mesterhármast szerzett – igaz, csapata 4–3-ra kikapott Milánóban, ám a „visszavágón” két gólpasszal járult hozzá az olaszok legyőzéséhez.

Bale a továbbiakban is a Tottenham húzóembere volt, ám egyértelművé vált számára, hogy a londoniaknál a vágyott sikereket nem fogja elérni, ezért pályafutása legeredményesebb idénye (a 2012–2013-as évadban mindent egybevetve 44 mérkőzésen 26 gól) után 2013 nyarán akkori transzfer-világrekordot jelentő 100 millió euróért a Real Madridba szerződött. A sikerek a spanyoloknál már nem kerülték el, a királyiaknál töltött nyolc idénye alatt háromszor nyert spanyol bajnokságot, ötször Bajnokok Ligáját, egyszer diadalmaskodott a spanyol Szuperkupában, és a spanyol Király-kupában is a csúcsra ért egy alkalommal csapatával; három-három alkalommal európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is nyert.

Bale-t 2019 óta egyre többször kínozták sérülések, ezért fokozatosan kiszorult a Real Madrid csapatából, s a 2020–2021-es idényt kölcsönben a Tottenhamnél töltötte, majd visszatért a madridiakhoz, ám már csak hét mérkőzésen jutott szóhoz. Pályafutása utolsó klubja az MLS-ben szereplő Los Angeles FC lett, amellyel elhódította a bajnoki címet – az emlékezetes döntőt Gazdag Dániel Sporting Kansas Cityje ellen a 128. percben fejesével döntetlenre (3–3) mentette az LAFC, majd tizenegyesekkel nyert.

A walesi válogatottban Bale 2006 májusában Trinidad és Tobago ellen mutatkozott be, első gólját az év októberében szerezte. A „sárkányokkal” szerepelt a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol három gólt szerzett az elődöntőbe jutó csapat legjobbjaként, s a 2021-ben rendezett Eb-n is ott volt Walesszel. Amely 1958 után jutott ki ismét világbajnokságra tavaly, Katarban ő szerezte az alakulat egyetlen gólját a tornán, a csapat pedig a csoportkör végén – egy döntetlennel és két vereséggel – búcsúzott.

GARETH BALE LEGSZEBB MEGMOZDULÁSAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik