Vb 2030: az UEFA elnöke egy európai pályázót akar

Vágólapra másolva!
2018.08.31. 19:03
Egyetlen európai pályázót akar a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke, aki hozzátette, egy brit kandidálás bölcs gondolat lenne.

Az angol szövetség (FA) augusztus elején jelentette be, hogy hatástanulmányba kezdett arról, megpályázza-e a 2030-as vb rendezési jogát. Döntés azonban 2019-ig biztosan nem születik.

Greg Clarke elnök akkor közölte, júliusban rendelték meg a hatástanulmányt, amely a többi között vizsgálja majd annak lehetőségét, hogy Anglia egyedül, vagy az Egyesült Királyság más országrészei, Skócia, Észak-Írország és Wales oldalán pályázzon, netán mind a négyen együtt.

A legutóbbi jelentős torna az 1996-os Európa-bajnokság volt Angliában, ahol eddig egyszer, 1966-ban rendeztek világbajnokságot. A londoni Wembley Stadion lesz az egyik helyszíne a 2020-as Európa-bajnokságnak, az FA pedig pályázott a 2021-es női Eb rendezésére. Anglia annak idején indult a 2018-as vb-ért is, de a pályázatot Oroszország nyerte meg.

Ceferin szerint nem szabad Európát megosztani több pályázóval, és kiemelte: az Egyesült Királyságban az infrastruktúra kiemelkedő.

Várható, hogy a 2030-as vb-re erős közös pályázat érkezik Argentína, Paraguay és Uruguay részéről, ráadásul akkor lesz száz éve annak, hogy utóbbi országban megrendezték az első világbajnokságot. Ezen túl Marokkó – amely eddig öt sikertelen kandidáláson van túl – jelezte, 2030-ra újra harcba száll.

A nemzetközi szövetség (FIFA) rotációs elve alapján európai ország legközelebb csak 2030-ban lehet házigazda. A 2022-es vb-nek Katar, a 2026-osnak pedig az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó hármasa ad otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik