Vb 2022: brit riport a Katarban dolgozó nepáli „rabszolgákról”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.25. 19:19
A 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Katarban foglalkoztatott nepáli vendégmunkások kegyetlen körülményeiről készített riportot a brit Guardian, amely rabszolgákhoz hasonlította az ázsiaiakat. A lap hozzájutott a dohai nepáli nagykövetség okmányaihoz, amelynek kimutatása alapján idén június 4. és augusztus 8. között 44 nepáli fiatalember hunyt el végkimerülésben vagy munkahelyi balesetben.

Avilágbajnokság katari rendezése ellen lobbizók számára muníciót gyűjtő Guardian a riportban arról számolt be, hogy bár a stadionok építése még nem kezdődött el, az építőiparban (Lusail városa a nulláról épül majd fel 45 milliárd dollárból, és a vb-meccsek egyik otthona lesz) alkalmazott nepáli munkásokat olyan rossz körülmények között foglalkoztatják, hogy arra már a rabszolgatartás elleni szervezetek is felfigyeltek.

A nepáli munkásokat kegyetlen körülmények között tartják, napi 12 órát dolgoztatják őket úgy, hogy olykor 24 órán át nem kapnak enni, és ivóvizet sem biztosítanak számukra. Általános jelenség, hogy hónapokat csúsznak a fizetésekkel, mert attól tartanak, hogy aki időben megkapja a pénzét, az azonnal fogja a sátorfáját, és távozik. A munkások többsége megbánta, hogy belevágott a kalandba, de nem tehet mást, marad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik