BOROS MIKLÓS
2021.11.03 15:44 Frissítve: 2021.11.03 15:50

Vb 2022: 15 éves játékos a román keretben – nem véletlenül

Tizenöt éves játékos is meghívót kapott a román felnőtt labdarúgó-válogatott novemberi, Izland és Liechtenstein elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésre készülő keretébe: Enes Sali a Liga 1 történetének legfiatalabb gólszerzője, ám eddig mindössze 233 percet futballozott felnőttmérkőzésen, és még sosem volt kezdő a Farul csapatában.

Enes Sali 15 évesen kapott meghívót a román felnőttválogatottba (Fotó: ziuaconstanta.ro)

 

Egyetlen dolog indokolja a beválogatását, és nagyon valószínű pályára lépését: a Torontóban született játékos kanadai és – édesapja révén – török állampolgársággal is rendelkezik, így a bukaresti szövetség már most be akarja biztosítani, hogy a hatalmas tehetségnek tartott Sali román válogatott legyen. A konstancai klub igazgatója, Cristian Bivolaru – aki korábban a Román Labdarúgó-szövetség nemzetközi ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese volt – el is ismerte, hogy stratégiai döntésről van szó.

„Hiszem, hogy ez olyan stratégia, amellyel megvédhetjük a tehetségeinket, akárcsak Jovan Markovic vagy Adrian Rus esetében, és ahogy várhatóan Radu Dragusinnal is lesz” – nyilatkozta a Digisport televíziónak Bivolaru. Az általa említett játékosok közül a székesfehérvári Rus 2019-ben egyértelműen azért hívták be a román válogatottba, nehogy Magyarországot képviselje majd, míg az Universitatea Craiova 20 éves, belgrádi születésű csatára, Jovan Markovic a szerb behívó megakadályozása miatt lett szeptemberben román válogatott, bár klubjában többnyire csak csereként játszik.    

A 2017–2018-as idényt a barcelonai La Masia akadémián töltő Sali három éve került a konstancai Hagi Akadémiára, és a jelenlegi évadban csereként hét mérkőzésen is játszott ennek felnőttcsapatában, a Farulban. Amikor szeptember 13-án betalált az Academica Clinceni ellen 5–0-ra megnyert találkozón, 15 évesen és 201 naposan a román élvonal történetének legfiatalabb gólszerzője lett. A támadó középpályásként és szélsőként is bevethető Sali három alkalommal a román U16-os és hatszor a román U17-es válogatottban is pályára lépett.

2023.01.29 21:48:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sporteseményekre beülő nézők, szurkolók bizonyos mértékig mindig is lázadóknak számítottak, mert bár a sport sokáig hatékony eszköznek tetszett a mindennapok feszültségének oldásában, arra is alkalmasnak bizonyult, hogy nemzeti vagy klubszínek alapján egységbe kovácsolja a drukkereket.

2023.01.29 13:17:41

Minden más foci nemzetisport.hu

Az eszékiek három kölcsönjátékosa sem segített az ellenfélen, ismét három pontot szereztek Miérezék.

2023.01.27 14:03:23

Minden más foci nemzetisport.hu

A craiovai kemény mag hozta a formáját, nem a futballé volt a főszerep Székelyföldön.