Vb 2022: 15 éves játékos a román keretben – nem véletlenül

Vágólapra másolva!
2021.11.03. 15:44
null
Enes Sali 15 évesen kapott meghívót a román felnőttválogatottba (Fotó: ziuaconstanta.ro)
Tizenöt éves játékos is meghívót kapott a román felnőtt labdarúgó-válogatott novemberi, Izland és Liechtenstein elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésre készülő keretébe: Enes Sali a Liga 1 történetének legfiatalabb gólszerzője, ám eddig mindössze 233 percet futballozott felnőttmérkőzésen, és még sosem volt kezdő a Farul csapatában.

 

Egyetlen dolog indokolja a beválogatását, és nagyon valószínű pályára lépését: a Torontóban született játékos kanadai és – édesapja révén – török állampolgársággal is rendelkezik, így a bukaresti szövetség már most be akarja biztosítani, hogy a hatalmas tehetségnek tartott Sali román válogatott legyen. A konstancai klub igazgatója, Cristian Bivolaru – aki korábban a Román Labdarúgó-szövetség nemzetközi ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese volt – el is ismerte, hogy stratégiai döntésről van szó.

„Hiszem, hogy ez olyan stratégia, amellyel megvédhetjük a tehetségeinket, akárcsak Jovan Markovic vagy Adrian Rus esetében, és ahogy várhatóan Radu Dragusinnal is lesz” – nyilatkozta a Digisport televíziónak Bivolaru. Az általa említett játékosok közül a székesfehérvári Rus 2019-ben egyértelműen azért hívták be a román válogatottba, nehogy Magyarországot képviselje majd, míg az Universitatea Craiova 20 éves, belgrádi születésű csatára, Jovan Markovic a szerb behívó megakadályozása miatt lett szeptemberben román válogatott, bár klubjában többnyire csak csereként játszik.

A 2017–2018-as idényt a barcelonai La Masia akadémián töltő Sali három éve került a konstancai Hagi Akadémiára, és a jelenlegi évadban csereként hét mérkőzésen is játszott ennek felnőttcsapatában, a Farulban. Amikor szeptember 13-án betalált az Academica Clinceni ellen 5–0-ra megnyert találkozón, 15 évesen és 201 naposan a román élvonal történetének legfiatalabb gólszerzője lett. A támadó középpályásként és szélsőként is bevethető Sali három alkalommal a román U16-os és hatszor a román U17-es válogatottban is pályára lépett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik