Így működik az új válogatott sorozat, a Nemzetek Ligája

Vágólapra másolva!
2014.04.01. 19:28
null
Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) <strong>KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!</strong><br />
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyilvánosságra hozta a 2018 őszén induló új válogatott küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája pontos lebonyolítását. A Nemzetek Ligája tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon (kiesés-feljutás az A, B, C és D divízió között) négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

A Nemzetek Ligájában induló csapatokat négy divízióra (A, B, C, D), ezeken belül négy csoportra (1., 2., 3., 4.) osztják az első kiírásban UEFA-koefficiens alapján. Az A- és a B-divízióban tizenkét-tizenkét csapat verseng, négy hármas csoportra osztva. A C-divízióban két hármas és két négyes csoportot alakítanak ki, a D-divízióban négy négyes csoportot. A csoportokon belül oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak. Az A-, B- és C-divízió csoportutolsói kiesnek, a B-, C- és D-divízió csoportelsői eggyel feljebb lépnek. Az A-divízió négy csoportelsője vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért.

SZAVAZÁS

Mit gondol az UEFA új kezdeményezéséről, a 2018-ban induló Nemzetek Ligájáról, amelyik csoportokra osztja az európai válogatottakat, egyszersmind tétmeccseket játszva egy újabb esélyt kínál a kontinenstornára való kijutásra?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kicsit bonyolítja a képet, hogy a Nemzetek Ligájában induló válogatottak egyben négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyért is versenyeznek. A 2020-as Európa-bajnokság húsz helye dől el hagyományos selejtezőkön (10 csoportgyőztes és 10 csoportmásodik), négyért pedig az új küzdelemsorozatban versenghetnek a nemzeti csapatok. Minden csoportelső (négy-négy mindegyik divízióból) továbbjut az új rendszerű Eb-pótselejtezőre.

A tizenhat válogatottat négy négyes kalapba sorolják be, a csapatok egyenes kieséses rendszerben (egy-egy „elődöntő” és „döntő”) határoznak a kiadó Eb-helyek sorsáról. A kiírás alapján egy kalapba kerülnek az azonos divízióból érkező csapatok, tehát garantált, hogy a legrosszabb (D) divízió egy válogatottja is eljut az Európa-bajnokságra.

Felvetődik a kérdés, mi történik, ha a csoportelsők már kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra a hagyományos selejtezősorozatból? A válasz: ebben az esetben az utánuk következő legjobb mérlegű divíziótárs csapat kapja meg a lehetőséget. Ha szükséges (például az A-divízió minden tagja már Eb-résztvevő), a helyeket a „gyengébb” divíziók között osztják szét.

Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!
Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!

IDŐPONTOK

A Nemzetek Ligája csoportkörét 2018 szeptember-november között bonyolítják le. Az A-divízió négy csoportgyőztese 2019 júniusában vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért. A hagyományos Eb-selejtezőket (melyeken 20 kvalifikációs helyet lehet megszerezni) 2019 márciusa és novembere között rendezik. Az új rendszerű Eb-pótselejtezőt (melyet a Nemzetek Ligájából bejutott 16 csapat vív) 2020 márciusában játsszák. Az Eb-re 2020 júniusában kerül sor. Az UEFA 2011-ben kezdte el tervezni az új küzdelemsorozatot, a tagszövetségek végül az asztanai kongresszuson fogadták el egyhangú szavazással a tervet. Az ismertetett lebonyolítási rendszerrel kapcsolatban az UEFA fenntartja a jogot a változtatásra.

KI HOL LENNE MOST?

Nézzük meg, mely válogatottak mely divíziókba kerülnének a jelenlegi UEFA-koefficienslista alapján (természetesen az új sorozat 2018-as indulásáig még sok változás lesz).

Az A-divízióba kerülne Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Franciaország és Horvátország.

A B-divízióba kerülne Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország, Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael és Norvégia.

A C-divízióban szerepelne Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország, Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország és Izland.

A D-divízió tagjai: Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus, Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino és Gibraltár.

HOGY LEHET FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKET LEKÖTNI?

Az UEFA elképzelése szerint a fennmaradó játéknapokon (a hármas csoportokban értelemszerűen egy csapat mindig szabadnapos) a válogatottak szabadon köthetnek le felkészülési mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik