nemzetisport.hu 2014.04.01 19:28 Frissítve: 2015.03.31 01:43

Így működik az új válogatott sorozat, a Nemzetek Ligája

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyilvánosságra hozta a 2018 őszén induló új válogatott küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája pontos lebonyolítását. A Nemzetek Ligája tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon (kiesés-feljutás az A, B, C és D divízió között) négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!

A Nemzetek Ligájában induló csapatokat négy divízióra (A, B, C, D), ezeken belül négy csoportra (1., 2., 3., 4.) osztják az első kiírásban UEFA-koefficiens alapján. Az A- és a B-divízióban tizenkét-tizenkét csapat verseng, négy hármas csoportra osztva. A C-divízióban két hármas és két négyes csoportot alakítanak ki, a D-divízióban négy négyes csoportot. A csoportokon belül oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak. Az A-, B- és C-divízió csoportutolsói kiesnek, a B-, C- és D-divízió csoportelsői eggyel feljebb lépnek. Az A-divízió négy csoportelsője vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért.

Mit gondol az UEFA új kezdeményezéséről, a 2018-ban induló Nemzetek Ligájáról, amelyik csoportokra osztja az európai válogatottakat, egyszersmind tétmeccseket játszva egy újabb esélyt kínál a kontinenstornára való kijutásra?

A szavazást lezárták.
Tetszik az ötlet, így lesz tétje a felkészülési meccseknek és a Nemzetek Ligáján keresztül talán ott lehetünk egy Európa-bajnokságon.   (3076)
Hiába játszunk a papíron hozzánk hasonló erejű válogatottakkal, ugyanúgy csekély az esély az Eb-részvételre, ráadásul szerintem ezek a találkozók csak névleg lesznek tétmeccsek.   (1812)
Nem tetszik. Ki ezután sem jutunk és az esélyét is elveszik tőlünk, hogy legalább barátságos meccsen megmérkőzzünk Brazíliával, Argentínával, a közönségvonzó válogatottakkal.   (1505)
Nem érdekel ez az új versenyforma.   (1014)
Összes szavazat: 7407
Szavazás kezdete: 2014. 04. 01
 

Kicsit bonyolítja a képet, hogy a Nemzetek Ligájában induló válogatottak egyben négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyért is versenyeznek. A 2020-as Európa-bajnokság húsz helye dől el hagyományos selejtezőkön (10 csoportgyőztes és 10 csoportmásodik), négyért pedig az új küzdelemsorozatban versenghetnek a nemzeti csapatok. Minden csoportelső (négy-négy mindegyik divízióból) továbbjut az új rendszerű Eb-pótselejtezőre.

A tizenhat válogatottat négy négyes kalapba sorolják be, a csapatok egyenes kieséses rendszerben (egy-egy „elődöntő” és „döntő”) határoznak a kiadó Eb-helyek sorsáról. A kiírás alapján egy kalapba kerülnek az azonos divízióból érkező csapatok, tehát garantált, hogy a legrosszabb (D) divízió egy válogatottja is eljut az Európa-bajnokságra.

Felvetődik a kérdés, mi történik, ha a csoportelsők már kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra a hagyományos selejtezősorozatból? A válasz: ebben az esetben az utánuk következő legjobb mérlegű divíziótárs csapat kapja meg a lehetőséget. Ha szükséges (például az A-divízió minden tagja már Eb-résztvevő), a helyeket a „gyengébb” divíziók között osztják szét.

Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!

IDŐPONTOK

A Nemzetek Ligája csoportkörét 2018 szeptember-november között bonyolítják le. Az A-divízió négy csoportgyőztese 2019 júniusában vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért. A hagyományos Eb-selejtezőket (melyeken 20 kvalifikációs helyet lehet megszerezni) 2019 márciusa és novembere között rendezik. Az új rendszerű Eb-pótselejtezőt (melyet a Nemzetek Ligájából bejutott 16 csapat vív) 2020 márciusában játsszák. Az Eb-re 2020 júniusában kerül sor. Az UEFA 2011-ben kezdte el tervezni az új küzdelemsorozatot, a tagszövetségek végül az asztanai kongresszuson fogadták el egyhangú szavazással a tervet. Az ismertetett lebonyolítási rendszerrel kapcsolatban az UEFA fenntartja a jogot a változtatásra.

KI HOL LENNE MOST?

Nézzük meg, mely válogatottak mely divíziókba kerülnének a jelenlegi UEFA-koefficienslista alapján (természetesen az új sorozat 2018-as indulásáig még sok változás lesz).

Az A-divízióba kerülne Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Franciaország és Horvátország.

A B-divízióba kerülne Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország, Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael és Norvégia.

A C-divízióban szerepelne Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország, Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország és Izland.

A D-divízió tagjai: Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus, Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino és Gibraltár.

HOGY LEHET FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKET LEKÖTNI?

Az UEFA elképzelése szerint a fennmaradó játéknapokon (a hármas csoportokban értelemszerűen egy csapat mindig szabadnapos) a válogatottak szabadon köthetnek le felkészülési mérkőzéseket.

2021.09.27 00:10:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Alaphelyzet, hogy a tét növekedésével javul a teljesítmény, azonban gyakran megesik, hogy egy ponton túl az izgalmi állapot robban, utána egyre több lesz a hiba, mi több, le is blokkolhatunk.

2021.09.26 16:08:41

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)

A DAC a hétközi kupakiesés után a bajnokságban sem tudott javítani a Spartak Trnava ellen.

2021.09.25 18:47:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fiolic ritkán látható nagy gólt lőtt, a hajrában Zaper döntött: újabb fontos három pontot szerzett az Osijek.

2021.09.25 15:37:22

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidő elején döntötte el a három pont sorsát a topolyai együttes.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.