nemzetisport.hu 2023.03.21 11:50 Frissítve: 2023.03.21 12:40

Togo: bejelentette visszavonulását Emmanuel Adebayor

Hazáját első alkalommal világbajnokságra kijuttató togói Emmanuel Adebayor 39 éves korában bejelentette visszavonulását. A hórihorgas támadó hosszú pályafutása során játszott többek között az Arsenal, a Tottenham Hotspur, a Manchester City, a Real Madrid, és a paraguayi Olimpia csapataiban, míg legutóbb már otthon Togóban a Semassi játékosa volt.

 

Adebayor (jobbra) befejezte…

Bejelentette visszavonulását Emmanuel Adebayor 85-szörös togói válogatott labdarúgó. A 39 éves támadó kedden közösségi oldalán videóüzenetben búcsúzott el szurkolóitól.

Adebayor szülővárosában Togo fővárosában, Loméban kezdett futballozni, majd 15 évesen került Európába, miután a Metz játékosmegfigyelői kiszúrták egy edzésen. Két évvel később mutatkozott be a francia élvonaltól az idény végén búcsúzó Metznél, majd a másodosztályban 34 meccsen 13 gólt szerezve hívta fel magára a figyelmet. A Monaco szerződtette is, amellyel 2004-ben a Bajnokok Ligája döntőjéig jutott – igaz, a Portótól elszenvedett 3–0-s vereséggel zárult döntőben nem játszott.

Pályafutása legszebb időszakát az Arsenalnál töltötte, ahol négy év alatt 142 meccsen 62 gólt szerzett, ám miután a Manchester Cityhez igazolt át 2009-ben s gólt szerzett előző csapata ellen, a bemutatott gólöröme miatt az Arsenal nem mindegyik szurkolója emlékszik rá meleg szívvel.

Angliából aztán Spanyolországba került: a Real Madrid vette kölcsön, s a királyi gárdával nyerte első és pályafutása egyetlen trófeáját: 2011-ben Spanyol Kupa-győztes lett. Innen fél év után visszatért Angliába, ezúttal a Tottenham vette kölcsön, s a londoniak egy idény után végleg leigazolták.

Három év után a Crystal Palace játékosa lett egy évre 2015-ben, majd Törökországba ment, ahol az Istanbul Basaksehirben és a Kayserisporban játszott, ezt követően – korábbi manchesteri csapattársa, Roque Santa Cruz hívására a paraguayi Olimpiában szerepelt, míg 2021 júliusa óta hazájában a Semassi játékosa volt.

 

 

A togói válogatottban 2000 és 2019 között 85 mérkőzésen 32 gólt szerzett – amivel máig a legeredményesebb togóinak számít. Adebayor volt a főszereplője az ország egyetlen világbajnoki szereplését eredményező 2006-os afrikai világbajnoki-selejtezősorozatnak, amelynek 11 góllal a gólkirálya lett – megelőzve a kilencgólos Didier Drogbát és a nyolcgólos Obafemi Martinst –, s később a németországi tornán a togói válogatott mindhárom – elvesztett – csoportmeccsén szerepelt.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.