Szuperkupa: Lampard nagy tesztje – Klopp ismét varázsolna Isztambulban

Vágólapra másolva!
2019.08.14. 12:42
null
Lampard szerint ha a játékosai a maximumot nyújtják, megnyerhetik az UEFA-szuperkupát (Fotó: AFP)
Szerdán rendezik Isztambulban az UEFA-szuperkupát, melyen a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool és az Európa-liga-aranyérmes Chelsea csap össze. A találkozót megelőzően természetesen a londoniak, valamint a liverpooliak menedzsere is megszólalt, valamint 10 érdekességet is összegyűjtöttünk a mérkőzés előtt.

 

„Optimista vagyok, hiszek a játékosaimban és abban, hogy azért vagyunk itt, mert megérdemeljük – árulta el Frank Lampard a Liverpool FC elleni találkozó előtt. – Nagyon büszke vagyok, amiért irányíthatom ezt a csapatot, de egyben próbálom megérteni a Liverpool játékát is. Tudjuk, hogy ez a mérkőzés nagy teszt lesz a számunkra, de ha a játékosok ki tudják hozni magukból a maximumot, nyerhetünk.”

Továbbra is vannak kérdések a kezdőcsapat összeállításával kapcsolatban – például egyelőre nem tudni, hogy N'Golo Kanté pályára léphet-e. A francia középpályás kisebb sérüléssel kezdte meg az idényt, és a Chelsea első Premier League-mérkőzésén (amelyet 4–0-ra elveszített a Manchester United otthonában) is csak a második félidő közepén állt be.

„Hogy Kanté a kispadon kezdett, annak az volt az oka, hogy megsérült a szezon kezdete előtt – mondta Lampard. – Nem állt készen a játékra, de pontosan tudom, hogy mennyire fontos láncszeme a csapatnak. Összeszedett egy kisebb sérülést azon a meccsen is, szóval ezt is figyelembe véve döntünk a szerdai felállásról.”

A játékosok részéről Pedro, valamint César Azpilicueta volt kijelölve a sajtótájékoztatóra. Az újságírók megkérték a spanyol szélsőt, hogy hasonlítsa össze a Liverpool holland klasszis védőjét, Van DijketSergio Ramosszal.Pedro nagy tisztelettel beszélt mindkettőjükről

Van Dijk nagyon jó formában van, a mögöttünk hagyott idényben kitűnően játszott, megnyerte a Bajnokok Ligáját, valamint ő volt a Premier League legjobb játékosa. Sergióval együtt jelenleg a világ két legjobb védőjének számítanak, de nem tudnék választani közülük, hogy melyikük a jobbnyilatkozta Pedro, majd elmondta, mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék a Liverpool-védők dolgát.

A Chelsea csapatkapitánya, Azpilicueta szerint a vasárnapi, Manchester United elleni vesztes mérkőzésen rengeteg pozitívumot mutatott a csapat, és reméli, hogy a hibáikat ki tudták javítani a szerdai összecsapás előtt, így nem is lebeghet más cél a szemük előtt, mint a győzelem.

Klopp reméli, saját csapata számára is különleges hellyé válik Isztambul (Fotó: AFP)
Klopp reméli, saját csapata számára is különleges hellyé válik Isztambul (Fotó: AFP)

Készen állunk a döntőre– kezdte sajtótájékoztatóját Jürgen Klopp, a Liverpool FC menedzsere. – Nagyon tiszteljük a Chelsea-t. Ha valaki látta az MU elleni mérkőzését, tudja, hogy az eredmény nem tükrözi a játék képét. A londoniak százszázalékosan készen állnak a mérkőzésre, ahogy nekünk is készen kell állnunk. A mögöttünk hagyott idényben nyertünk egy kupát, a csapatot pedig úgy építettük fel, hogy sikeres legyen, és szerdán is azok akarunk lenni.

A liverpooliak trénere beszélt arról is, hogy Isztambulnak különösen fontos jelentősége van a klub történelmében, hiszen 2005-ben a török városban nyerte meg minden idők egyik legizgalmasabb Bajnokok Ligája-döntőjét a klub (az AC Milan ellen).

Kétezerötöt sohasem lehet elfelejteni. Ha jól sejtem, Isztambulban is rengetek Liverpool-szurkoló van, ami szintén különlegessé teszi a helyszínt. Mi már másik csapat vagyunk, mint a tizennégy évvel ezelőtti együttes, más játékosokkal, de remélem, mi is különlegessé tudjuk tenni ezt a várost számunkra.

Liverpooli oldalról Sadio Mané és Virgil van Dijk volt a labdarúgók szócsöve a sajtóeseményen.

Az ellenfél játékosai jól ismernek minket, ahogyan mi is őket. Ez csak egy mérkőzés, egy döntő, bármi megtörténhet. Tudjuk, hogy csak most értünk vissza a nyári szünetről, de készen kell állnunk. Akarjuk a trófeát, és mindent meg fogunk tenni az elhódításáért – nyilatkozta a holland védő.

Mind a két játékos kiemelte, jó döntésnek tartják, hogy női játékvezető fújja a sípot a meccsen,valamint egyértelműsítették, hogy Stéphanie Frappart megérdemli ezt a lehetőséget.

Reméljük, tudjuk folytatni a szériánkat, és Isztambul szerencsés városnak bizonyul ismét a Liverpoolnak – mondta Mané. – Talán hét évvel ezelőtt volt legutóbb, hogy húsz napot nyaralhattam, de úgy érzem, ezúttal kipihentem magam az idényre, és készen állok a döntőre. Szóval azt mondom, csináljuk.

A Liverpoolnál két hiányzó biztos lesz: Nathaniel Clyne térdsérülés miatt egész évben nem játszhat, míg a brazil kapus, Alisson a hétvégi, Norwich City elleni meccsen összeszedett sérülése súlyosnak bizonyult, így több hét kihagyás vár rá.

10 ÉRDEKESSÉG

• A két csapat eddig 10 párharcot vívott meg Európában, öt döntetlen, két Liverpool-siker és három Chelsea-győzelem a mérleg.

• Eddig hét európai Szuperkupa-döntőt rendeztek azonos ország csapataival, kétszer volt olasz, ötször spanyol finálé, most lesz az első, hogy biztosan angol csapaté lesz a trófea.

• A Chelsea 12 mérkőzés óta veretlen az európai kupasorozatokban, ami Európa-liga-rekordnak számít. Frank Lampard csapatának nem lehet más a célja, mint megdöntse saját, 15 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát.

• A Chelsea háromszor került eddig az európai Szuperkupa-döntőbe, s csak egyszer győzött: 1998-ban a Real Madridot verte meg 1–0-ra Gus Poyet góljával.

• A másik két döntőjüket – 2012-ben és 2013-ban – elveszítették a londoniak, mind a két mérkőzésen pályán volt Frank Lampard, csapatkapitányként.

• A Liverpool több tapasztalattal rendelkezik, öt döntőt vívott, amiből hármat megnyert, kettőt elveszített. Legutóbb 2005-ben a CSZKA Moszkvát verte meg 3–1-re.

• A Pool angol csapatok ellen hat mérkőzés óta veretlen Európában (négy győzelem, két döntetlen). A legutóbbi veresége: 2009-ben éppen a Chelsea ellen maradt alul a BL-negyeddöntőben.

• A Chelsea a legutóbbi nyolc európai meccséből ötön három vagy annál több gólt szerzett. Az előző Európa-liga-idényben beállította az FC Porto 2010–2011-es, 36 gólos rekordját a második számú kupasorozatban.

• Isztambulban megy a Liverpoolnak, de azon kívül nem, hiszen másik török városban még nem tudott egyszer sem győzni.

• Sok az ismerős mind a két oldalon. Angol, brazil, horvát és belga válogatottbeli csapattársak is vannak a két klubban. Klubszinten viszont már nem olyan nagy az ismeretség: az AS Romából Mohamed Szalah és Alisson Emerson Palmierit, valamint Antonio Rüdigert ismeri, továbbá Fabinho és Bakayoko három évig játszott egymás mellett a Monacóban.

UEFA SZUPERKUPA, ISZTAMBUL
21.00:
Liverpool FC (angol)–Chelsea FC (angol) (Tv: M4 Sport)
Várható kezdőcsapatok:
Liverpool: Adrian – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Milner – Szalah, Firmino, Mané
Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen, Zouma, M. Alonso – Jorginho, Kovacic – Pedro, Barkley, Pulisic – Abraham

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik