Klubrekordot érő kiütéses győzelem: hét Sepsi-gól a Botosaninak

Vágólapra másolva!
2022.09.17. 18:01
null
Rondón lő, 1–0! (Fotó: Tókos Csaba)
A román élvonal 11. fordulójában a Sepsi OSK 7–0-ra legyőzte a Botosanit hazai pályán, amivel mindkét csapat klubrekordot ért el: az első osztályban a Sepsi fennállása legnagyobb különbségű győzelmét aratta, a Botosani meg legnagyobb különbségű élvonalbeli vereségét szenvedte el.

ROMÁN LIGA 1
11. FORDULÓ
SEPSI OSK–BOTOSANI 7–0
(2–0)
Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna. 3200 néző. Vezette: Iulian Calin
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Ninaj, Ciobotariu, Dumitrescu – Jonathan Rodríguez, Paun (Francisco Júnior, 74.) – Golofca (Barbut, 74.), Aganovic (Matei, 66.), I. Gheorghe (Achahbar 74.) – Rondón (Tudorie, 66.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FC Botosani: Pap – Sno, V. Dican, Tiganasu, Dragu (Patache, 58.) – Y. Sylla, Mussis (Ivanov, a szünetben), Perianu Tircoveanu, a szünetben) – Sahaf, Camara (M. A. Roman, a szünetben), Mailat (M. Roman, a szünetben). Vezetőedző: Mihai Teja
Gólszerző:
Rondón (24., 45+1.), Gheorghe (65.), Golofca (71.), Achahbar (75.), Tudorie (83., 90+1.)
Kiállítva: Sno (48.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A román élvonal idei idényének legnagyobb különbségű győzelmét aratta szombat este a Sepsi OSK, amely a FC Botosani-nak rúgott hetessel saját, áprilisban elért klubrekordját (6–0 az Academica Clinceni ellen) is megdöntötte.

Darálós focival indult a mérkőzés, tíz percet kellett várni az első lövésre (Sebastian Mailat küldte a szentgyörgyi kapu fölé), de aztán a Sepsi egyre gyakrabban jutott be a vendégek tizenhatosára. Denis Ciobotariu feldöntéséért még nem járt büntető, Catalin Golofca lerúgásáért viszont már igen, azonban Eduard Pap kapus megfogta Mario Rondón erőtlenül a jobb alsó sarokra lőtt labdáját. A következő percben már Niczuly Rolandnak is védenie kellett Victor Dican gyepen is megpattanó átlövését, válaszul Ion Gheorghe lőtt balról kevéssel a hosszú sarok mellé.

Rondónnak végül alig hat perc kellett, hogy feledtesse a kihagyott tizenegyest, Jonathan Rodríguez labdaszerzése és Adnan Aganovic indítása után a venezuelai veterán 15 méterről lőtt a hálóba – 30. találatát jegyezve századik román bajnokiján. A mérkőzést hét védőspecialista mezőnyjátékossal kezdő Botosani erejéből hátrányban is csak átlövésekre futotta, a Sepsi viszont megnyomta a félidő végét: Golofca takarásból kapura küldött labdáját még kiütötte Pap, ám Gheorghe szöglete után Rondón fejjel szerezte meg második gólját.

Mihai Teja, a Botosani edzője négyet is cserélt szünetben, de bármilyen új terve is volt a második félidőre, azt Shaquill Sno egyből felborította: az Andres Dumitrescut letaroló jobbhátvéd piros lapja végleg eldöntötte a mérkőzést. A Sepsinek még egy újabb kihagyott büntető is befért, ám a kapust csípőn lövő Gheorghe a lécről visszapattanó labdát már belőtte, majd a szentgyörgyi cserék villanásai következtek: Alexandru Tudorie leheletfinom gólpasszt adott a kapásból betaláló Golofcának, Anass Achahbar pedig 20 másodperccel a beállása után takarásból a rövid alsó sarokba lőtt – itt a vele együtt beállt Cristi Barbut adta első labdaérintésből a gólpasszt.

A Sepsi pedig ekkor sem állt le, Barbut a vendégkapus erőtlen passzát elcsípve egyből visszaindította Tudoriét, aki a bal alsóba lőtt, majd a végén egy Cosmin Matei–Achahbar kombináció végén szintén a cserecenter vágta az üres kapuba a történelmi hetediket.

Tökéletes jubileumi gálameccs jött össze a Sepsiben a 150. bajnoki mérkőzését játszó Niczuly Rolandnak és a századszor pályára lépő Radoszlav Dimitrovnak…

Hétszer örülhettek a szentgyörgyiek (Fotó: Tókos Csaba)
Hétszer örülhettek a szentgyörgyiek (Fotó: Tókos Csaba)

PERCRŐL PERCRE

92. perc: Vége, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

91. perc: Sakk-matt, klubrekord. Egy gyors kontra végén Matei beemelt labdáját Barbut fejelte önzeltenül a középen egyedül érkező Tudorie elé az ötös jobb sarkáról, ő meg két lépésről a kapuba passzolt. 7–0!

90. perc: Két perc lesz a hosszabbítás.

87. perc: Még egy büntető! Egy balról beívelt szöglet után Dimitrov emelte magasra a lábát, veszélyes játék. Aztán szólnak Calinnak a VAR-szobából, hogy nézze meg. Megnézi, visszavonja.

85. perc: Ezzel a Sepsi klubrekordot állít be, az élvonalban aratott legnagyobb különbségű győzelmet tekintve: idén április 4-én az Académica Clinceni ellen szintén 6–0-ra nyert. A Botosani csak egyszer kapott ki 6–0-ra az első osztályban, még 2016. április 16-án Kolozsváron a CFR-től.

83. perc: KO, vastaps. Barbut kiugratását követően a teljesen őrizetlenül maradt Tudorie 13 méterről ütemtelenül spiccel gurít a bal alsóba, Pap nem tehetett erről sem. 6–0!

80. perc: Letámogatják Romant, a közönség tapsol. Pláne, amikor visszatér.

78. perc: A sárga utáni szabadrúgást követő variáció végén Matei próbálkozott középről, jó 24-25 méterről, de a bevetődő M. Romant találta el. Ráadásul fejbe lőtte, ápolás.

77. perc: Ivanov kapott sárgát.

75. perc: Öt... Achahbar, most állt be, kapott egy jó keresztlabdát a tizenhatos bal oldalán, majd egy visszacsel után 12 méterről a rövid alsóba lőtt, 5–0.

74. perc: Francisco Junior, Barbut és Achahbar álltak be Paun, Gheorghe és Golofca helyett.

71. perc: Ott a negyedik! Gheorghe a tizenhatos előterétől laposan Tudoriéhez játszott, ő pedig egyből Golofcához pörgetett, aki ballal, 14 méterről kapásból a bal alsóba bombázott, 4–0!

69. perc: Shahaf megint hosszan cipelte a labdát és lőtt, ezúttal jobban sikerült, 17 méterről alig tévesztette el a jobb alsót.

66. perc: Cserék: Rondó és Aganovic le, Tudorie és Matei be.

65. perc: Gheorghe lövése Pap lábáról a lécre pattant, onnan pedig vissza Gheorghe elé, aki be is vágta a kipattanót. 3–0

62. perc: Még egy tizenegyes! Egy balról beemelt labda után a visszafejelt labdára érkező – mintha talpalva – érkező Rondónba rúgott nagyot Shahaf. Az ápolás ideje alatt a VAR-szobában megnézték, jóváhagyták.

58. perc: Rondón kapott remek indítást Dumitrescutól, és már éppen lőni készült 15 méterről, amikor Sylla becsúszva mintaszerűen szerelte.

54. perc: Tiganasu kapott sárgát, veszélyes játékért. Tévedtem, a visszajátszásokból kiderült, műesésért kapta.

48. perc: Hoppá! Egyből piros! Sno csúszott be ártatlan helyzetben páros lábbal nagyon csúnyán Dumitrescunak, a játékvezető némi VARakozás után azonnal kiállította a vétkest.

47. perc: M. Roman sárga lap, rátaposott a labdára vetődő Niczuly kezére.

46. perc: Folytatjuk. Négy csere a vendégeknél.Le: Mussis, Camara, Pereiani és Mailat, be: Ivanov, M. A. Roman, Tircoveanu, és M. Roman.

Mi lenne a Sepsivel a jó Mario Rondón nélkül? A csapat legutóbbi hat bajnoki góljából ötöt is ő szerzett...

45+2. perc: A középkezdésre és még két passzra volt idő, vége az első félidőnek!

45+1. perc: Gól, a legjobbkor! Egy szögletre van még idő, jobbról Rodríguez adta be, Rondón pedig 8 méterről nagy erővel fejelt három védő közül a kapu közepébe, 2–0!

A Sepsi második gólját megelőző pillanat (Fotó: Tókos Csaba)
A Sepsi második gólját megelőző pillanat (Fotó: Tókos Csaba)

45. perc: Egy perc lesz a ráadás.

42. perc: Golofca hozta fel a labdát középen, majd miután védője hátulról nagyot lökötött rajta az így kapott lendületnek köszönhetően betört a tizenhatoson belülre, majd a hátráló Dican mellett a bal felsőt vette célba, de Pap látványos mozdulatta szögletre öklözte a labdát.

40. perc: Aganovic kapta a meccs első sárgáját,mert miközben megpróbálta elvinni a labdát Mussis mellett csúnyán rátaposott az elé lépő argentín lábára.

36. perc: Shahaf cipelte hosszasan a labdát, majd 19 méterről ballal lőtt... Bár ne tette volna, majdnem sikerült a kapu mögé felszerelt labdafogó háló fölött is átrúgnia...

32. perc: Gheorghe szerelte szabálytalanul Mussist a kaputól 27 méterre, szabadrúgás. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja, nincs belőle gólveszély.

30. perc: Mussis taposta meg Ninajt, aki a földön, a sárga lap meg a játékvezető zsebébenmaradt.

27. perc: Ez volt Rondón 30. gólja a román élvonalban, ráadásul, a mai a 100. bajnokija is.

25. perc: Közel a válasz: Mailat passza után Perianu lőtt fölé 17 méterről.

24. perc: Vezet a Sepsi! Rodríguez szerelte saját térfele közepén egy kirúgás után Mussist,a labda Aganovichoz került, aki rögtön az üresen lévő Rondón elé játszott, ő meg két lépés után 15 méterről a kiszolgáltatott Pap mellett a hálóba lőtt, 1–0!

23. perc: Gheorghe hozta fel a labdát a tizenhatos baloldalánál, majd a saroktól lőtt, alig a hosszú alsó mellé.

20. perc: Ez volt a Sepsi negyedik kihagyott tizenegyese ebben a szezonban, kettő volt a Konferencialigában és ez a második a bajnokságban.

19. perc: Az előrehúzódó Dican döntött úgy, hogy teszteli Niczuly éberségét: 24 méterről pattogós lövéssel kínálta meg, a kapus vetődve oldalra tolta a jobb alsó elől.

18. perc: Rondón fut neki, és laposa a jobb alsót veszi célba, de Pap remek vetődéssel fogja a lövést!

16. perc: Ezt már befújja Calin! A tizenhatos jobboldalánál a menteni igyekvő Dragu hatalmasat rúg a "vak oldalról" elé lép Golofca lábába, tizenegyes!

12. perc: Az első szöglet: Rodríguez beívelése után a vissza fejelt labdát Ciobotariu vette mellre, aztán a tisztázó Mussis mellett összeomlott a tizenegyesponton, mint a hűtetlen puding, szöglet. Ezúttal balról szállt középre a labda, Pap húzta le.

11. perc: Egy jobb oldali bedobás után Mailat a tizenhatoson belül fordult rá a labdára, s 12 méterről csúnyán mellé-fölé lőtt.

10. perc: A kezdésre 3200 néző gyűlt össze a lelátókon.

7. perc: Az első percekben többnyire a Sepsinél van a labda, ám nem sikerült még a kaput veszélyztető helyzetig eljutni.

4. perc: Camara ugrott fejelni egy védővel, aztán nagyot nyekkenve ért földet, ápolni kell, de folytatni tudja.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Köszöntjük olvasóinkat! Pillanatokon belül kezdődik a mérkőzés, a Sepsi piros-fehérben, a Botosani sötétkékben játszik majd.

ÉRDEKESSÉGEK

Amint arról beszámoltunk, pénteken jelentette be a Sepsi OSK, hogy szerződtette a legutóbb a lengyel Termalica Niecieczában futballozó, 24-szeres magyar válogatott Varga Rolandot, aki az idény végéig írt alá, hosszabbítási opcióval. Az MTK-ban nevelkedett, játszott Újpesten, az olasz Bresciában és Foggiában, hazatérését követően szerepelt az ETO-ban, a Ferencvárosban, majd visszatért az MTK-hoz. Ezt követően az arab emírségekbeli al-Ittihad Kalbához igazolt, onnan pedig a lengyel Termalica Niecieczához szerződött, amelynél alig fél évet töltött el.

Új együttese rossz formában levő mumusát, a legutóbbi négy fordulóban csupán egy pontot szerző FC Botosani-t fogadja szombaton a Sepsi OSK a román élvonalban – az új igazolás, Vargát még nem nevezte Cristiano Bergodi. Az alapszakasz harmadánál egyik csapat sincs felsőházi rájátszást érő helyen, a szentgyörgyiek a kilencedik, a bukovinaiak a 11. helyről várják a fordulót.

Bár a két csapat legutóbbi, májusi összecsapását a Sepsi megnyerte 1−0-ra Botosani-ban, az egymás elleni mérleg az elmúlt években erősen a mostani vendégek felé billent, akik 15 mérkőzésből hetet megnyertek és csak hármat veszítettek el. Cristiano Bergodi, a székelyföldiek örök optimista olasz vezetőedzője kizárólag pozitív gondolatokkal készül a találkozóra, mivel szerinte a múlt heti, Chindia Targoviste elleni 2−1-es győzelem feldobta a Sepsi-játékosokat.

Megnyugvást hozott az a győzelem, és utána egész héten jól készültek a fiúk. Bonyolult mérkőzés lesz ez is, mint az idei összes, mert kiegyensúlyozott a bajnokság. Ellenfelünk jó csapat, még ha a legutóbbi mérkőzéseit nem is tudta megnyerni. Az edzőjük, Mihai Teja a nyílt futballt szereti, ezért szép meccs lesz, a technikás, gyors játékosok érvényesülhetnek” – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Cristiano Bergodi, aki leginkább annak örül, hogy hazai pályán, tökéletes gyepen játszhat csapata, mert idegenben többször előfordult, hogy a pálya minősége korlátozta a Sepsi lehetőségeit.

(B. O. M.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik