Strandfoci: ilyen még nem volt; Siófokon Angliával is játszunk

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.08.07. 14:21
A magyar strandlabdarúgás eddigi legjelentősebb eseményére kerül sor péntektől: a Euro Beach Soccer League (EBSL) nevű sorozat utolsó fordulójának a siófoki MLSZ Beach Aréna ad otthont.

A rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, összesen négy ilyen torna van Európában, de az eddigiek csak nyolccsapatosak voltak, míg Magyarországon 12 válogatott szerepel majd. A sorozat tulajdonképpen az Eb-selejtezőt jelenti a sportágban.

A résztvevők közül négy A divíziós, vagyis Európa tizenkét legjobb csapata közé tartozik, nyolc pedig B divíziós. A nemzeti együttesek három csoportban játszanak majd, minden csapat három meccsen lép pályára, naponta egyszer. A csoportok első két helyezettje jut a spanyolországi Torredenbarrán egy héttel később sorra kerülő döntőbe. Ott az A divízióban az első nyolc sorrendje lesz a tét, a B-ben pedig a feljutás az A-ba.

Magyarország a 13. helyen áll az európai ranglistán, hétvégi csoportellenfelei közül Csehország 15., Andorra 21., Anglia pedig 12. a rangsorban.

Siófokra érkezik Európa legjobb csapatai közül a portugál (európai 3., világranglista 5.), az olasz (5., 9.), az ukrán (6., 9.) és a német (8., 29.) válogatott is. A tornán szereplő válogatottak közül Portugáliáé az eddigi legkiemelkedőbb eredmény, ugyanis 2009-ben és 2011-ben bronzérmes volt a világbajnokságon, 2002-ben, 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben pedig győzött az EBSL-sorozatban.

„A cél egyértelmű: meg akarjuk nyerni a tornát, majd jövő héten a spanyolországi döntőben kiharcolni az A csoportba jutást. Jó felkészülésen vagyunk túl, magas színvonalú mérkőzéseket játszottunk erős ellenfelekkel, ezzel is segítve a csapat fejlődését” – mondta Weisz Tamás, a magyar válogatott szövetségi edzője.

Magyarország pénteken 16 órától Andorrával, szombaton 19.45-től Angliával, vasárnap 17.45-től pedig Csehországgal találkozik.

A rendezvény helyszíne az MLSZ Beach Aréna Siófokon a Nagystrand közepén, közvetlenül a Balaton partján található. Az arénát május végén építették fel, összesen 1560 ülőhely várja a nézőket. Mindhárom nap hat-hat mérkőzést rendeznek, pénteken és szombaton 14.45-től, vasárnap 12.45-től kezdődik a program.

Izsvák Zsolt, a hazai szakágvezető és portugál kollégája, Pedro Miguel Pereira Dias bejelentették: a két szövetség szakmai megállapodást kötött, ez magában foglalja a szakmai együttműködést a bajnokságok szervezésében, a válogatottak menedzselésében.

„Felvettük a kapcsolatot a portugálokkal és szeretnénk az általuk kidolgozott szakmai-fejlesztési stratégiát a hazai viszonyokra adaptálva megvalósítani. A cél, hogy minél szélesebb körben megismertessük a szakágat, ezáltal minél többen kötődjenek a labdarúgáshoz” – mondta Izsvák Zsolt az együttműködésről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik