M. B.
2023.05.25 14:38 Frissítve: 2023.05.25 15:32

Salvador: lefújták a bajnokságot a hétvégi stadionkatasztrófa miatt

A Salvadori Labdarúgó-szövetség (FESFUT) berekesztette a közép-amerikai ország élvonalbeli bajnokságának küzdelmeit, miután a hétvégi Allianza–FAS mérkőzésen jegy nélkül maradt szurkolók tömege egy kaput betörve behatolt a találkozónak otthont adó Cuscatlán Stadionba. A taposásban 12 néző életét vesztette, 88-an kórházba kerültek, míg csaknem ötszáz szurkolót a helyszínen láttak el a mentősök – adta hírül az AFP hírügynökségre hivatkozva a Yahoo Sports.

 

A salvadori stadionkatasztrófa áldozatainak emlékműve a Cuscatlán Stadion közelében (Fotó: Getty Images)
 
Salvador: káosz és tragédia a bajnoki meccsen, tizenketten meghaltak 

„A történtek súlyosságára, valamint a sportmérkőzéseknek helyet adó létesítmények biztonsági hiányosságaira való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a salvadori élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as idényét lefújjuk” – olvasható a szövetség és a bajnokság klubjainak közös közleményében.

A salvadori szövetség egy saját közleményben továbbá leszögezte, hogy az így félbeszakadt idénynek nem lesz hivatalos bajnoka. Mivel Salvadorban a latin-amerikai országokban ismert „Apertura/Clausura” rendszerben zajlik a labdarúgás (ősszel és tavasszal is rendeznek egy külön-külön bajnokságot, amely körmérkőzéses alapszakaszból, illetve az egyenes kieséses rendszerű rájátszásból áll), a kontinentális kupasorozatokba az őszi bajnokság (Apertura) első két helyezettje,valamint a két szezonális bajnokság alapszakaszában az összesítésben legtöbb pontot szerző együttes fog elindulni.

 

Nagy tömeg részvételével temették el a salvadori stadionkatasztrófa áldozatait (Fotó: Getty Images)

A tragédiába torkolló mérkőzést rendező Allianza együttesét a szövetség egy harmincezer dolláros pénzbírsággal sújtotta, valamint arra kötelezte, hogy egy teljes évig zárt kapuk mögött játssza le a hazai meccseit.

A profi futballisták helyi szakszervezete ezzel szemben ellenzi a döntést, és arra szólította fel a szövetséget, hogy gondolja újra a bajnokság lefújását. Az érdekvédelmi szervezet indoklása szerint túl sok ember megélhetése függ a jelen állás szerint elmaradó mérkőzésektől.

 


 

 

 

2023.05.30 22:12:10

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.05.28 18:34:41

Minden más foci nemzetisport.hu

Az Universitatea Craiova otthonában egy góllal nyerni tudott a Sepsi OSK, és így a kolozsváriak lettek bronzérmesek!

2023.05.28 09:23:01

Minden más foci nemzetisport.hu

A lengyel amputált lábú labdarúgó játszott a Puskás-musicalben, és találkozott Zsóri Dániellel is.

2023.05.27 18:11:19

Minden más foci nemzetisport.hu

Az eszékiek két öngóllal játszottak 1–1-es döntetlent a negyedik Rijekával, megszerezve a harmadik helyet.

2023.05.26 20:49:46

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az évek óta tartó, Háromszéken tomboló futballőrület fenntartásához természetesen a mégoly közvetlen személyi viszonyok is kevésnek bizonyulnának. Kellenek a sikerek, a nemzetközi porondra való kilépések kebeldagasztó pillanatai, mint a dolgos hétköznapok utáni vasárnapok. Vagy a tényleges és szimbolikus pünkösdök, amikor újra „lelkes” lénnyé válik az ember.