Robert Lewandowski: Gulácsi Péter nagyon jó kapus

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 07:02
null
FOTÓ: JOSÉ A. GARCIA
Robert Lewandowski a Bayern Münchenben nyújtott teljesítményének köszönhetően ismét Aranycipőt nyert, a csatár Barcelonában vette át a díjat a nagy európai sportlapokat tömörítő ESM-től (melynek a Nemzeti Sport is tagja). A lengyel klasszis a Marcának adott exkluzív interjú során lapunk kérdéseire is válaszolt.


– Ez a második Aranycipője. Mit jelent ez a díj önnek?
– Nagyon sokat, mert tudom, hogy milyen nehéz ilyen sok gólt szerezni. Boldog és büszke vagyok, hogy ismét én lehetek az aranycipős, de ez nemcsak az én eredményességem dicsérete, hanem a csapaté is.

– Gondol már a harmadik Aranycipőre is? Erling Haaland nagyon jó ­passzban van…
– Sosem gondolok ilyesmire. Ez mindig ráadás az idény végén. Nem azért szereznék sok gólt, hogy elnyerjem ezt a díjat. Mindig a legjobbat akarom nyújtani, nemcsak gólokat próbálok szerezni, de igyekszem segíteni is a csapatomat. A Barcánál a góljaim mellett a pályán végzett munkám is számít. Olyan sokan néznek hétről hétre, és azt mondják, hogy ha betalálok, akkor jól játszom, ha nem, akkor rossz voltam, de nem ez a helyzet. A Barcelona stílusa más, mint a többi csapaté, ezt tudtam, amikor idejöttem, alkalmazkodnom kellett, és megmutatnom, hogy mást is tudok a gólszerzésen kívül.

Robert LEWANDOWSKI
Született: 1988. augusztus 21., Varsó
Nemzetisége: lengyel
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (2008–): 134/76
Klubjai: Delta Warszawa (2005), Legia Warszawa II (2005–2006), Znicz Pruszków (2006–2008), Lech Poznan (2008–2010), Borussia Dortmund (2010–2014), Bayern München (2014–2022), Barcelona (2022–)
Kiemelkedő eredményei: Bajnokok Ligája-győztes (2020), európai Szuperkupa-győztes (2020), klubvilágbajnok (2020), lengyel bajnok (2010), Lengyel Kupa-győztes (2009), lengyel Szuperkupa-győztes (2009), 10x német bajnok (2011, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022), 4x Német Kupa-győztes (2012, 2016, 2019, 2020), 6x német Szuperkupa-győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2020, 2021)
Jelentősebb díjai, elismerései:
2x az év játékosa a FIFA-nál (2020, 2021), az év játékosa az UEFA választásán (2020), 2x aranycipős (2021, 2022), a Bajnokok Ligája gólkirálya (2020), lengyel gólkirály (2010), 7x német gólkirály (2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022), 10x az év játékosa Lengyelországban (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021), 2x az év játékosa Németországban (2020, 2021)

– Egy újjáépítés alatt lévő Barcelonához szerződött. Mikor térhet vissza a Barca a régi szép időkhöz? Akár néhány év alatt?
– Akár néhány hónap alatt is, hisz már most látható a fejlődés. A jövő év elején még jobb teljesítményre leszünk képesek. A következő idényben pedig még erősebbek, még stabilabbak leszünk. Ha elveszted a stabilitást a Bajnokok Ligájában, akkor szenvedni fogsz. Ebből a szempontból nem volt szerencsénk. Néhány hét leforgása alatt sok játékost veszítettünk, így még nehezebb lett a helyzetünk. De tanultunk belőle, és most már előreléphetünk.

– Mit mondott önnek Xavi, amivel Barcelonába csábította?
– Nagyon nehéz döntés volt, de tudtam, hogy ez a megfelelő pillanat a váltásra. A Bayernben minden sínen volt már, a komfortzónámban voltam, de tudtam, hogy eljött a távozás ideje. Hosszú karrierre vágyom, és boldog szeretnék lenni. Amikor elkezdtem tárgyalni a Barcelonával, egyből tudtam, sportszakmailag és személyes indokok alapján is az a legjobb, ha a katalánokhoz szerződöm. A spanyolon kívül nem akartam más ligában játszani, ez is nyomott a latban, főleg, hogy a Bayern Münchennel mindent megnyertem már. Mindig is hálás leszek a Bayernnek, de egyértelműen tudtam, hogy a Barcelonába akarok szerződni. Most új boldogságra leltem.

– Mi a legnagyobb különbség a ­Bundesliga és a La Liga között?
– Minden bajnokság más. A La Ligában több a csapat és több a meccs, de nehéz pontosan meghatározni a különbségeket. A Bundesligában talán nagyobb a védekező együttesek száma, amelyek a kontrákra építenek. Ott inkább a fizikum érvényesül, de ne feledjük, a La Ligában több a csapat, ezért nehéz összehasonlítani a kettőt. Az igazi különbségek inkább az együttesek között, semmint a ligák között vannak. A La Ligában van néhány védekező csapat, amely a labdabirtoklásra törekszik még a Camp Nouban is. Az idény végén talán majd többet tudok mondani a különbségekről.

– Sokszor játszott az RB Leipzig és Gulácsi Péter ellen. Mit gondol róla?
– Ő a Bundesliga egyik legjobb kapusa. Évek óta a legmagasabb szinten játszik, és valóban a liga legjobbjai közé tartozik.

– Mindjárt itt a világbajnokság – jó-e vagy sem a válogatott szünet?
– Nem tudom. Ez újdonság lesz mindenkinek. Egy idény közepi vébé jelentős kihívás. Személy szerint készen állok rá. A válogatottaknak nem könnyű, mert alig maradt idejük felkészülni a tornára. Ez is a kihívás része: készen kell állni, és tudásod legjavát nyújtani a körülményektől függetlenül.

– Paulo Sousával a kispadon kezdték a selejtezőket, most Czeslaw ­Michniewicz a kapitány. Mit gondol a két szakemberről?
– Minden edzőnek más ötletei és elképzelései vannak. Tudtuk, hogy kapitányt kell váltanunk a pótselejtező előtt, és meg is tettük. Az új szakvezetővel már túl vagyunk néhány meccsen, de még fejlődnünk kell. ­Michniewicznek kiforrott elképzelése van a vébére, vele felkészülten érkezünk, és kemény ellenfele leszünk mindenkinek.

– Milyennek látja Lengyelország esélyeit a világbajnokságon?
– Óriási kihívás a csapatnak, rendkívül nehéz csoportba kerültünk, egyik meccs sem lesz könnyű. Egy vébén fontos tisztában lenni azzal, milyen felfogásban szeretnél játszani. Az idény ezen részében Katarban pályára lépni mindenkinek óriási erőpróbát jelent majd. Felkészültnek kell lenni, harcolni kell az elsőtől az utolsó percig, és nem számít, mennyire nehéz, a legjobbat kell hoznod.

– Argentínával is összecsapnak, ön szerint az argentin az egyik esélyes csapat?
– Igen, a Lionel Messivel felálló Argentína a világbajnokság egyik favoritja. Több mint harminc mérkőzés óta veretlenek, jól játszanak, és láthatóan nagyon jó együttest alkotnak. Jó elképzelések szerint játszanak, és csapatban gondolkoznak.

– Beszélt Lionel Messivel arról, hogy visszatérne-e a Barcelonához? Szívesen játszana vele?
– Ragyogó játékos és káprázatos passzokkal szolgálja ki a csatárokat, valóban különleges kapcsolata van a társaival. Tudja, hogyan kell bejátszani a labdát a tizenhatosra, a vonalak közé, ebben ő a legjobb a világon. Nem tudom, mik a távlati céljai, de minden csatár álma, hogy vele játszhasson.

– Úgy tartják, hogy a futball tartozik az argentin klasszisnak egy világbajnoki címmel. Egyetért?
– Ha megnézzük, az elmúlt tíz-tizenöt év két meghatározó egyénisége Lionel Messi és Cristiano Ronaldo volt, és ha belegondolunk, mindketten megérdemelnék, hogy megnyerjék a világbajnokságot – ez a két név meghatároz egy korszakot. Legendák. Ugyanakkor a labdarúgásban sosem tudhatod, mi történik, drámai és kiszámíthatatlan játék. Ettől még szinte lehetetlen, hogy Messi eredményeit bárki megismételje, miközben még véget sem ért a karrierje. Továbbra is álmodik a világbajnoki címről, neki ez óriási kihívás.

Elképesztő érdeklődés övezi Robert Lewandowskit, a kétszeres aranycipős lengyel klasszis lapunk kérdéseire is válaszolt Barcelonában, ahol átvette a legeredményesebb játékosnak járó díjat (FOTÓ: MARCA)
Elképesztő érdeklődés övezi Robert Lewandowskit, a kétszeres aranycipős lengyel klasszis lapunk kérdéseire is válaszolt Barcelonában, ahol átvette a legeredményesebb játékosnak járó díjat (FOTÓ: MARCA)

– Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne, Neymar, Kylian Mbappé, Robert Lewandowski – ki lesz a torna legjobb játékosa?
– A lengyel válogatottban teljesen más a szerepköröm, mint a Barcelonában. A csapatért kell játszanom. Nekem nagy kihívás lenne a torna játékosává válni, mert nem támadunk annyit, nincs annyi helyzetünk, és ez nem állít könnyű feladat elé egy csatárt. De felkészültem, és mindent a válogatottnak rendelek alá, nem a személyes ambícióimnak. A csapaton is sok múlik – ha követnek, könnyebb lesz elérni valami különlegeset.

Lewandowski és felesége, Anna
Lewandowski és felesége, Anna

– Hány gólt szerez a világbajnokságon?
– Az attól függ, hány helyzetem lesz. Nekem fontosabb, hogy Lengyelország jó eredményt érjen el. Ha sok gólt tudnék szerezni és a csapat is jól teljesítene, az lenne a legjobb.

– Mit gondol a spanyol válogatottról?
– Annak ellenére, hogy rengeteg fiatal játékos alkotja, a világbajnokság egyik esélyesének számít. Eljuthat az elődöntőig vagy a döntőig is. Az elmúlt két évben remekül játszott, és megvan benne a potenciál, de megismétlem: ez egy vébé, itt többre lesz szükség. Szerencse is kell, jó helyen lenni jó időben, főleg úgy, hogy idén kevés idő jutott a felkészülésre – legfeljebb egy hét, szemben a korábbi tornákat megelőző három-négy héttel.

– A német válogatott mire lehet képes a világbajnokságon?
– Hansi Flick ragyogó edző, vele messzire juthatnak. Sok múlik a sérüléseken – többen eleve sérültek, és a vébén átlag háromnaponta meccsek lesznek, így nehéz fittnek maradni. A németeknek kiváló edzője van, és a koreloszlás is tökéletes. Jó formában vannak, simán eljuthatnak az elődöntőig, onnantól már bármi megtörténhet. Egy biztos: nagyon veszélyesek lesznek.

– A futballban maradna, miután visszavonul?
– Nagyon sok minden van az életemben a futballon kívül, de szívesen maradnék a labdarúgásban, a tapasztalatommal szívesen segítenék valakit. Még nem tudom, ez milyen szerepet takarna, de az biztos, később is szeretnék a labdarúgással foglalkozni.

Fordította: Gyenge Balázs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik