BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2022.05.27 07:45 Frissítve: 2022.05.27 09:10

NL: Egyetlen válogatott sem legyinthet ránk – Szoboszlai Dominik

Önbizalomtól duzzadva csatlakoznak a magyar válogatott felkészüléséhez a német Bundesligából érkező játékosok. Lapunknak adott exkluzív interjújában Szoboszlai Dominik, a Lipcsével Német Kupát nyerő középpályás az ünneplésről, a kevesebb játéklehetőségről, a példaképszerepről, valamint a közelgő Nemzetek Ligája-találkozóról is beszélt.

 

Fotó: Szabó Miklós

 

 
Legyintgetés helyett – Deák Zsigmond jegyzete

Kevés játékperc, rossz forma, sérülések.

GULÁCSI CSAPATKAPITÁNYKÉNT EMELTE MAGASBA A TRÓFEÁT

Az utóbbi évekhez hasonlóan továbbra is  Gulácsi Péter nevével kezdődik az RB Leipzig összeállítása, a 32 éves kapus karján ráadásul ott feszül a csapatkapitányi karszalag. Az elmúlt idényben kapott gól nélkül 15 meccset játszott le, és a Német Kupa döntőjében is főszereplő volt, a kétszer tizenöt perces hosszabbításban ujjheggyel tolta a labdát a kapufára Janik Haberer lövésénél. A lefújás után ő emelhette először magasba a serleget. „Eddigi karrierem legnagyobb sikerét éltem meg – mondta lapunknak a döntő másnapján. – A Német Kupának óriási presztízse van, hatalmas a jelentősége ebben az országban. Ráadásul ha belegondolunk, milyen utat jártunk be, mire eljutottunk idáig… Ez volt a harmadik finálénk, emellett a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is játszottunk már elődöntőt, a bajnokságban ezüstérmünk és bronzérmünk is van, de most megtettük az utolsó lépést, és végre megszereztük az első trófeát.”


Az utóbbi tíz-húsz évben számtalanszor hallottuk a válogatott összetartás előtt, hogy a szövetségi kapitány nehéz helyzetben van, mert kevés olyan futballista dolgozik vele, aki meghatározónak számít valamelyik európai topligában. Sajnos sokszor valóban ez volt a helyzet, ám a júniusi Nemzetek Ligája-meccsek előtt örömteli hír Marco Rossinak, hogy önbizalomtól duzzadó német különítmény érkezik Telkibe. Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik bajnoki negyedik helyezést, valamint Német Kupa-győzelmet könyvelt el a Lipcsével a 2021–2022-es idényben, míg az Union Berlinben futballozó Schäfer András az ötödik, a kupaezüst­érmes Sallai Roland a hatodik helyre futott be a Freiburggal a Bundesligában, utóbbi két labdarúgó az ősztől az Európa-ligában szerepelhet. Mi mást mondhatnánk a válogatott meccsek előtt: csak így tovább!

Melyik fárasztóbb? Hatvan percet emberhátrányban játszani a Német Kupa-döntőben, vagy egy napig ünnepelni?
– Maradjunk annyiban, hogy a maga nemében mindkettő fárasztó – válaszolta lapunknak Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig és a magyar válogatott 21 esztendős középpályása. – Ami a döntőt illeti, nyilván nem volt egyszerű a Freiburg egy-nullás vezetésénél emberhátrányban pályára lépni, nem gondoltam volna, hogy így kell majd beszállnom, de végül minden jól ­alakult.

ORBÁN IDEGEI KÖTÉLBŐL VOLTAK

Willi Orbán kirobbanthatatlan volt a Lipcse védelmének tengelyéből, szép csöndben a 150. Bundesliga-meccsét is lejátszotta, a Német Kupa-döntő tizenegyespárbajában pedig higgadtan lőtt a kapuba. Karrierje első trófeáját ünnepelte. „Csak arra figyeltem, hogy nyugodt maradjak, és technikailag ne legyen hiba a lövésben – mondta lapunknak a 29 éves védő. – Mivel a lövést megelőző százhúsz percben jól ment a játék, az önbizalmammal sem volt probléma. Érzelemdús este volt, sok év kemény munkája végre kifizetődött, bízom benne, ez csak a kezdet. Az ünneplés? Fantasztikus este volt, a buliban a klub összes dolgozója és a családtagok is részt vettek. És ezúttal én is többet ittam egy pohár bornál.”

– Játszott már ilyen hőfokú meccset?
– Ilyet még nem. Eddig talán a Liverpool elleni, az Anfielden rendezett Bajnokok Ligája-csoportmeccsen tapasztaltam hasonló körítést még a Salzburg játékosaként. Ott éreztem leginkább, hogy különleges hangulatban játszunk egy nagy csapat ellen, igaz, Berlinben jóval nagyobb volt a tét, mint a három pont egy csoportmeccsen.

– A tizenegyespárbajban négy-kettőre nyert a Leipzig. Ha az utolsó körben a freiburgi Emir Demirovic értékesíti a tizenegyesét, ön következett volna ötödik rúgóként lipcsei oldalról?
– Igen.

– Gondolom, nem bánja, hogy arra a lövésre nem került sor…
– Bánom is, meg nem is. Senki se értsen félre, hatalmas boldogság a kupagyőzelem, örülök, hogy megnyertük a finálét, a legfontosabb, hogy mi vittük haza a trófeát. Ugyanakkor szívesen lőttem volna ötödikként tizenegyest. Imádom az ilyen helyzeteket, az ilyen kiélezett szituációkért érdemes játszani, ekkor érezhetjük magunkat igazán futballistának, és a lelkemnek is jót tett volna egy ilyen pillanat. Úgy sétálhattam volna oda, hogy ha berúgom, nyerünk, ha nem, megy tovább a párbaj. Az utolsó freiburgi tizenegyes előtt volt bennem némi drukk, amikor erre gondoltam. Végül másként alakult, de nagyon élveztem volna a pillanatot, ebben biztos vagyok.

SALLAI ROLAND ÉS FREIBURGI TÁRSAI TÖRTÉNELMET ÍRTAK

A      Sallai Rolandot  alkalmazó Freiburgot az idény előtt a többség a középmezőnybe várta, ehhez képest az utolsó fordulóig versenyben volt a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért, a Német Kupában pedig története során először a döntőig menetelt, igaz, tizenegyesekkel alulmaradt a Lipcsével szemben. Nem csoda, ha finálé másnapján tízezer (!) drukker várta a csapatot Freiburgban a városi színház előtt, az ünnepélyes köszöntés közben pedig a játékosok egymás után írták be nevüket a város emlékkönyvébe. A sikerekből a kupadöntőben gólpasszt adó magyar támadó is kivette a részét, a tavasszal visszaverekedte magát a kezdőcsapatba, öt góllal, valamint hat gólpasszal zárta az idényt. 


– Milyen volt másnap a szurkolókkal ünnepelni a nyitott buszon?
– Szuper! Életemben először éltem át ilyet, mert amikor a válogatott kijutott a franciaországi Európa-bajnokságra, még csak televízión néztem a meccseket, Salzburgban pedig nem volt ekkora ünneplés a bajnoki aranyak után. Múlt vasárnap több tízezer szurkoló kísért minket végig a városon, ezt nem lehet összehasonlítani azzal, ami Ausztriában volt.

– A mostani idényben játszott először elődöntőt az európai porondon, az Európa-ligában, illetve döntőt a Német Kupában. Az ilyen kiélezett meccsek külön műfajt jelentenek a labdarúgáson belül?
– A felkészülést tekintve nem, az összes meccshez ugyanúgy álltam hozzá. Az viszont tény, hogy ha a Bundesligában elveszítünk egy bajnoki mérkőzést, még nem bukunk el semmit, az Európa-liga oda-visszavágós párharcaiban viszont egyetlen mozzanat is eldöntheti a legfontosabb kérdést. A Német Kupa-döntő hasonló volt, elvégre egyetlen meccsen bármi megtörténhet. Az a bármi meg is történt, egygólos hátrányban piros lapot kaptunk, de szerencsére így is sikerült a kupagyőzelem.

Schäfer András új otthonra lelt Berlinben

A legnagyobbat talán  Schäfer Andrással fordult a világ az utóbbi egy évben a magyar légiósok táborában. Tavaly májusban ki hitte volna, hogy az akkor még a DAC-ban futballozó középpályás az Európa-bajnokságon a magyar válogatott egyik legjobbja lesz, a télen pedig az Union Berlinhez szerződik, amellyel az ötödik helyen végez a Bundesligában?
„Olyan, mintha a tavasszal az álmaimat élném” – mondta lapunknak májusban a futballista, akit eleinte kisebb sérülés hátráltatott Berlinben, idővel azonban utolérte magát, csereként rendre lehetőséghez jutott, a Freiburg elleni idegenbeli bajnokin pedig megszerezte első Bundesliga-gólját. Az ősztől az Európa-liga csoportkörében szerepelhet, az utóbbi egy év alapján pedig ki tudja, hol a határ.


– Negyvenöt meccsen tíz góllal, kilenc gólpasszal, Német Kupa-győzelemmel és Európa-liga-elődöntővel zárta az évadot. Soha rosszabbat?
– Az eredményeket nézve soha rosszabbat, pláne, hogy az idény első felében nem úgy szerepeltünk, ahogy terveztük. Tavaszra talpra álltunk, trófeát nyertünk, de a folytatásban szeretnék még inkább meghatározó játékos lenni a csapatban, és több lehetőséget kapni.

– Mi kell ahhoz, hogy ez megvalósuljon?
– Az edzéseken és a meccseken mindent megtettem, hogy bizonyítsak Domenico Tedesco vezetőedzőnek, és lássa rajtam, tényleg élek a lehetőséggel. Ez a mentalitás a jövőben sem változik, a többi a szakvezetőn múlik.

– Első teljes lipcsei idényét vizsgálva miben kell a legtöbbet fejlődnie?
– Mindenben lehet fejlődni, erőnlétileg és mentálisan egyaránt. A legnehezebb talán az, hogy kilenc hónapon keresztül három különböző versenysorozatban kell folyamatosan topformában lenni, háromnaponta mindig száz százalékot kell kiadni magunkból. Viszont csak ez a szemlélet vezet oda, hogy a végén a szurkolókkal ünnepelhessünk, más út nincs.

– Mennyit érzékel abból, hogy bár még csak huszonegy éves, több utánpótlás-játékos is példaképének tartja?
– Időnként hozzám is eljutnak ezek a hírek, jó érzés, ha valaki példaképként tekint rám, bízom benne, hogy a jövőben is megfelelek ennek a szerepnek. És persze tudom, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítmény számít. Oda kell figyelni arra, hogy a stadionon kívül hogyan viselkedünk, hogyan bánunk másokkal, még ha rossz a kedvünk vagy rossz napunk van, akkor sem feledkezhetünk meg magunkról. Persze mindenki lehet rossz passzban, ilyenkor követhetünk el hibákat, de minél inkább kerülni kell az ilyen helyzeteket.

– Milyen érzésekkel várja a közelgő Nemzetek Ligája-meccseket?
– Már alig várom, hogy elkezdődjön az Anglia elleni hazai találkozó! Kemény meccsek várnak ránk, de tavaly nyáron megmutatta a csapat, hogy bármelyik ellenféllel felvehetjük a versenyt. Akkor sem mi voltunk az esélyesek, de az utóbbi években fejlődtünk annyit, hogy egyetlen válogatott sem legyinthet ránk. Ha azt a teljesítményt hozzuk, amire képesek vagyunk, nincs olyan együttes, amely szívesen játszik ellenünk.

– Hány pontot remél a négy júniusi meccsen?
– Nem szeretek tippelni és túlságosan előre gondolkodni, főleg akkor nem, amikor még egyetlen meccset sem játszottunk le. Annyit ígérhetek, hogy mindent megteszünk a pályán, ez mindennek az alapja.

A FEJLŐDÉS MOST FONTOSABB A PIACI ÁRNÁL – ESTERHÁZY MÁTYÁS, SZOBOSZLAI ÉS SCHäFER MENEDZSERE

– Mennyivel növeli Szoboszlai Dominik értékét a Német Kupa-győzelem?
– Minden játékosét növeli, ha magas szinten ér el sikereket, de jelen helyzetben nem a piaci ár, hanem a fejlődése a legfontosabb. Meglátjuk, mit hoz ki magából a következő években, a mögöttünk hagyott idény alapján mindenesetre optimista vagyok.
– Másfél év távlatából kijelenthető, hogy jó döntés született a lipcsei szerződéssel?
– A mi részünkről teljes mértékben. Balszerencsésen, elhúzódó sérüléssel kezdődött németországi karrierje, de amióta felépült, minden jó irányba halad, a Bundesligában és az európai porondon egyaránt tapasztaltabbá vált. Játszhatott volna többet és kevesebbet is, de az első teljes idényét tíz góllal és kilenc gólpasszal zárta, emellett Német Kupa-győztes lett, az Európa-ligában pedig az elődöntőig jutott. Első teljes idénynek ez tökéletes.
– Schäfer András fél évét hogyan értékeli az Union Berlinnél?
– Egyre inkább bizonyossá válik, amit már a kezdeteknél is mondtunk: András és az Union Berlin passzol egymáshoz. Jól érzi magát a német fővárosban, a klubnál mindenki hamar befogadta, az első gólját is megszerezte a Bundesligában, és amikor egészséges volt, többnyire lehetőséget kapott. A fokozatosság elve szellemében építkezünk, a nyáron a teljes felkészülést a csapattal dolgozza végig, a következő lépcsőfok nála is a több játéklehetőség. Ehhez minden képessége megvan.
– A következő idényben Szoboszlai Dominik ismét a Bajnokok Ligájában, Schäfer András pedig az Európa-­ligában szerepel. Ez mennyit számít a ­piaci értékük és a karrierjük szempontjából?
– Ez is a fejlődés szempontjából lényeges. Szoboszlai Dominik huszonegy évesen a negyedik BL-csoportkörös szereplésére készül, Schäfer András pedig először tapasztalja meg a csütörtök-vasárnap ritmust, más nívóval, más stílusban futballozó ellenfelekkel szemben. Mindkettőjüknek kemény erőpórba lesz, de szép idény elé nézhetünk.

NS-SZAKÉRTŐ

Réthy Béla, a német ZDF televíziós csatorna sportkommentátora: – Az volt a balszerencséje Szoboszlai Dominiknak, hogy amikor Németországba szerződött, sérült volt, így nem tudott azonnal meghatározó játékossá válni az RB Leipzigben. Pedig a tehetsége mindenki számára nyilvánvaló, rendkívül technikás, a mentalitása is nagyon jó, biztos vagyok benne, hogy hamarosan fontos szerepet kap az együttesben. Szüksége volna arra, hogy több játéklehetőséghez jusson, és beverekedje magát a kezdőbe, de mire felépült, már kialakult egy stabil kezdőcsapat, és a vezetőedzőnek nem volt oka felforgatni az együttest. De ha végig tud csinálni egy teljes felkészülést egészségesen Lipcsében, biztos vagyok benne, hamarosan kulcsjátékos lesz. Már a Freiburg elleni Német Kupa-döntőben is fontos szerepet vállalt az emberhátrányban és gólhátrányban lévő csapatában, éppen akkor kezdett feltámadni a Lipcse, miután ő beállt, talán van összefüggés a két esemény között.

Szoboszlai Dominik 2021–2022-es klubidénye számokban (NS-grafika: Kristó Péter) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország 

A CSOPORT JÚNIUSI PROGRAMJA
Június 4., szombat
18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia, Budapest
20.45: Olaszország–Németország, Bologna
Június 7., kedd
20.45:
Németország–Anglia, München
20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG, Cesena
Június 11., szombat
20.45:
Anglia–Olaszország, Wolverhampton
20.45: MAGYARORSZÁG–Németország, Budapest
Június 14., kedd
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG, Wolverhampton
20.45: Németország–Olaszország, Mönchengladbach

A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti. 

2022.06.22 23:23:16

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

„Vannak még céljaim edzőként, előbb-utóbb visszatérek” – interjú a franciák legendás labdarúgójával.

2022.06.22 22:53:25

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Leginkább három fejeséről híresült el.

2022.02.28 00:24:26

Minden más foci K. Zs.

VB-ÖRÖKNAPTÁR. 61 gazdagon illusztrált epizód az életünket négyévente beragyogó futballcsodáról.

2022.06.18 20:40:25

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Helyzeti előnybe kerülhet, aki minél előbb kialakítja a keretét, amellyel nekivág az új idénynek.