Monaco: Lemar nem százas játékos, rekorder lesz belőle

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.21. 09:00
null
Thomas Lemar a legkeresettebb monacói játékos (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-ben kezdtünk, majd a Serie A és a Bundesliga után elérkeztünk Franciaországba.

 

Nem unatkoznak ezen a télen sem az AS MONACO vezetői: a nyáron jó százmillió euróért vásárolt új játékosokat a klub, például Keita Baldé, Youri Tielemans, Terence Kongolo, Sztevan Jovetics, Adama Diakhaby, Rasid Gezzal, Soualiho Meité és Jordi Mboula játékjogát, miközben döbbenetesen jó pénzért távozott Benjamin Mendy, Bernardo Silva és Tiemoué Bakayoko, tisztes összegért Allan Saint-Maximin, Valere Germain, Abdou Diallo, Corentin Jean és Nabil Dirar – összesen 180 millió euróért.

És a java még hátravan: a nyáron 145 millió euróért és 35 millió eurós bónuszlehetőséggel elviszi a PSG a most ott kölcsönben futballozó Kylian Mbappét.

A tél legfelkapottabb hercegségbeli futballistája természetesen Thomas Lemar, aki már a nyáron kis híján Angliába került, csak éppen sem az Arsenal, sem a Liverpool nem tudta elvinni őt, noha a L'Équipe szerint előbbi kilencven, utóbbi százmillió eurót ajánlott fel érte – most is ez a két klub legyeskedik körötte, érthető okokból, azaz Alexis Sánchez és Philippe Coutinho miatt. Lemar edzője, Leonardo Jardim maga is elismerte, hogy ha kapnak a támadóért egy csillagászati-frenetikus ajánlatot, mehet.

A hírek szerint Falcao maga is ötletel Lemar-ügyben, szerinte a támadó középpályás-jobbszélső Juan Quintero ideális igazolás lenne. A játékost 2013-ban tízmillió euróért vette meg a Porto, azóta kétszer is kölcsönadta, először éppen Franciaországba, a Rennes csapatának. A legdrágább megoldás az argentin Cristian Pavón lenne, akire az Arsenal is szemet vetett: a 21 éves, kétszeres válogatott játékos kivásárlási ára egy argentin honlap szerint 30.5 millió euró.

Jardim mester véletlenül elárulta azt is egy mérkőzés utáni nyilatkozatában, hogy iránta és a válogatott szélső hátvéd, Djibril Sidibé után is érdeklődnek gazdagabb csapatok.

Kapós még az argentin középcsatár, Guido Carrillo, az idényben eleddig nyolcszor eredményes játékost most a Southampton csábítja, nem is olyan régen a VfB Stuttgart hívta; mellette a két fiatal kapus, Seydou Sy és Loic Badiashile, a szélső Gabriel Boschilia, a középső középpályás Adama Traoré és a jobbhátvéd Almamy Touré távozhat – miközben a klub első számú feladata egy bal oldali védő megvétele, hogy legyen érdemi konkurenciája a brazil Jorge-nek. Az első számú kiszemelt ide a remek idényt futó Jérome Roussillon a Montpellier-ből, akiért az Olympique Marseille után a Fiorentina is ajánlatot tett (az olaszok teljesen megdöbbentő módon először csak kölcsönbe vinnék).

Carrillót egyébként húszmillió euróért vinné a Southampton, amelynek menedzsere, a szintén argentin Mauricio Pellegrino együtt dolgozott az Estudiantesnél a most 26 esztendős játékossal, aki kilencmillió euróért hagyta el a hazáját 2015-ben. Magyar szemmel nem kicsit fura, hogy egy ilyen játékos még csak fel sem merült soha a válogatottban, pontosabban még az U18-asok között játszott egy felkészülési mérkőzésen. Tizenegy éve.

A Huddersfield Town addig-addig legyeskedett a saját nevelésű, francia közép- és jobbhátvéd Almamy Touré körül, hogy végül kölcsönkapta Terence Kongolót – a 23 éves, háromszoros holland válogatott védőt a nyáron vette csak meg az ASM, tizenötmillió euróért, a Feyenoordtól, de azóta csupán három Ligue 1-mérkőzésen szerepelt. A most vételi opció nélkül váltó Kongolo aktuális átigazolása azért is érdekes, mert öccse, az U20-as válogatott Rodney Kongolo szintén Angliában légióskodik, a középső középpályás a Manchester City játékosa, jelenleg kölcsönben a Doncaster Roversben rutinosodik.

Visszatérve Almamy Touréra: a France Football értesülései szerint azért húzódtak el a tárgyalások a két klub között, mert az angolok hiába ajánlottak a játékosért 18 millió eurót... Itt utalnánk egy angol szakértő felvetésére: miért is adná most el Lemart a Monaco százmillió alatt, ha a nyáron sem adta el kerek százért? Az biztosnak tűnik, hogy akár most, akár a nyáron a sokszor már nem is szélsőként, hanem középső támadó középpályásként (remekül) szereplő Lemar a francia liga exportrekorder lesz, a neve szóba jött az Atlético Madridnál is (felkészül: Antoine Griezmann?)

Azt meg mi tesszük hozzá: ebből is látszik, hogy nem százas már a modern futball világa. Vagy mégis? Lásd Griezmann százmillió eurós kivásárlási árát...

A Monaco azt is megengedheti magának, hogy a nyáron hétmillió euróért vett középső középpályást, Soualiho Meitét kölcsönadja a Bordeaux-nak, szintén vételi lehetőség vagy kötelezettség nélkül, a hercegségben amúgy a 23 éves játékos sem váltotta meg a világot. Ugyanerről a posztról került kölcsönbe Jonathan Mexique, aki pár éve még a francia korosztályos válogatottak nagy reménysége volt, de pillanatnyilag a Cercle Bruges után a szintén másodosztályú Tours gárdájában pallérozódik.

Joao Moutinhót a Fenerbahce csábítja, ha nem is éppen gőzerővel, helyette felmerült a Sahtar Doneck mostanában élcsapatok által már nem üldözött Bernardja, és ettől az ukrán klubtól jöhetne Falcao távlati utóda, az argentin Facundo Ferreyra. Szintén dél-amerikai, brazil a második számú balbekk-kiszemelt, a 24 éves Sidcley (a beceneve – Sidibrey – alapján éppen illene a monacói védelembe) az Atlético Paranaensétől. Carrillo a francia sajtó szerint minden bizonnyal távozik, az ő örököse pedig a szintén argentin Ignacio Pussetto lehet(ne), a Huracántól.

Nem csoda, hogy ismét a Premier League-ből csábítják a sokoldalú védelmi szakembert, Fabinhót – a Don Balón szerint a Manchester United újra szerencsét próbál nála, negyvenmillió euró körüli ajánlattal kopogtatva Monacóban. A PSG és az Atlético Madrid is szívesen látná őt egyébként, maga a játékos is elismerte, hogy ez az utolsó idénye jelenlegi csapatában, és azt sem tagadta, hogy tavaly nyáron kis híján elvitte a PSG, majd az egyik manchesteri gigász.

Alighanem sokszor megbánta már a Real Madrid, hogy 2013-ban kiengedte őt a keze közül...

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AMIENS
Érkezett: Stiven Mendoza (Corinthians)
Távozott:
Kölcsönbe: Nathan Dekok (Boulogne), Brighton Labeau (Créteil)

ANGERS
Érkezett: Ludovic Butelle (FC Bruges)
Kölcsönbe: Prince Oniangué (Wolverhampton)
Távozott:
Kölcsönbe: Saliou Ciss (Valenciennes), Mehdi Tahrat (Valenciennes)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Jules Koundé (Bordeaux B), Zaydou Youssouf (Bordeaux B), Paul Baysse (Málaga, 1 000 000)
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Monaco)
Kölcsönből vissza: Pablo (Corinthians)
Távozott: Jérémy Toulalan (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett: Timo Stavitski (Rovaniemi, 600 000 euró)
Távozott:

DIJON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Lang Ádám (Nancy), Dylan Bahamboula (GFC Ajaccio)

GUINGAMP
Érkezett: Yeni N'Gbakoto (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Benjamin Angoua (New England Revolution)
Távozott:

LILLE
Érkezett:
Távozott:

METZ
Érkezett: Julian Palmieri (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Danijel Milicevic (Gent), Georges Mandjeck (Sparta Praha), Farid Boulaya (Girona)
Kölcsönből vissza: Alexis Larriere (Avranches), Janis Ikaunieks (Liepaja)
Távozott: Philipp Wollscheid (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Brian Fernández (Racing Club)

MONACO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Jonathan Mexique (Cercle Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Bordeaux), Jonathan Mexique (Tours), Terence Kongolo (Huddersfield Town)

MONTPELLIER
Érkezett: Ambroise Oyongo (Montreal Impact, ingyen)
Távozott: William Rémy (Legia Warszawa, 350 000), Kévin Bérigaud (Pafosz, ingyen), Lukás Pokorny (Slavia Praha, 800 000)

NANTES
Érkezett:
Távozott:

NICE
Érkezett:
Távozott: Wesley Sneijder (al-Garafa, ingyen), Vincent Koziello (1. FC Köln, 3 000 000)
Kölcsönbe: Rémi Walter (Troyes), Gautier Lloris (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Christopher Martins Pereira (Bourg-en-Bresse)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Yusuf Sari (Marseille B), Christopher Rocchia (Marseille B)
Távozott: Patrice Evra (szerződését felbontották)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Rémy Descamps (Tours)

RENNES
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Yacouba Sylla (Panathinaikosz)
Távozott: Raisz M'Bolhi (szerződését felbontották), Yacouba Sylla (Mechelen, 750 000)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Yann M'Vila (Rubin Kazany)
Kölcsönbe: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg)
Kölcsönből vissza: Robert Beric (Anderlecht)
Távozott:

RACING STRASBOURG
Érkezett:
Távozott:

TOULOUSE
Érkezett:
Távozott: Zinédine Machach (szerződését felbontották)

TROYES
Érkezett:
Kölcsönbe: Rémi Walter (Nice)
Távozott:
Kölcsönbe: Mory Koné (Tours)

Lezárva péntek este, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik