Párisba beszökött a bősz…

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.12. 09:51
null
Lassana Diarra legutóbb a Marseille színeiben szerepelt a francia bajnokságban (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League, a Serie A és a Bundesliga után a Ligue 1 híreivel folytatva.

 

A PSG-nél a nagy Neymar- és Kylian Mbappé-ügyek mellett szinte elsikkadt a nyáron Dani Alves és a balhátvéd Yuri Berchiche érkezése, illetve a Serge Aurier, Blaise Matuidi, Jean-Kévin Augustin, Youssouf Sabaly, Salvatore Sirigu ötös távozása, de mivel nincs az a keret, amelyet ne lehetne tovább erősíteni, nem alszanak téli álmot a párizsi vezetők.

A transzfervizeken hajózni kell (vagy a Merca-tóban, ha már olyan sok olasz kapcsolattal bír a PSG), bár például a veterán védelmi szakember, a 32 éves Lassana Diarra inkább a hazai folyókon segíthet, az alapemberek pihentetésében – az Arsenal, a Chelsea, az Olympique Marseille és a Real Madrid korábbi szürke eminenciása másfél-két évre írhat alá francia lapok szerint. A sokszoros válogatott játékost az abu-dzabi al-Dzsazira engedte el, ügynöke szerint a Milan, a Galatasaray, a Fenerbahce és a Manchester United is sorban áll a szűrő és jobbhátvéd aláírásáért, a St.-Étienne-ről már nem is szólva.

A Manchester United küldöttjei a Diarra-ügyön kívül is sokszor járnak Párizsban, mégpedig Lucas Moura miatt: a brazil középpályás-mindenes öt évvel ezelőtt negyvenmillió euróért érkezett, most ennél minimálisan kevesebbért távozhat – az MU mellett a Nice, a Nantes, a Bordeaux, a Betis, a Málaga és egy kisebb kínai csapat is hívja, kölcsönbe, tehát viszonylag egyértelműnek tűnik a folytatás, még ha ehhez állítólag a Tottenhamnek is lesz egy-két szava (vagy még inkább száma).

Lucas nem új felfedezett a Unitednél, eleve még 2013-ban Sir Alex Ferguson szerette volna leigazolni őt, José Mourinho pedig hívta anno Madridba. Hívja haza a Sao Paulo is, de csak kölcsönbe vinné őt a sportigazgató Raí – igen, a világbajnok Raí, a PSG karmesterlegendája.

Mehet Javier Pastore is, érte hónapok óta közelharcot folytat (saját bankszámlájával, tulajdonképpen) az Inter, lesben áll a Sevilla és a Liverpool. Az argentin játékmesternek rosszul jön ez ügyben a legutóbbi késése (Edinson Cavani is önkényesen meghosszabbította a téli szünetet, mint a régi szép időkben, amikor Romário és Edmundo mindig hazaszökött karneválozni egy jót).

A szintén kispadra szorult kapus, Kevin Trapp után az Eintracht Frankfurt és a Newcastle United érdeklődik, helyettese Pepe Reina, vagy távlatilag a milánói Gianluigi Donnarumma, a római Alisson, esetleg a madridi Jan Oblak lehet, utóbbi ügyében még a nyáron Pastorét is felajánlották. Julian Draxlerből az Arsenalnál válhat Alexis Sánchez-utód vagy Liverpoolban Philippe Coutinho-gyógyír, míg a 25 millió euróért (de minek?) megvett Jesé a Stoke City helyett ismét a Las Palmashoz kerülhet kölcsönbe.

Grzegorz Krychowiak a West Bromwichtól hasonló módon kölcsönből kölcsönbe a Getafénál köthet ki, és Ángel Di María is eladósorban van még, ám a barcelonai kalandról alighanem letehet (reménykedhet a Liverpool?), a Valenciánál erősödő Goncalo Guedesért pedig az Arsenal, a Real Madrid és az MU rántott bukszát, de a párizsiak úgy adnák csak el negyvenmillió euróért, ha később ésszerű áron visszavásárolhatják.

Marco Verrattit legújabban a Liverpoollal boronálták össze, és ismerve a „vörösök” anyagi erejét, illetve az olasz középpályás ügynökét, Mino Raiolát...

Mint láthatjuk, keményen harcol a PSG vezetősége, hogy beférjen a hivatalos költségvetésük az UEFA fair play előírásai alá (ehhez francia lapok szerint még 75 millió euró bevételre van szükségük, persze ha véletlenül a katari Gombfocigyűjtők- és reszelgetők, valamint Kekszgyári Cakkharapók Kézilány Nyugdíjas Egylete úgy dönt, hogy 50 millió euróért a PSG-nél reklámoz, már kisebb a baj), a brazil középső középpályás, a húszéves Wendel például addig alkudozott a párizsiakkal, hogy klubja, a Fluminense végül a Sporting CP-nek adta el, hétmillió euróért.

Nem jönne most rosszul az a nyolcmillió euró sem Párizsban, amelyet a Celtic fizethet a fiatal francia támadóért, az ott kölcsönben lévő Odsonne Édouard-ért, opciósan.

A Juventus balhátvédje, Alex Sandro nyári célpont inkább (gall lapok szerint érte akár Adrien Rabiot és Thomas Meunier is beáldozható), akárcsak a Fulham ezen a poszton játszó csodatinije, Ryan Sessegnon, a dortmundi Raphaël Guerreiro, az Internél magát rosszul érző Joao Mário vagy a Unitedtől majd ingyen elhozható Marouane Fellaini – az igazi nagy dobás azonban a pletykafészkek szerint egy Neymar, Cristiano Ronaldo csere, vagy a laziós Szergej Milinkovics-Szavics közel 200 millió eurós megvétele lehet. Szigorúan csak a nyáron, mint említettük, lásd még: Dele Alli.

Meglepően keveset emlegetik már Alexis Sánchezt Párizsban – noha ügynöke decemberben többször is megfordult a francia fővárosban, lehet, hogy csak akciós ajándékokra vadászott. A legújabban feldobott név az interes Mauro Icardié, de szóba került itt is a firenzei szélső, Federico Chiesa és bordeaux-i kollégája, a brazil Malcom (érte egy brit pletykalap szerint már 50 millió eurót is ajánlott az Arsenal), valamint Mesut Özil is.

És csak csendben jegyezzük meg, hogy a rosszfiú Hatem Ben Arfa (talán a Leicester City szívesen látná, ott az a Claude Puel a menedzser, aki anno a Nice-ben újra felépítette az Angliában csúnyán lebőgő labdarúgót), akinek játékjoga megér tízmillió eurót, még mindig nem lépett pályára ebben az idényben. Lucas Moura hozzá képest agyon volt terhelve a maga összesen 79 percnyi játékidejével.

Így mulat ma egy párizsi úr, ilyen lett a futball világa és a világ futballja...

És ha már versekkel kezdtük, bár ma már Párizsban nem Ady Endre, József Attila, Guillaume Apollinaire vagy Troppauer Hümér a legnagyobb költő, hanem a PSG:

„... s lerakódik, mint a guanó,
keményen, vastagon.

Lelkünkre így ül ez a kor.”

 


A TOP 5 PÁRIZSON KÍVÜLI JÁTÉKOSMOZGÁS

Raisz M'Bolhi. A két utóbbi világbajnokágon a most 31 esztendős algériai kapus oroszlánként őrizte válogatottja hálóját, a Brazíliában a németek ellen bemutatott parádéja topligás élcsapat után kiáltott, ehhez képest csupán a Philadelphia Union, Antalyaspor, Rennes útvonalat futotta be, és utóbbi helyről most elengedték, még a tél legelején. Aligha lesz sokáig munkaadó nélkül.

Terence Kongolo. Még csak 23 éves, de háromszor szerepelt már a holland válogatottban, először négy évvel ezelőtt. A nyáron tizenötmillió eurót adott érte a Monaco a Feyenoordnak – és most kölcsönbe a Premier League-be került egy fél idényre, a Huddersfieldhez, alig három Ligue 1-mérkőzéssel a háta mögött.

Philipp Wollscheid. Ritka eset, amikor egy harmincon inneni, kétszeres német válogatott, ereje teljében lévő védőt elenged egy francia kiscsapat, ám most a Metz bemutatta ezt: a nyáron még 2.5 millió eurót fizetett a Stoke Citynek a játékosért, aki január elejéig két kupamérkőzésen lépett pályára.

Patrice Evra. Kissé szomorú lesz napok múlva a 81-szeres válogatott balhátvéd 37. születésnapja, ugyanis nagyon kurtára-furcsára sikeredett Evra marseille-i kalandja: tavaly januárban aláírt oda a Juventust elhagyva, és az ősszel máris Éric Cantona lett...

Wesley Sneijder. A 133-szoros holland válogatott karmester azt szerette volna megmutatni a Nice-ben, hogy van még benne kraft, de nyolc fellépésen egy asszisztra futotta az erejéből, a francia klub pedig nem kívánta tovább fizetni őt ennyiért (éves fizetése hárommillió euró körüli lehetett) – a katari al-Garafa most 2019-ig szerződtette. „Ez szép kaland lesz!" – örült Sneijder, minden bizonnyal még a bankszámlájára gondolva.

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AMIENS
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Nathan Dekok (Boulogne)

ANGERS
Érkezett: Ludovic Butelle (FC Bruges)
Kölcsönbe: Prince Oniangué (Wolverhampton)
Távozott:
Kölcsönbe: Saliou Ciss (Valenciennes), Mehdi Tahrat (Valenciennes)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Jules Koundé (Bordeaux B), Zaydou Youssouf (Bordeaux B), Paul Baysse (Málaga, 1 000 000)
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Monaco)
Kölcsönből vissza: Pablo (Corinthians)
Távozott:

CAEN
Érkezett: Timo Stavitski (Rovaniemi, 600 000 euró)
Távozott:

DIJON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Lang Ádám (Nancy)

GUINGAMP
Érkezett: Yeni N'Gbakoto (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Benjamin Angoua (New England Revolution)
Távozott:

LILLE
Érkezett:
Távozott:

METZ
Érkezett: Julian Palmieri (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Danijel Milicevic (Gent), Georges Mandjeck (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Alexis Larriere (Avranches), Janis Ikaunieks (Liepaja)
Távozott: Philipp Wollscheid (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Brian Fernández (Racing Club)

MONACO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Jonathan Mexique (Cercle Bruges)
Távozott:
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Bordeaux), Jonathan Mexique (Tours), Terence Kongolo (Huddersfield Town)

MONTPELLIER
Érkezett: Ambroise Oyongo (Montreal Impact, ingyen)
Távozott: William Rémy (Legia Warszawa, 350 000)

NANTES
Érkezett:
Távozott:

NICE
Érkezett:
Távozott: Wesley Sneijder (al-Garafa, ingyen)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Christopher Martins Pereira (Bourg-en-Bresse)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Yusuf Sari (Marseille B), Christopher Rocchia (Marseille B)
Távozott: Patrice Evra (szerződését felbontották)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Rémy Descamps (Tours)

RENNES
Érkezett:
Távozott: Raisz M'Bolhi (szerződését felbontották)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Robert Beric (Anderlecht)
Távozott:

RACING STRASBOURG
Érkezett:
Távozott:

TOULOUSE
Érkezett:
Távozott: Zinédine Machach (szerződését felbontották)

TROYES
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Mory Koné (Tours)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik