B. D. K. 2022.01.15 10:52 Frissítve: 2022.01.15 11:15

MLS: még csak most lett 14, de profi szerződést kapott

Az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Real Salt Lake pénteken bejelentette, hogy szerződtette a 2007-es születésű Axel Keit a klub akadémiájáról. A 14 éves és 15 napos támadó lett a liga legfiatalabb profi szerződést kapó játékosa, amivel Freddy Adu 18 évvel ezelőtti rekordját adta át a múltnak, méghozzá 153 nappal. Kei két évre írt alá – írja a klub.


„Axel az elmúlt években az egyik legnagyobb csatárígéretek közé nőtte ki magát az országban – állapította meg Elliot Fall, a Real Salt Lake ügyvezető igazgatója.A kapu előtti találékonysága meghaladja a korát, és kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, így azt tervezi, hogy a következő években gólerős játékos válik belőle a ligánkban.”  

A jobblábas, 185 centiméter magas Axel Kei nem először ír történelmet a Real Salt Lake-nél. Tavaly nyáron az U15-ös csapatát győzelemre vezette egy MLS-utánpótlástornán. Ez volt a klub akadémiájának az első trófeája azóta, hogy az arizónai Mesából az utahi Herrimanba költözött. Kei öt mérkőzésen öt gólt szerzett (az egyiken triplázott), így bezsebelte a torna aranycipőjét.

A tornagyőzelem óta az U17-eseknél pallérozódott, akiknél hat meccsen hat gólt jegyzett. 2021. október 8-án történelmet írt azzal, hogy a Real Monarchs (a Real Salt Lake tartalékcsapata, amely a harmadosztályban szerepel) színeiben 13 évesen, nyolc hónaposan és kilenc naposan pályára lépett csereként egy bajnokin (félórát kapott), amivel az amerikai csapatsportok történetében a legfiatalabb profi sportoló lett. Összehasonlításképpen, 15 évesnél fiatalabb játékos még nem lépett pályára az öt nagy európai topbajnokságban – emeli ki a klub honlapja.

Mielőtt Kei a Real Salt Lake utánpótlásához került volna, három évig a Los Angeles Galaxy San Diegó-i ifjúsági csapatánál nevelkedett. Elefántcsontparton született, de Brazíliában nőtt fel, ahol az édesapja profi futballistaként játszott. A családjával végül 2017-ben költöztek San Diegóba.

A kettős állampolgárságú Kei lett az ötödik saját nevelésű játékos a héten, akivel profi szerződést kötött a klub.

A Real Salt Lake az elmúlt idényben az MLS rájátszásának az elődöntőjéig jutott, a Portland Timbers búcsúztatta.

2022.01.14 14:20:27

Minden más foci B. D. K.

A 24 éves Bojart korábban megválasztották a legszexibb futballbírónak.

2022.01.13 22:48:16

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A Barcelona története legdrágább játékosának Messivel egy szinten kellene futballoznia, de tudomásul kell venni, hogy Messivel senki sincs egy szinten« – ráadásul csak akkor ment neki, amikor Messi nem játszott, de amikor az argentin volt a vezér, Coutinho a láthatatlan embert alakította.

2022.01.13 16:55:21

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Előkerültek olyan finomságok, amelyeket mi innen nem tudhattunk vagy nem vettünk észre.

2022.01.11 23:08:07

Minden más foci PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Sem mez, sem sál, csak az arcot eltakaró maszk...

2022.01.10 22:40:02

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az eredményért mindenre képes edzők azt mondják – olvasom a pszichológusoknál –, hogy ők győzteseket nevelnek, ám igazából veszteseket, mert kiölik az ifjakból, hogy saját magukat is hozzátegyék a fejlődésükhöz.