MLS: még csak most lett 14, de profi szerződést kapott

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 10:52
Az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Real Salt Lake pénteken bejelentette, hogy szerződtette a 2007-es születésű Axel Keit a klub akadémiájáról. A 14 éves és 15 napos támadó lett a liga legfiatalabb profi szerződést kapó játékosa, amivel Freddy Adu 18 évvel ezelőtti rekordját adta át a múltnak, méghozzá 153 nappal. Kei két évre írt alá – írja a klub.

„Axel az elmúlt években az egyik legnagyobb csatárígéretek közé nőtte ki magát az országban – állapította meg Elliot Fall, a Real Salt Lake ügyvezető igazgatója.A kapu előtti találékonysága meghaladja a korát, és kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik, így azt tervezi, hogy a következő években gólerős játékos válik belőle a ligánkban.”

A jobblábas, 185 centiméter magas Axel Kei nem először ír történelmet a Real Salt Lake-nél. Tavaly nyáron az U15-ös csapatát győzelemre vezette egy MLS-utánpótlástornán. Ez volt a klub akadémiájának az első trófeája azóta, hogy az arizónai Mesából az utahi Herrimanba költözött. Kei öt mérkőzésen öt gólt szerzett (az egyiken triplázott), így bezsebelte a torna aranycipőjét.

A tornagyőzelem óta az U17-eseknél pallérozódott, akiknél hat meccsen hat gólt jegyzett. 2021. október 8-án történelmet írt azzal, hogy a Real Monarchs (a Real Salt Lake tartalékcsapata, amely a harmadosztályban szerepel) színeiben 13 évesen, nyolc hónaposan és kilenc naposan pályára lépett csereként egy bajnokin (félórát kapott), amivel az amerikai csapatsportok történetében a legfiatalabb profi sportoló lett. Összehasonlításképpen, 15 évesnél fiatalabb játékos még nem lépett pályára az öt nagy európai topbajnokságban – emeli ki a klub honlapja.

Mielőtt Keia Real Salt Lake utánpótlásához került volna, három évig a Los Angeles Galaxy San Diegó-i ifjúsági csapatánál nevelkedett. Elefántcsontparton született, de Brazíliában nőtt fel, ahol az édesapja profi futballistaként játszott. A családjával végül 2017-ben költöztek San Diegóba.

A kettős állampolgárságú Kei lett az ötödik saját nevelésű játékos a héten, akivel profi szerződést kötött a klub.

A Real Salt Lake az elmúlt idényben az MLS rájátszásának az elődöntőjéig jutott, a Portland Timbers búcsúztatta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik