Emberhátrányban, 1–3-ról felállva ikszelt a Sepsi OSK

Vágólapra másolva!
2020.06.27. 18:50
null
Emberhátrányban, 1–3-ról felállva ikszelt a Sepsi OSK a Viitorullal (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) alsóházi rájátszásának 6. fordulójában a Sepsi OSK hazai pályán, szinte a teljes második félidőt emberhátrányban lejátszva 3–3-as döntetlent játszott a Viitorul Constantával.

ROMÁN LIGA 1
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 6. FORDULÓ
Sepsi OSK–Viitorul Constanta 3–3 (Fülöp L. 42., Vasvari 65. – 11-esből, Safranko 86., ill. Iancu 11. – 11-esből, Ghita 17., Matei 58.)
Az állás: 7. Viitorul 33 pont, 8. Sepsi 23, 9. Clinceni 23

ÖSSZEFOGLALÓ

A szokásosnál több góllal hozta a szokásos döntetlent szombat este a Sepsi OSK és a Viitorul a román Liga 1 alsóházában: a két csapat negyedik Szentgyörgyön vívott mérkőzésének sem lett győztese, mert a hazai csapat emberhátrányban is ledolgozta kétgólos hátrányát.

Az első félidőben hiába állította kilencszer is lesre a Viitorul gyors támadóit a Sepsi védelme, ha közben pontrúgásoknál rendre csődöt mondott. Előbb egy szabadrúgás után Andrei Artean fejelte a lécre a labdát, a kipattanót pedig Rivaldinho bólintotta Nicolae Carnat karjára – a góllövőlistát vezető Gabriel Iancu pedig belőtte a büntetőt. Hat perccel később egy szögletnél Virgil Ghita üresen maradt az ötös sarkánál, és kapásból a hosszú alsóba lőtt.

A két gól között Fülöp Lóránd előtt adódott két egyenlítési lehetőség, de a lövését védte Catalin Cabuz, majd inkább passzolni próbált Goran Karanovicsnak, de tisztáztak a védők. Egy újabb szabadrúgás után Artean is a hálóba lőtt, de ezúttal lesről, ezt követően pedig átvette az irányítást a Sepsi. Fülöp Lóránd kétszer is fölé lőtt, István bátyja pedig a sorfalba vágott egy szabadrúgás, az ezt követő szögletből viszont a testvérek összehozták a szépítést: Fülöp István adta be a labdát, a két védő közt kibújó Lóránd pedig közelről a hálóba tolta.

A második félidő második percében Carnat az oldalvonal mellett buktatta Cristian Ganeát és megkapta második sárga lapját. A Sepsi ugyan emberhátrányban is letámadott, de ekkor is a Viitorul kontrái voltak veszélyesebbek, így hiába védett háromszor is nagyot Niczuly Roland, Iancu elfutása után Cosmin Matei visszaállította a kétgólos különbséget. A Sepsi ekkor sem adta fel, és Pavol Safrankónak köszönhetően az utolsó félórában meg is mentett egy pontot. A csereként beállt szlovák csatár előbb büntetőt harcolt ki, amelyet Gabriel Vasvari lőtt be, majd négy perccel a vége előtt egy magas ívű beadásra érkezve a jobb kapufa mellől fejelt a hálóba. Az egyenlítés előtt kétszer is újabb 11-est reklamáltak a Sepsi játékosai, de sem Paul Iacob kezezésénél, sem a Fülöp Lórándot fellökő Ghita megmozdulásánál nem fújt az addig roppant szigorúan bíráskodó Andrei Antonie.

(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

93. perc: Véget ért a mérkőzés, a Sepsi emberhátrányban, kétgólos hátrányból felállva döntetlent játszott a Viitorullal.

90. perc: Három perc a ráadás.

86. perc: GÓL! EGYENLÍTETT A SEPSI! Stefan jobb oldali beadása után a hosszún érkező Safranko nagyon közel került a kapuhoz, de kiszorított helyzetből, a kapus mellett mégis a gólvonal mögé tudta fejelni a labdát. 3–3

82. perc: Három védő szorításában esett el Fülöp Lóránd a tizenhatoson belül, de nem kapott tizenegyest.

79. perc: Cserélt a Sepsi, Kovács helyére Csiszér érkezett.

68. perc: Fülöp Lóránd cselezgetett, majd jobbal a kapu mellé lőtte a labdát 14 méterről, kissé balról.

67. perc: Hármat cserélt a Viitorul: Chitu, Munteanu és Iacob állt be, Matei, Rivaldinho és Artean hagyta el a pályát.

65. perc: A gólja után le is cserélték Vasvarit, Velev érkezett a helyére.

Ez volt Gabriel Vasvari 40. gólja a Liga 1-ben, ebből 28-at büntetőből szerzett.

65. perc: GÓL! BENT VAN! Vasvari állt a labda mögé, és jobbal a kapu bal oldalába lőtt félmagasan. A kapus a másik sarok felé vetődött, így nem volt esélye. 2–3

64. perc: Artean egy sárga lapot is kapott.

64. perc: Tizenegyest kapott a Sepsi! Artean rúgta fel a mögüle érkező Safrankót.

59. perc: Achim helyére De Nooijer állt be a vendégeknél.

Iancu 14 góllal vezeti a góllövőlistát, ráadásul ma ez már a második gólpassza volt.

58. perc: GÓL! MEGINT KÖZTE KETTŐ! Egy szépen feléptett támadás vágán Iancu tette középre a labdát, amelyet a védőjét megelőző Matei jobbal, hat méterről a közvetlenül a léc alá küldött. 1–3

56. perc: Cseréltek a vendégek, Boboc helyére Dussaut állt be.

53. perc: Kovács tüzelt távolról, de a labda elment a jobb oldali kapufa mellett.

51. perc: Vasvari is besárgult, nagyon nem ért egyet az ítélettel.

49. perc: Védés! A bal oldali szabadrúgás után Artean lövését blokkolták, majd Matei próbálkozott, de Niczuly védett.

48. perc: KIÁLLÍTÁS! Carnat kapta meg a második sárga lapját, így villant a piros is, emberhátrányba került a Sepsi.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Kettőt cserélt a Sepsi, Karanovics helyett Safranko, Fülöp István helyett Achahbar a pályán.

Gheorghe Hagi a leghosszabb ideje ugyanannál a csapatnál dolgozó edző a Liga 1-ben, 2014. szeptember 15. óta nemcsak klubtulajdonos, hanem edző is a Viitorulnál.

Sepsi 37 bajnoki góljának közel egyharmadát, 12-t az utolsó negyedórában szerzett.

(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Véget ért az első félidő.

45. perc: Egy perc a ráadás.

Akárcsak a kupamérkőzésen, ismét testvérétől kapott gólpasszt Fülöp Lóránd.

42. perc: GÓL! OTT A SZÉPÍTÉS! Fülöp István bal oldali szöglete után a berobbanó Fülöp Lóránd tette bele a jobb lábát a labda útjába az öt és felesen belül, Cabuz pedig nem tudott védeni. 1–2

42. perc: Fülöp István szabadrúgása után a sorfalról pattant a kapu fölé a labda.

36. perc: Újabb sárga lap villant, Boboc rúgta fel Stefant a bal szélen.

Viitorul 15 idegenbeli mérkőzésén csak háromszor úszta meg kapott gól nélkül.

32. perc: Cserélt a Sepsi, Popescu helyett Stefanescu a pályán.

32. perc: Buhenna nagyon csúnyán letalpalta Rivaldinhót, villant is a sárga lap.

Viitorul lőtte a második legtöbb gólt, 54-et (a legtöbbet a CFR, 56-ot).

31. perc: Egy kontra végén Matei próbálkozott, de Niczuly védett.

29. perc: Egy bal oldali szabadrúgás után ismét gólt lőtt a Viitorul, de les volt, így a találat érvénytelen.

Az újrakezdés óta mind a Sepsi, mind Viitorul összes mérkőzésén mindkét csapat szerzett gólt.

17. perc: GÓL! OTT A MÁSODIK! Egy kicsiben elvégzett bal oldali szöglet után Iancu tekerte középre a labdát, amelyet a védőjét magáról lerázó Ghita jobbal, az öt és feles vonaláról a kapu jobb oldalába küldött. 0–2

16. perc: Újabb hazai lehetőség! Egy bal oldali beadás után Fülöp Lóránd készítette volna vissza a labdát, de a vendégek végül tisztázni tudtak az öt és felesen belülről.

15. perc: Védés! Egy labdaszerzés után Fülöp Lóránd fordult le a védőjéről, majd tüzelt, de Cabuz védett.

Ez volt a 10. büntető a Viitorul javára, a legtöbb a Liga 1-ben.

11. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT A VIITORUL! Iancu ballal, magabiztosan a bal alsó sarokba passzolta a labdát. Niczuly a másik irányba vetődött, nem volt esélye. 0–1

11. perc: Carnat be is sárgult a kezezésért (és az azt követő reklamálásért).

10. perc: Tizenegyest kapott a Viitorul! Rivaldinho fejese után látott kezezést a játékvezető.

Sepsié a második legjobb védelem, 32 kapott góllal (legjobb a CFR 17-tel).

3. perc: Védés! Rivaldinho ugrott ki ziccerben, de a ballábas lövése után Niczuly védett.

Sepsié a második legkevesebb vereség (8) idén a Liga 1-ben, és a legtöbb döntetlen (15).

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

A Sepsi kezdőcsapata: Niczuly – Carnat, Buhenna, Tincu, Stefan – Vasvari, Kovács – Popescu, Fülöp I., Fülöp L. – Karanovics. Megbízott edző: Ilyés Róbert

A Viitorul kezdőcsapata: Cabuz – Boboc, Mladen, Ghita, C. Ganea – Ciobanu, Artean, Achim – Iancu, Rivaldinho, Matei. Vezetőedző: Gheorghe Hagi

A mérkőzés játékvezetője Andrei Antonie lesz.

Egymás ellen eddig 2 Sepsi-győzelem, 3 Viitorul-győzelem, 3 döntetlen a mérleg. Szentgyörgyön mindhárom meccs döntetlen lett, az egyetlen „hazai” Sepsi-győzelem Brassóban volt 2017-ben (1–0).

Az alapszakaszban: Sepsi–Viitorul 2–2 (Carnat, Buhenna, ill. Ciobanu, Eric) és Viitorul–Sepsi 4–1 (Ghita, Munteanu, Rivaldinho, Matei, ill. Safranko), utóbbi Leo Grozavu első meccse volt a Sepsi edzőjeként.

Leo Grozavu a szerdai kiállítása miatt ezúttal nem ülhet le a kispadra, így a Viitorul ellen Ilyés Róbert másodedző irányítja a Sepsit.

„Nincs időnk ünnepelni a kupában aratott győzelmet, olyan gyorsan jönnek egymás után a meccsek – mondta egy nappal a Poli Iasi 5–1-es elverése után Leo Grozavu, a Sepsi OSK vezetőedzője. – Nagyon kell figyelnünk, ezzel a pontszámmal még a veszélyes zónában vagyunk. Ha jön egymás után két vereség, miközben a mögöttünk állók nyernek, máris a kiesőzóna környékén találjuk magunkat.”

A fél lábbal már a Román Kupa döntőjében lévő (a visszavágót július 8-án rendezik) székelyföldi csapat alig két héttel a romániai futballélet újraindulása után már az ötödik mérkőzését vívja, szombat este a Viitorult fogadja a Liga 1 alsóházi rájátszásában. És a ritmus továbbra is hasonló marad, hiszen júliusban nyolc bajnoki és – a szentgyörgyiek reményei szerint – két kupatalálkozó vár a piros-fehérekre.

Az ellenfél az alsóház kimagaslóan legjobb, egyben legnyugodtabb gárdája. A 2017-ben bajnok, 2019-ben kupagyőztes Viitorul lemaradása a felsőházról az évad egyik legnagyobb meglepetése volt, ám a másik hét alsóházi alakulattal szemben akkora előnye van, hogy nem kell izgulnia a búcsú miatt. A közvetlenül mögötte álló Sepsit hét ponttal előzi meg, miközben a szentgyörgyiek és az utolsó előtti, kieső helyen álló Dinamo között csak hat pont a különbség.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Sepsi OSK–Viitorul Constanta mérkőzés a román Liga 1 alsóházi rájátszásának 6. fordulójában. Tartsanak velünk!

A kupában parádésan futballozó szentgyörgyiek az alsóház kimagaslóan legjobb csapatával találkoznak (Fotó: Sepsi OSK)
A kupában parádésan futballozó szentgyörgyiek az alsóház kimagaslóan legjobb csapatával találkoznak (Fotó: Sepsi OSK)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik