Nem tudott a tabella élére ugrani a Sepsi OSK

Vágólapra másolva!
2022.08.27. 20:40
null
Fotó: Tókos Csaba
Hazai pályán vesztette el idei bajnoki veretlenségét a Sepsi OSK: a székelyföldi csapat a román SuperLiga 7. fordulójában vezetést szerzett ugyan a Rapid ellen, de a bukarestiek még az első félidőben fordítottak. A második játékrészben nem változott az eredmény, a vége 1–2 lett.

ROMÁN LIGA 1
7. FORDULÓ
Sepsi OSK–Rapid Bucuresti 1–2 (1–2)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 6000 néző. Vezette: Chivulete
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Ninaj, Ciobotariu, Ispas – Aganovic, Jonathan Rodríguez – Barbut (Golofca, 68.), Gheorghe (Achahbar, 72.), Stefanescu (Matei, a szünetben) – M. Rondón (Tudorie, 68.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Rapid: H. Moldovan – Onea, Sapunaru, D. Grigore, Junior Morais – Käit (Crepulja, 61.), Albu – Sefer (Panoiu, 77.), Ionita (Papeau, 61.), Costache (Matan, 61.) – Dugandzic. Vezetőedző: Adrian Mutu
Gólszerző: Rondón (21. – 11-esből), ill. Sefer (27.), Ionita (45+3.)

A 250 ezer euróért cserébe Craiovára tartó Mitrea már, az egy év után visszatérő Safranko pedig még nem játszott a Sepsiben, amelynek tábora szolíd „Ria, ria, Hungária!” kórussal reagált arra, hogy a kezdéskor a vendégszurkolók telefüstölték a fél stadiont. Ennél nagyobb balhé azonban nem volt a váratlanul sportszerű hangulatú találkozón.

Szentgyörgyi fölénnyel indult a mérkőzés, az egy hónapos kihagyás után visszatérő Stefanescuval jóval folyamatosabb volt a Sepsi passzjátéka, mint a korábbi hetekben. Barbut lövése, majd Rondón fejese adott munkát Moldovannak, a bukarestiek kapusának, a hazai gól mégis kissé váratlanul jött: Sefer és Ciobatariu összerúgását elsőre észre sem vette Chivulete játékvezető, ám végül közel ötperces videózás után befújta a büntetőt, amelyet Mario Rondón értékesített.

Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba

A szentgyörgyi gólig egyetlen valamirevaló támadást sem vezető Rapid viszont gyorsan reagált, bár az egyenlítéshez Niczuly Roland bakija is kellett. A Sepsi kapusa egy megpattanó beadás után kivetődve ütötte el a labdát, ám éppen Antonio Sefer fejére, aki az üres kapuba bólintott.

A felbátorodott Rapid újabb lehetőségét Dugandzic fejelte mellé, aztán Stefanescu lőtt előbb a kapus kezébe, majd kevéssel a léc fölé. A ráadáspercekben viszont már meglátszott Mitrea hiánya, a helyén játszó Ciobotariu rövid felszabadítása utáni vendégtámadásból Alexandru Ionita 20 méterről látványosan a jobb felső sarokba csavarta a labdát.

A hátrányban kerülő Sepsi a szünet után lassan és ötlettelenül passzolgatott a még jobban visszahúzó Rapid térfelén, és játékosai szinte kizárólag jobbról próbálkoztak a kapu elé juttatni a labdát. A legjobb hazai lövések a pontrúgások után kifejelt labdákból jöttek, Aganovicé volt az a próbálkozás, amelynél igazán nagyot kellett védenie Moldovannak.

Az igazán nagy lehetőségek a Rapid kontráiból jöttek, de Niczuly mindent megtett, hogy feledtesse hibáját, leginkább Dugandzic ötös sarkáról leadott lövésénél védett bravúrosan.

A Sepsi a végjátékra nem tudott felpörögni, játékából végig hiányzott az átütőerő, így a győzelem és – legalább egy napig – az első hely megérdemelten a Rapidé lett.

PERCRŐL PERCRE



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc
Matei jobb oldali szögletét tízről a léc fölé fejeli Ninaj!

90+2. perc Morais elfejeli a labdát az ötösön Tudorie elől.

90. perc Blokkolják Rodríguez jobblábas, 21 méteres lövését még a 16-os előtt.

Három perc a ráadás, nagyon nyom a Sepsi.

87. perc Fölé, nem sokkal, de a léc fölé lő a 16-os előteréből Panoiu, ballal.

86. perc
Ninaj szereli az ötös jobb sarkán a meginduló Papeaut. Nincs 11-es itt sem.

A meccs különleges Cristiano Bergodi számára, aki két szezonban, a 2007–2008-asban és 2014–2015-ösben is vezette a Rapidot. A 2007-es román Szuperkupa a Rapid legutóbbi trófeája.

85. perc Golofca ballal 17-ről kapura lő, laposan, Moldovan kezéből elsőre kiperdül a labda, de aztán javít.

84. perc
Ninaj felcsap szélsőnek, Golofcához passzol, nekimennek... tovább. Matei beadása nagyon rossz aztán.

83. perc
A beadás a védőké, majd Golofcát szerelik a 16-oson belül.

82. perc Ispas piharcol egy szögletet.

80. perc Rapid-helyzet, de jobbal nem tud a léc alá lőni az ötös jobb sarkáról Panoiu passzáva Onea, a léc fölé lő. Rajta volt Niczuly. De a felfutó jobbhátvéd majdnem eldöntötte a meccset...

77. perc Antonio Sefer olyan lassan megy le, hogy jutalomképpen kap egy sárga lapot. Panoiu váltja.

73. perc Jayson Papeau nagyot rúg Mateibe a középpálya közepén, sárga lap.

72. perc Villámcsere, Anass Achahbar be, Gheorghe le.

68. perc Catalin Golofca Barbutot, Alexandru Tudorie Rondónt váltja. Szélsőcsere, ékcsere.

Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba

65. perc Dimitrov távoli lövése a kapusé. Középre ment a labda.

65. perc Papeau remekül indul meg a bal szélen, ballal középre ad, Dugandzic kissé balról, négy méterről kapura lő ballal, de jobb kézzel felnyúl a labdáért Niczuly. Ninaj nem állt éppn a helyzet magaslatán.

63. perc Moldovan nagyon jól jön ki Barbut elé, Rodríguez ívelésére.

61. perc Hármas csere a vendégeknél. Ljuban Crepulja, Alexandru Matan és Jayson Papaeu állt be.

58. perc Gheorge az ötös jobb sarka elől a kapus elé rúgja gyatrán a labdát, helyzet volt ez is!

56. perc Helyzet, de Gheorghe hat méterről, középről jócskán a léc fölé fejeli Dimitrov jobb oldali, jobblábas beadását.

A Rapid az előző 5 idegenbeli bajnokján csak egyszer nyert, ott, ahol az előző közben a Sepsi (a Universitatea Craiova ellen), egy iksz mellett 3-szor kikapott.

52. perc Matei jobbal kapura lő 17-ről, de véd vetődve a bal sarok előtt Moldovan, Barbut szélről próbálkozik, de elvéti a jobb alsó sarkot. Jobbal, jobbról, 19 méterről.

50. perc Dimitrov jobb oldali beadását kifejelik a védők, Rodríguez jobbal 24-ről kapura lő, de a labda ezúttal is Albu fején csattan.

49. perc Matei bal oldali beadása magas kicsit a jobb sarok elé befutó Ninajnak, kontra, ballal a jobb alsó felé lő Dugandzic, de vetődve fogja a labdát Niczuly.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Cosmin Matei be, Stefanescu le.

Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba


Egy kis örökmérleg:
3 meccs, 2 iksszel, 1 Rapid-sikerrel, 5, ill. 4 góllal.

E párharc legjobb góllövője:
Kevin Luckassen 2

A tízszeres szlovák válogatott támadó az elmúlt évben a Mamelodi Sundowns futballistája volt, amely tavaly 700 ezer eurót fizetett érte a szentgyörgyieknek. A dél-afrikai együttesben Pavol Safranko 28 mérkőzésen hétszer volt eredményes, most pedig szabadon igazolható játékosként tér vissza a Sepsihez, bár a román topcsapatok közül a FCSB is csábította.

Visszatért a Sepsi OSK-hoz a székelyföldi klub történetének legjobb élvonalbeli gólszerzője, a 2019 és 2021 között 67 Liga 1-es talákozón 17 találatig jutó Pavol Safranko.

45+6. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+5. perc Barbut kiharcol a jobb szélen egy szögletet. Veszélytelen.

45+2. PERC VEZET A RAPID, Ciobotariu rövid felszabadítása után visszatámad a Rapid, Valentin Costache lekészíti a labdát ALEXANDRU IONITÁNAK, aki kissé jobbról, 20 méterről ballal a jobb felső sarokba tekeri a labdát. 1–2!

45+1. perc Nagyon szép támadás, Barbut ad be balról, Stefanescu meg ballal 17 méterről a léc fölé lő!

Öt perc a ráadás.

40. perc Mezőnyharc,
különösebb izgalmak nélkül. A két mester jól megszervezte a csapatok védekezését.

33. perc Stefanescu tör előre jobbról, a tizenhatos sarkáról lőne a léc alá, de középre tart a labda, és Moldovan megfogja a labdát.

Az előző 15 hazai bajnokijából csak egyet bukott el a Sepsi, a CFR ellen, három iksz volt, a többit megnyerte az OSK.

30. perc Ninaj nem figyel, de hatról a jobb felső sarok mellé fejeli Sefer jobb oldali beadását Dugandzic!

28. perc Gheorghe lő ballal a bal alsó felé kissé balról, nyolcról, de kapuscsemege. Ápolni kell közben a Stefanescu beadásába belecsúszó Sapunaru bokáját.

Nem fogta túl szorosan Sefert a védője, de az is igaz, az események ilyetén fordulatára nem számított Gheorghe…

27. PERC EGYENLÍT A RAPID, egy bal oldali Ionita-beadást Niczuly ANTONIO SEFER elé tol vetődve, a szélső kissé jobbról, négy méterről az üres kapu bal sarkába fejeli a labdát. 1–1!

26. perc Nyom a Sepsi, Stefanescu passzával Rondón a 16-oson belül, de szerelik.

21. PERC BENT IS VAN, MARIO RONDÓN jobbal a jobb alsóba lő, Moldvan balra el. 1–0!

Nem is, megrúgta őt Sefer. BÜNTETŐ! Éppen a tizenhatoson volt a labda a rúgáskor, nem volt egyszerű dönteni. Négy perc alatt sikerült.



16. perc Heves VAR-ozás... Két védő közül a 16-oson belü hátrafelé húzza bal lábbal a labdát Ciobotariu, és kezezett egy védő.

13. perc Helyzet, Dimitrov jobb oldali beadása után Rondón Sapunaru mellől a jobb alsó felé fejeli meg, de véd vetődve a kapus.

9. perc Szép, de Moldovan fogja a léc alatt a kissé jobbról, 14 méterről elengedett Barbut-lövést. Rodríguez szépen indította a jobb szélen Stefanescut, aki egy csel után adott be laposan.

6. perc Stefanescu passzol Rondón felé ígéretesen, de jön a kapus.

3. perc Mezőnyharc, a Rapid-tábor telefüstölte a stadiont.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek lila mezben és fehér nadrágban.

6000 néző, remek a hangulat, jó az idő. Még Diószegi László klubelnök is sálat feszítve énekli a Nélküledet...

A Sepsi nem nevezte a mérkőzésre a csapatkapitány Bogdan Mitreát, miután az Universitatea Craiova kifizeti a 34 esztendős védő 250 ezer kivásárlási árát. A játékos azonban még nem egyezett meg új klubjával, így hivatalos bejelentés sincs az átigazolásról.


A Rapid eddig az egyetlen csapat, amelynek négy győzelme van az első hat fordulóban, a Sepsi viszont még nem kapott ki ebben az idényben romániai csapattól – utoljára éppen a Rapid verte meg a székelyföldieket, 1–0-ra, még április 4-én.

Mivel a minimális cél mindkét oldalon az európai kupaszereplés kiharcolása, a találkozó egyértelműen a forduló rangadójának számít.

Egy napra akár a vezetést is átveheti a román élvonalban a Sepsi OSK, amennyiben hazai pályán legyőzi a Rapidot. A szentgyörgyieknél lassan felépülnek az elmúlt hetekben sérülés miatt hiányzó játékosok (Anass Achahbar, Marius Stefanescu vagy Francisco Júnior), viszont a jövőre centenáriumát ünneplő bukaresti klub is látványosan megerősödött a nyáron.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–RAPID MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik