Sepsi OSK: egypontos túra Nagyszebenben

Vágólapra másolva!
2020.07.18. 16:50
null
(Fotó: Sepsi OSK/Facebook, archív)
A Liga 1-ben a Sepsiszentgyörgy 2–2-es döntetlennel hangolt a nagyszebeni FC Hermannstadt otthonában a jövő heti Román Kupa-döntőre.


ROMÁN LIGA 1
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ
FC Hermannstadt–Sepsi OSK 2–2 (
1–1)
Nagyszeben,
Városi stadion, zárt kapuk mögött.V: Mladinovici
Hermannstadt:
Figuereido – Voda (T. Almeida, 27.), O. Viera, Stoica, Oprut – Caiado (P. Petrescu, 80.), Rimane (Dalbea, 64.), Romário Pires, Jo Santos – Yazalde (Busu, 79.), Debeljuh. Vezetőedző: Rubén Albés
Sepsi: Niczuly – R. Dimitrov, Buhenna, Tincu, Stefan – Kovács L. (Fülöp I., a szünetben), Vasvari, Achahbar (Deaconu, 77.) – Carnat (Csiszér, 77.), Karanovic (Safranko, 66.), Stefanescu (Fülöp L., 33). Vezetőedző: Leo Grozavu
Gólszerző: Yazalde (5.), Debeljuh (73.), ill. Fülöp L. (35., 82.)

Az alsóház állása: 1. Viitorul 38 pont (9 mérkőzés), 2. Academica Clinceni 29 (10), 3. Voluntari 28 (10 mérkőzés, 12–6-os gólkülönbség), 4. Sepsi 28 (10, 15–15)

Másodszor is döntetlent játszott a Liga 1 alsóházi rájátszásában a két erdélyi csapat: a Sepsi OSK kétszer is egyenlíteni tudott a Hermannstadt otthonában.

A találkozó – a többi romániai mérkőzéshez hasonlóan – hivatalosan zárt kapus volt, ám mivel a nagyszebeni pályának csak az egyik oldalán van lelátó, a kerítés mellett bőven akadtak nézők. Akik már az 5. percben gólnak örülhettek: egy bedobás után Yazalde birkózta le a kapu előtt Razvan Tincut, és a hálóba emelte a labdát.

A félórán át dekoncentrált Sepsi csak Fülöp Lóránd becserélése után jutott el a szebeni kapuig, ő viszont az első lehetőségét kihasználta, kapásból a léc alá bikázta Nicolae Carnat szöglete után a felső lécről elé pattanó labdát. A szünet előtt még mindkét oldalon akadt egy óriási lehetőség: Jo Santos két kötény kiosztása után a szentgyörgyi felső lécre tekerte a labdát, majd az egyedül kapura törő Goran Karanovic a jobb alsó sarok mellé lőtt.

A második félidő sokáig eseménytelen játékkal telt, először Anass Achahbar lőhetett szabadon, de ő is célt tévesztett. A kezdeményezést fokozatosan átvevő Hermannstadt egy lesgyanús elfutás után vette vissza a vezetést, Gabriel Debeljuh lőtte 8 méterről a hálóba Yazalde beadását, ám hét perccel később Fülöp Lóránd erre is válaszolt, Florin Stefan centerezése után.

A végén sokáig úgy tűnt, hogy az egy pont mindenkinek megfelel, azonban a ráadásban Debeljuh közeli lövését a gólvonalon kellett mentenie Stefannak.

Romániában ez volt az egyetlen szombati meccs, mivel kiderült, hogy a CFR szélsője, Alexandru Paun is koronavírus-fertőzött lett, ezért a kolozsváriak FCSB elleni találkozóját elhalasztották. A héten korábban a Dinamónál bukkant fel a járvány, ahol már tíz játékos fertőzött.

PERCRŐL PERCRE

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

95. perc Ballal a bal alsó mellé lő 25-ról Deaconu.

93. perc Vasvárit kell ápolni. Jo Santos fellöki Fülöp Istvánt, majd ad egy sárga lapot a játékvezetőnek! Ő találta meg, amit elhagyott a spori.

91. PERC STEFAN! Niczuly hárít az ötösön egy jobb oldali szögletet követő 16 méteres Petrescu-lövést, lábbal, a kipattanót hatról jobbal kapura teszi Debeljuh, de a lövést menti a léc fölé jobbal a gólvonalon álló Stefan!

90. perc Csiszér menti középen Petrescu jobb oldali beadását.

Három perc a ráadás.



82. PEC ITT AZ EGYENLÍTÉS, FÜLÖP LÓRÁND jobbal a bal alsóba lő 10-ről, kissé balról, a remek átvétellel meginduló Stefan balról jövő, lapos beadása után. 2–2!
Fülöp mestere annyira nem tombol éppen örömében...

79. perc Yazalde le, Busu be a hazaiaknál. Caiadót meg a Busuhoz hasonlóan román Petrisor Petrescu váltja.

77. perc Achahbar és Carnat le, Ronaldo Deaconu és Csiszér Balázs be.

75. perc Safranko lő 14-ről, blokkolják.

Ez már a 3. Debeljuh-gól a SOSK kapujában, a horvát ék a szentgyörgyiek réme. Debeljuh volt a Torino és a Piacenza játékosa is!

73. PERC ITT A GÓL, Yazalde jobbról jobbal középre ad, a leshatárról (finoman szólva is) megindulva, és ballal 11-ről a kapu közepébe lő GABRIEL DEBELJUH! 2–1!

69. perc Fülöp I. remek passzát a tesvére pocsékul veszi át az ötös jobb sarkán, oda a ziccer!

68. perc A Yazaldét visszarántó Razvan Tincu kap sárga lapot, a cséká Vasvári tiltakozása ide vagy oda. Jo Santos kornere Niczulyé.

Már csak 51 százalékban a vendégeké a labda.

66. perc Pavol Safranko be, Karanovic le, a házi gólkirály állt be a házi ezüstcipős helyére.

Dalbea a Liga 1 legidősebb játékosa, 1981-ben született.

64. perc Razvan Dalbea váltja, egy csereideje maradt csak a hazaiaknak.

64. perc
A francia-guyanai Kévin Rimane lebandukol a pályáról, kap egy sárga lapot időhúzásáért.

61. perc ZICCER!
Fülöp I. csodás ütempasszát a holland Achahbar az ötös bal sarka elől ballal ellövi a bal alsó sarok mellett, Vierát megelőzve.

60. perc Ismerős jelenetek... Egy bal oldali Oprut-bedobást megcsúsztat fejjel Debeljuh, Yazalde lő az ötös elől... csak most a bal sarok mellé.

Nem zuhog, de már vizes a pálya – jelentik a helyszínről.

Caiado előzőleg Szeben megye másik Liga 1-es csapatánál, a medgyesi Gaz Metannál focizott

A karmester a hetedik országban futballozik már, 33 éves, egyébként luxemburgi állampolgár is.

A Sporting CP-nevelés Caiado is volt portugál U20-as válogatott, majd bolgár kupagyőztes a Beroe Sztara Zagorával.

52. perc Caiado kezez, de megússza sárga lap nélkül.

50. perc
Fülöp I. passzát Carnat jobbal 22-ről a bal felső mellé postázza.

49. perc A vendégkapust kell ápolni, Vasvári hosszasan belebonyolódik egy cipőcserébe.

47. perc
Caiado beadását Viera jobbal a jobb sarokba rúgná két lépésről, de les, amúgy is hatalmasat védett

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Fülöp István
be, Kovács le.

Na, ezt nézzék meg!


Szebenben eleredt az eső.

E párharc legjobb gólszerzői
Gabriel Debeljuh 2
Pavol Safranko 2
Peter Gal-Andrezly 1
Juhvel Tsoumou 1
Nicolae Carnat 1

Fülöp L. 1
Yazalde 1


Eközben a román ligában...

45 +1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Egy perc a ráadás!

45. perc
Vasvári lő jobbal 21-ről a kapu fölé, jócskán.

44. perc MELLÉ!
A Kovács indította Fülöp remek passzát Karanovic jobbal 18-ról, középről jobbal a jobb alsó mellé emeli!

43. perc Nicolae Carnat
kapja a mérkőzés első sárga lapját, egy elkésett belépőért, Stoicának lépett oda.

38. perc Jo Santos majdnem megrúgja az év gólját, felbőröz két ellenfelet, és jobbal 26-ról, kissé balról nem sokkal véti el a bal felsőt, a labda a lécet is súrolta. MICSODA JELENET, TE JÓ ÉG!

A román U21-es válogatott Fülöp a 16. meccsén a 4. gólját szerezte az idényben, ő volt az egyik, akit bántott az edző.

35. PERC FÜLÖP LÓRÁND BETALÁL, Carnat jobbról jobb külsővel a léc alá nyesne egy szögletet, a kapus kiüti a labdát, de éppen középre és közelre, a támadó jobbal öt méterről a léc alá lő. 1–1!

33. perc
Fülöp Lóránd be, Stefanescu fut le a pályáról. Karanovic lő a jobb alsó felé 21-ről, de véd vetődve a portgál Figuereido.

30. perc Öngólhelyzet,
a jobb sarok elől Pires a jobb sarok mellé lő egy ártatlan bal oldali, lapos Stefan-beadást. A legnagyobb Sepsi-helyzet ma!

Almeida volt portugál U-válogatott, ma a Zöld-foki Köztársaság válogatottját erősíti.

A megfejtés: két U21-es román játékos kell legyen a kezdőben, de csak egynek kell végig szerepelnie. Mindketten jobbhátvédek. A rekorder mester a 40. másodpercben cserélt.

27. perc Voda le, Tiago Almeida váltja őt. Legutóbb Almeida a 28. percben állt be Voda helyére, ez a titkos nagy szebeni taktika?

Zárt kapus a meccs, de három oldalról nyitott a stadion, és a haza kapu előtt van egy emeletes ház.

20. perc
Vasvári távoli lövése távolról sem jó, majd Dimitrov elől Viera menti Kovács keresztpasszát.

18. perc Yazalde balról ballal középre ad okosan, visszafelé, de jobbal 19-ről a jobb alsó mellé lő kissé kapkodva Caiado.

A hazai védő, Ousmane Viera tavaly nyáron a Sepsitől igazolt az FCH-hoz, ingyen. Ő nem akárki: közel 20-szoros elefántcsontparti válogatott, ANK-győztes, román bajnok és kupagyőztes. Sokáig játszott Kolozsváron is.

13. perc
Nincs 11-es, csak szöglet, véletlenül pattant a labda Kovács beadása után Voda kezére. A szögletet Buhenna a jobb alsó mellé fejeli 12-ről, középről, a kapus vetődve biztosít. Stefanescu nyeste balról jobbal középre a labdát.

10. perc A gól után ismét a Sepsi gurigázgat a középpályán, de nem sokat ér most a 60 százalékos labdabirtoklási fölény.

Yazalde volt portugál U-válogatott, ma már Bissau-Guineát erősíti. Az idényben ez a 6. gólja, a 34. mérkőzésén.



6. PERC VEZET A HERMANNSTADT! Elalszik a vendégvédelem, egy ártatlan, bal oldali beadást Debeljuh és Vasvári közös erővel YAZALDE elé fejel, aki a tétova védő, Tincu mellől jobbal a kapus fölött a kapu közepébe emel az ötös elől, kissé balról. 1–0!

5. perc
Szépen passzolgat a Sepsi, helyzet azonban még nincs. A két edző máris 100 fokon ég a kispadok előtt.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek zöld mezben és zöld nadrágban. A zöld a Sepsi harmadik számú meze.

Egy kis örökmérleg:
5 találkozó, 2-2 sikerrel és 7-7 góllal.

A Profi Labdarúgó Liga ezért törölte rangadót, és arra kötelezte a kolozsvári csapatot, hogy egy hétig különítse el a játékosakat a csapat jelenlegi, Bukarest melletti szálláshelyén. A héten korábban a Dinamónál bukkant fel a járvány, a fővárosi klubnál már tíz játékos fertőzött, így az együttes vasárnap sem tud pályára lépni a Chindia Targoviste ellen. Az utolsó előtti helyen álló Dinamo elmaradt mérkőzéseinek száma ezzel már háromra nőtt, a klub vezetői pedig már a bajnokság azonnali berekesztését sürgetik.

Elhalasztották szombatról a román élvonal felsőházi rájátszásában az esti FCSB–CFR mérkőzést, miután délután kiderült, hogy a bajnok CFR szélsője, Alexandru Paun megfertőződött a koronavírussal.

Fontos mérkőzést vív szombaton a Sepsi, amely Nagyszebenben lép pályára a Hermannstadt ellen. A két egyaránt 27 pontos erdélyi együttes számára a tét a kiesőzónában levőkkel szembeni előny növelése, a győztes nyugodtabban várhatja az utolsó négy fordulót. Már ha egyáltalán lejátsszák őket maradéktalanul, mert a Dinamo hat játékosát megfertőző koronavírus miatt Leo Grozavu, a Sepsi edzője igencsak szkeptikus: „Egyre nehezebb hinni, hogy végigmegy a bajnokság, ha más csapatoknál is megjelenik a vírus.”

„Hátradőlhetne a Sepsi OSK vezetőség és csapata is egy esetleges nagyszebeni diadallal. A győzelem azért is lenne fontos a háromszékieknek a Hermannstadt ellen, mert a szombati riválisnak van egy elmaradt meccse is, a siker pedig bizonyára növelné a játékosok önbizalmát a július 22-i Román Kupa-döntő előtt (a székelyföldi egylet története eddig legnagyobb sikerét érte el a fináléba jutással, s ezt fokozhatná egy FCSB elleni kupagyőzelemmel)″ – írja a maszol.ru.

Az állás
1. Viitorul 38 pont/9 mérkőzés, 2. Clinceni 29/10 3. Voluntari 28/10 4. Sepsi OSK 27/9 5. Nagyszeben 27/8 6. Iasi 22/9 7. Dinamo 21/7 8. Chindia 17/8

Az edzőre kiszabott pénzbüntetés mértékéről csak annyit mondott Hadnagy, hogy az megfelel a klub belső szabályzatában előírtnak, és jótékony célra ajánlják fel. A román élvonal 11. helyén álló Sepsi OSK legközelebb hétfő délután lép pályára, amikor a sereghajtó Chindia Targovistét fogadja az alsóházi rájátszás kilencedik fordulójában.

„Sokat számított a játékosok véleménye, valamennyiükkel beszéltünk, és ők tovább akarnak dolgozni az edzővel – nyilatkozta lapunknak Hadnagy Attila. – Az is fontos tényező, hogy nincs igazán idő, olyan sűrű az idény végi program.”

A szentgyörgyi sportigazgató hozzátette, hogy a nyári szünetben – amely Romániában várhatóan mindössze kéthetes lesz augusztus elején – visszatérnek a trénerkérdésre, mivel Leo Grozavu szerződése amúgy is lejár.

Ennek végén a szentgyörgyiek rövid közleményben tudatták a meghozott döntést, amely szerint Leo Grozavu vezetőedző megrovásban és pénzbüntetésben részesül, de a csapat és a szakmai vezetőség továbbra is együtt dolgozik, folytatja az elkezdett munkát a sikeres évadzárás reményében. Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy szóba került a szakvezető leváltása is, ám végül az a határozat született, hogy vele fejezik be az idényt.

Mint már megírtuk, a Poli Iasi elleni két mérkőzés, a múlt vasárnapi bajnoki (1–3), valamint a csütörtöki kupaelődöntő (3–0) között két olyan esetről is beszámolt a román sportsajtó, amelyben Leo Grozavu, a székelyföldi Sepsi OSK szakvezetője megütötte egy futballistáját, Calin Popescut, illetve Fülöp Lórándot. Mivel a Sepsi vezetősége nem utazott el a csapattal a hatnapos túrára, és csupán hallomásból értesült a kellemetlen incidensről, csak a játékosok és a szakmai stáb pénteki hazatérése után tudott foglalkozni az üggyel. A vezetőedző sorsáról döntő ülést szombat délelőtt tartották meg.

Megrovással és pénzbüntetéssel sújtotta a Sepsi OSK vezetősége a labdarúgóit bántalmazó Leo Grozavut, ám továbbra is ő marad a Román Kupa-döntőbe jutó székelyföldi együttes vezetőedzője.

A klub közleménye szerint mindkét új játékos két éves szerződést írt alá. A Sepsi már korábban bejelentette egy másik Mitrea, a 19 éves Vlad leigazolást, a román U18-as válogatott középpályás a belga Lokerentől szerződött Sepsiszentgyörgyre.

A Besztercén született, 28 éves Alexandru Greab karrierje már szerényebb: összesen 59 első osztályú mérkőzésen van a Gaz Metan és a Concordia Chiajna kapusaként. Sem a medgyesieknél, sem a tavaly az élvonalból kiesett Chiajnánál nem számított első számú hálóőrnek, és a hiányposztra érkező Mitreával ellentétben a kapusokkal jól áll a Sepsi: a három első ligás szezon során mindvégig Niczuly Roland vagy Fejér Béla védett.

A kolozsvári születésű, 33 éves Bogdan Mitrea a CSMS Iasi, a Viitorul és a FCSB színeiben játszott korábban a Liga 1-ben, középhátvéd létére igencsak gólerősen: 104 mérkőzésen hússzor talált be az ellenfelek hálójába. Az elmúlt négy szezonban viszont többnyire külföldön futballozott, az olasz Ascoli, a ciprusi AEL Limassol és Doxa Katokopiasz, a legutóbbi idényben pedig a szlovák Spartak Trnava. A nagyszombatiaknál csapatkapitány is volt, 28 mérkőzésen 8 gólt szerzett.

A romániai átigazolási piac első napján két új játékos szerződtetését jelentette be a Sepsi OSK, amely egy tapasztalt belső védőt és egy kapust szerződtetett a következő szezonra.

A legutóbbi sikert Miriuta László bánta...

Mostanában jól megy a Sepsinek az FCH ellen.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NAGYSZEBEN–SEPSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik