Lengyelország: Hiszek önmagamban, az elképzeléseimben – Sousa

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.23. 08:26
null
Paulo Sousára különleges kihívás vár, hiszen edzői pályafutása során eddig klubcsapatokat kellett irányítania (Fotó: AFP)
A lengyel válogatott élén a magyarok elleni vb-selejtezőn bemutatkozó Paulo Sousa már alig várja a kezdést.

 

„Hiszek önmagamban!”

Aki kicsit is ismeri Paulo Sousa gondolkodásmódját, nem lepődött meg azon, hogy a lengyel válogatott élére csütörtökön kinevezett szakember így indította szövetségi kapitányként adott első interjúját.

„Hiszek önmagamban, az elképzeléseimben, abban, ahogyan látom a játékot, valamint a stábomban – idézte a Lengyel Labdarúgó-szövetség honlapja az 50 éves trénert. – Természetesen hiszek a szövetségben is, de mindenekelőtt a játékosokban. Ahhoz, hogy megnyerj egy mérkőzést, minőségre van szükséged. Nos, a lengyel válogatottban adva van a minőség. Az én feladatom az, hogy mindenben segítsem a futballistákat.”

A Jerzy Brzeczeket váltó portugál edző arról is szót ejtett, mit érzett, amikor a szövetség elnöke, Zbigniew Boniek megkereste, legyen Lengyelország szövetségi kapitánya.

„Nagyon boldog voltam! – mondta Paulo Sousa. – Aligha kell ecsetelnem, mekkora megtiszteltetés az, ha valakit felkérnek egy válogatott irányítására, főleg, ha egy olyan ikon, mint Boniek az ajánlattevő. Különböző rendezvényeken többször beszélgettünk már. Az elnök úr szeretné, ha agresszívabban játszana a csapat. Én azt is szeretném, hogy minden meccset megnyerjünk. Noha többféleképpen lehet győzni, minden edzőnek megvan a koncepciója, a saját feje után megy. A múlttal nem akarok foglalkozni, csak a jelen érdekel. Olyan csapatot akarok építeni, amely nemcsak erős, hanem győztes mentalitás is jellemzi. Van, ahol ezt könnyű elérni, van, ahol nem. Szerencsére a lengyel futballistákban megvan a képesség, amely győzelemhez segítheti őket. A legjobb példa erre Robert Lewandowski, aki nap mint nap azért hajt, hogy újra és újra sikeres legyen. Ugyanez elmondható Wojciech Szczesnyről, a Juventus  kapusáról. Nekem elhihetik, hiszen ismerem a Juvét. Nincs annál szebb, mint amikor valaki a hazáját képviselheti, ha ez nem inspirálja, akkor semmi. El kell érnünk, hogy Lengyelország büszke legyen ránk.”

A 2011 júniusa és 2013 januárja között Székesfehérváron dolgozó, a Vidivel Ligakupát és Szuperkupát nyerő, a piros-kékeket az Európa-liga csoportkörébe vezető Paulo Sousa március 25-én ülhet le először a kispadra – a Puskás Arénában, a Magyarország elleni világbajnoki selejtezőn. A selejtezősorozat végéig aláíró szakember mindenesetre leszögezte, napokon belül munkába áll.

„Amint lehet, szeretnék egyeztetni Lewandowskival, azt követően tervezek szélesebb körű tanácskozást. Videokonferencia keretében akarok beszélni azokkal a futballistákkal, akik szóba jöhetnek a kerethirdetésnél – jelenleg mintegy negyven név szerepel a listán. Úgy illik, hogy bemutatkozzam nekik, egyúttal bemutassam a kollégáimat is. Most még arra kell összpontosítaniuk, hogy a klubjaikban sikeresek legyenek, de ahogy közeledik az első mérkőzésünk, úgy osztunk meg velük egyre több információt arról, milyen elgondolás alapján haladunk. A lényeg: mindig úgy kell pályára lépnünk, hogy győzni akarunk!”

Zbigniew Boniek sokat kockáztatott
Noha Paulo Sousa önbizalma rendben van, a lengyel futballkedvelők egyelőre nincsenek megbizonyosodva arról, hogy ő a megfelelő szakember a szövetségi kapitányi tisztségég betöltésére.
„Kissé meglepő Paulo Sousa kinevezése, a többség ugyanis azt várta, hogy Boniek, a futballszövetség elnöke olasz vagy a Serie A-val szorosabb viszonyt ápoló edzőt választ a posztra – nyilatkozta lapunknak  Kuba Cimoszko, a lengyel WP sportújságírója. – Nehéz megmondani, általánosságban miként vélekednek az emberek a portugál szakember szerepvállalásáról, ám tény, hogy Sousa korábban nem dolgozott válogatottnál, illetve az is szembetűnő, hogy általában hamar elhagyta csapatait és nem sok sikert aratott. Meg kell azonban érteni, hogy a lengyel futball pénzügyi helyzetéhez mérten és ebben az időszakban nehéz lenne jobb, elismertebb szakembert találni. A válogatott ugyanakkor vele is el tudja érni a céljait, irányításával továbbjuthat az Európa-bajnoki csoportkörből és kvalifikálhat a kétezerhuszonkettes világbajnokságra. De aligha lesz könnyű helyzetben, mivel nehéz csoportokból kell továbbjuttatni a nemzeti csapatot. A legtöbb azon múlik, miként jön ki a játékosokkal, megtalálja-e a megfelelő taktikát. Szerencsére is szüksége lesz, hiszen a selejtező mérkőzések már a nyakunkon vannak, és nincsenek átfogó ismeretei a csapatról. Forradalmi változásokat aligha várhatunk tőle, mindazonáltal szükség volt a kapitányváltásra, de aggódom, hogy néhány héttel elkéstünk vele. Boniek sokat kockáztatott, az idő ad választ arra, jó döntést hozott-e.”
B. O. L.

VB-SELEJTEZŐK
AZ I-CSOPORT PROGRAMJA
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra

3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia

4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia

5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország

6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik