CS. P. 2022.01.15 08:10 Frissítve: 2022.01.15 08:10

Könyvajánló: a falusi futballvalóság képei

Rendhagyó beszélgetés keretében mutatták be a Ha a pályák mesélni tudnának... című kötetet Vácon, a Lyra Könyvesházban.

Szaniszló Róbert (szemben, balra) és Árvai Károly beszélt a munka hátteréről (Fotó: Szabó Barnabás)

A falusi futballvalóságot Tukacs László tanító, túristvándi edző szatmári történetei révén megismertető kötethez gazdag fotógyűjtemény párosul, az átalakuló-eltűnő közeget művészi erejű képeivel Árvai Károly, lapunk munkatársa és Szaniszló Róbert rögzítette. A pénteki eseményen a két fotóriporter engedett betekintést a gyűjtemény és a munka hátterébe.

„Harminckilenc futballpályát fényképeztünk, mégsem találtunk két egyforma helyszínt, mindegyiknek megvolt a maga karaktere – világított rá Árvai Károly.Kihívást jelentett, hogy bár a környezet sok esetben ingerszegénynek tűnt, mindenütt megtaláljuk azt a kockát, amely visszaadja az adott terep jellegét. És egy idő után ebbe bele is jöttünk, volt, ahol már szinte kínálta magát a kép, mint például Milotán a falevelekkel borított pályarészlet a felezővonallal, háttérben a kopár fasorral és a klasszikus bádog kispadokkal.”

A Ha a pályák mesélni tudnának... címmel internetes videosorozattal kísért, a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent könyv másik fényképésze, Szaniszló Róbert hangsúlyozta:  „A képek fehéren-feketén megmutatják a környék helyzetét, futballkultúráját, visszaadva az őszinte és tiszta valóságot. A futballon túl is széles spektrumot kínálnak, érzékeltetik a szatmári régió mindennapi életét és jellegzetes környezetét.”

2022.01.14 14:20:27

Minden más foci B. D. K.

A 24 éves Bojart korábban megválasztották a legszexibb futballbírónak.

2022.01.13 22:48:16

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A Barcelona története legdrágább játékosának Messivel egy szinten kellene futballoznia, de tudomásul kell venni, hogy Messivel senki sincs egy szinten« – ráadásul csak akkor ment neki, amikor Messi nem játszott, de amikor az argentin volt a vezér, Coutinho a láthatatlan embert alakította.

2022.01.13 16:55:21

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Előkerültek olyan finomságok, amelyeket mi innen nem tudhattunk vagy nem vettünk észre.

2022.01.11 23:08:07

Minden más foci PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Sem mez, sem sál, csak az arcot eltakaró maszk...

2022.01.10 22:40:02

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az eredményért mindenre képes edzők azt mondják – olvasom a pszichológusoknál –, hogy ők győzteseket nevelnek, ám igazából veszteseket, mert kiölik az ifjakból, hogy saját magukat is hozzátegyék a fejlődésükhöz.