Könyvajánló: a falusi futballvalóság képei

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 08:10
null
Szaniszló Róbert (szemben, balra) és Árvai Károly beszélt a munka hátteréről (Fotó: Szabó Barnabás)
Rendhagyó beszélgetés keretében mutatták be a Ha a pályák mesélni tudnának... című kötetet Vácon, a Lyra Könyvesházban.

A falusi futballvalóságot Tukacs László tanító, túristvándi edző szatmári történetei révén megismertető kötethez gazdag fotógyűjtemény párosul, az átalakuló-eltűnő közeget művészi erejű képeivel Árvai Károly, lapunk munkatársa és Szaniszló Róbert rögzítette. A pénteki eseményen a két fotóriporter engedett betekintést a gyűjtemény és a munka hátterébe.

„Harminckilenc futballpályát fényképeztünk, mégsem találtunk két egyforma helyszínt, mindegyiknek megvolt a maga karaktere – világított rá Árvai Károly.Kihívást jelentett, hogy bár a környezet sok esetben ingerszegénynek tűnt, mindenütt megtaláljuk azt a kockát, amely visszaadja az adott terep jellegét. És egy idő után ebbe bele is jöttünk, volt, ahol már szinte kínálta magát a kép, mint például Milotán a falevelekkel borított pályarészlet a felezővonallal, háttérben a kopár fasorral és a klasszikus bádog kispadokkal.”

A Ha a pályák mesélni tudnának... címmel internetes videosorozattal kísért, a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent könyv másik fényképésze, Szaniszló Róbert hangsúlyozta:  „A képek fehéren-feketén megmutatják a környék helyzetét, futballkultúráját, visszaadva az őszinte és tiszta valóságot. A futballon túl is széles spektrumot kínálnak, érzékeltetik a szatmári régió mindennapi életét és jellegzetes környezetét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik