P. L. 2021.07.30 13:43 Frissítve: 2021.07.30 13:57

Horvátország: már nem Davor Suker a labdarúgó-szövetség elnöke

Nem töltötte ki második mandátumának időtartamát Davor Suker, így kilenc esztendő után távozott a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) éléről, utódja egyetlen jelöltként Marijan Kustic lett.

Davor Suker kiszállt az elnöki székből (Fotó: Török Attila)

 

Davor Sukert 2012. július 5-én választották meg a horvát sportági szövetség élére, és ha nem is kísérte mindig felhőtlen egyetértés munkáját, vitathatatlan tény, hogy az ő elnöksége idején érte el 2018-ban a horvát labdarúgó-válogatott eddigi legnagyobb sikerét, a világbajnoki ezüstérmet, illetve ugyanennek az esztendőnek a végén lett Luka Modric az Aranylabda-választás győztese.

Regnálása idején a klubfutballt a korábbiaknál is jobban kisajátította magának a Dinamo Zagreb, s ez egyes küldötteknél, szövetségi tagoknál nem örvendett túl nagy népszerűségnek, ugyanakkor a korábbi vb-bronzérmes labdarúgó elnöki idejében az ország labdarúgó-válogatottja mindkét világ-, illetve Európa-bajnokságára kijutott.

Az eszéki születésű, 53 esztendős Suker, az 1998-as vb egykori gólkirálya sportvezetőként azután került dilemmába, hogy eldőlt, a zágrábi labdarúgó-szervezet nem őt támogatja Marijan Kusticcsal szemben az országos szövetségi képviseletben.

Kustic esetében a horvát labdarúgás egyik nagy kérdése továbbra is az marad: mekkora befolyással bírhat a továbbiakban például Zdravko Mamic, a Dinamo Zagrebet korábban nagy hatalommal (s a háttérből most is) irányító, 2018 óta a kiszabott börtönbüntetés elől Horvátországból távozó és Bosznia-Hercegovinában menedéket találó korábbi futballelöljáró. Emellett egybehangzó vélemények szerint a szövetség új elnökének az ország labdarúgásának létesítményhelyzetével is kiemelten kell foglalkoznia.

2021.09.25 18:47:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fiolic ritkán látható nagy gólt lőtt, a hajrában Zaper döntött: újabb fontos három pontot szerzett az Osijek.

2021.09.25 15:37:22

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidő elején döntötte el a három pont sorsát a topolyai együttes.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.

2021.09.24 14:43:27

Minden más foci MALONYAI PÉTER

Volt a csúcson, igyekeztek a sárba taposni: sorozat a nyolcvanesztendős Mezey György életéről.