„Hámesznek” és Besicnek jól sült el, a vb csodakapusai viszont besültek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.27. 10:10
A nagy világesemények hagyományaihoz híven a 2014-es brazíliai világbajnokságon is több olyan labdarúgót láthattunk, aki remek teljesítményével nagyságrendileg tudta növelni az értékét, szakmailag talán nem is egy, inkább két lépcsőfokot lépett feljebb. Összeállításunkban tíz olyan futballista vb utáni teljesítményét néztük meg, akikről már a vb előtt is tudni lehetett, hogy kiváló adottságokkal rendelkeznek, de még nem sorolhattuk őket abba a topkategóriába, ahová a legjobbak tartoznak, és ahová képességük alapján őket is sorolhatnánk.

♦ A MELLŐZÖTT OCHOA MÁR A TÉLEN TOVÁBBÁLLHAT
NAVAS, BRAVÚRKAPUS A KISPADON
JAMES RODRÍGUEZ NEM CSILLOG, CSAK EGYSZERŰEN TÖKÉLETES
BESIC MÁR MOST MEGGYŐZŐ, FÉL ÉV MÚLVA TÖKÉLETES
PECHES BLIND DUPLÁN ROSSZKOR JÖTT SÉRÜLÉS
ROJO ELVESZETT, MAJD FELTÁMADT, AZTÁN MEGINT ELVESZETT
JACKSON MARTÍNEZ – JÖJJÖN VALAKI!
JUAN CUADRADO – KIUGRÁSRA VÁRVA
DEPAY TOVÁBB FÉNYESÍTI HÍRNEVÉT A PSV-BEN
POGBA MEGÉRETT A VEZÉRSZEREPRE♦ A MELLŐZÖTT OCHOA MÁR A TÉLEN TOVÁBBÁLLHAT
NAVAS, BRAVÚRKAPUS A KISPADON
JAMES RODRÍGUEZ NEM CSILLOG, CSAK EGYSZERŰEN TÖKÉLETES
BESIC MÁR MOST MEGGYŐZŐ, FÉL ÉV MÚLVA TÖKÉLETES
PECHES BLIND DUPLÁN ROSSZKOR JÖTT SÉRÜLÉS
ROJO ELVESZETT, MAJD FELTÁMADT, AZTÁN MEGINT ELVESZETT
JACKSON MARTÍNEZ – JÖJJÖN VALAKI!
JUAN CUADRADO – KIUGRÁSRA VÁRVA
DEPAY TOVÁBB FÉNYESÍTI HÍRNEVÉT A PSV-BEN
POGBA MEGÉRETT A VEZÉRSZEREPRE

Többségük új vagy éppen régi klubjában is megőrizte formáját, összeállításunk két MU-játékosának teljesítményére viszont alaposan rányomta bélyegét a hullámvölgyből nehezen kilábaló – az előző idény szenvedését követően a nyáron jelentősen átalakult – manchesteri gárda, a legnagyobb talány azonban annak a két csodakapusnak az ősze, akik a vb alatt bőven beszédtémával szolgáltattak a szurkolóknak, és az érdeklődés középpontjába kerültek.

AKIK A VB UTÁN KLUBOT VÁLTOTTAK

A MELLŐZÖTT OCHOA MÁR A TÉLEN TOVÁBBÁLLHAT

GUILLERMO OCHOA
életkor: 29
nemzetiség: mexikói
posztja: kapus
klubja: Málaga
szerződése érvényes: 2017. június 30.

A mexikói bravúrkapus, Guillermo Ochoa minden bizonnyal élete formájában védett Brazíliában – különösen a házigazdák ellen 0–0-ra végződő csoportmeccsen –, döntő érdemei voltak abban, hogy a közép-amerikaiak bejutottak a nyolcaddöntőbe. Négy meccsen három gólt kapott, a világon senki sem értette: ilyen képességekkel hogyan tudott az Ajaccióban három éven át elbújni az elitklubok elől? Na jó, azért a Fenerbahce vagy a Sevilla tett némi kísérletet a megszerzésére, de Ochoának a vb-n mutatott teljesítménye alapján minimum stabil BL-csoportkörös csapatban lenne a helye. 2010 elején a téli átigazolási időszakban az angol sajtó a Manchester Uniteddel és a Fulhammal is összeboronálta már, ám a 2011-es Arany-kupa után három társával egyetemben doppingolási ügybe keveredett. Az eltiltás réme sokáig ott lebegett a feje felett, és ugye kinek kell egy olyan kapus, akit bármikor elmeszelhetnek. Végül felmentették, az idén szabadügynökként maga döntött a jövőjéről, miután nem élt az opciós egy évével az Ajacciónál, bárhogy ragaszkodtak hozzá a franciák. Érdeklődött utána az Arsenal, még intenzívebben a Liverpool, de szívesen maradt volna a már megismert Ligue 1-ben, a Monaco szándékában állt szerződtetni. Ezt követte az Atlético Madrid érdeklődése, a mexikói sajtóban már 99 százalékra vették a szerződés létrejöttét. Nos, végül az egy százalék jött be: Ochoa a Málagában kötött ki. Szó szerint kötött ki, hiszen tizenhat bajnokin kispadozott a vele egy korosztályhoz tartozó, de már 2004 óta a La Liga levegőjét szívó Carlos Kameni mögött. Javi García vezetőedző a Depor elleni spanyol Király-kupa-mérkőzéseken mindkétszer a kezdőbe vezényelte mexikói légiósát, egyelőre ennyi adatott meg a számára. Ochoának mindez aligha elég, sőt még az elégségeshez is kevés. Nem lenne meglepetés, ha már a mostani téli átigazolási időszakban is találkoznánk a nevével, mivel a liverpooli vonal ismét él. Értékét a transfermarkt.de nyolcmillió euróra teszi, vélhetően ennek a felét, jobb esetben a kétharmadát ajánlhatják érte az angolok.

Guillermo Ochoa ebben a szezonban eddig két kupameccsen védett (Fotók: Reuters)
Guillermo Ochoa ebben a szezonban eddig két kupameccsen védett (Fotók: Reuters)

NAVAS, BRAVÚRKAPUS A KISPADON

KEYLOR NAVAS
életkor: 29
nemzetiség: Costa Rica-i
posztja: kapus
klubja: Real Madrid
szerződése érvényes: 2020. június 30.

A vb-negyeddöntős Costa Rica-i válogatott kulcsembere Olaszországtól, Angliától és Hollandiától sem kapott gólt a tornán, Uruguaytól és Görögországtól is csupán egyet-egyet – előbbi büntetőből esett –, pedig nem akárkik próbálkoztak a túloldalon a gólszerzéssel. A kiesés után hazájában hősként fogadott játékost összeboronálták ugyan a Bayern Münchennel is, de gyorsan rövidre zárták a szálakat azzal, hogy a Real Madrid lényegében július közepére megegyezett vele. Carlo Ancelotti gyorsan kijelentette, hogy nála nem lesz balhé a kapusposzt miatt, ami azért volt érdekes, mert azt megelőzően másfél év pont erről szólt a Realnál, név szerint az Iker Casillas kontra Diego López versenyeztetésről. Ehhez kellett nekik még Navas is, hogy elkerüljék a balhét. López végül Milánóba „menekült" – a sportsajtó rendszeresen visszatérő témája, hogy a Real továbbra is kapust keres, David de Gea az első számú kiszemeltjük. Navas maradt, de a várakozásokkal ellentétben Casillas ismét megkérdőjelezhetetlenül lett a Real első számú kapusa. Pedig már a szurkolói támogatottsága sem olyan egyértelmű, mint amilyen a korábbi évtizedben volt, az internetes szavazásokból ez egyértelműen kitűnik. Navast azonban ez aligha vigasztalja, ha csak egy ember akad a Földön, aki történetesen a Real vezetőedzője, és hisz Casillasban, esetében az is bőven sok. Így fordulhatott elő, hogy a hat évre szerződtetett, 10 millió eurós értéket képviselő Navas az őszi szezonban öt meccsen (két-két bajnoki és BL-, valamint egy Király-kupa-talákozó) védett, miközben 23(!) alkalommal ült a kispadon. Aligha kényelmes ülőalkalmatosság a számára...

Keylor Navas többnyire a kispadra szorul a Real Madridnál
Keylor Navas többnyire a kispadra szorul a Real Madridnál

JAMES RODRÍGUEZ NEM CSILLOG, CSAK EGYSZERŰEN TÖKÉLETES

JAMES RODRÍGUEZ
életkor: 23
nemzetiség: kolumbiai
posztja: támadó középpályás
klubja: Real Madrid
szerződése érvényes: 2020. június 30.

James Rodríguez, a negyeddöntős együttes húzóembere bekerült a FIFA álomcsapatába, valamint a Castrol index alapján összeállított All Star-csapatba. Hat góljával – plusz két assziszt – ő lett a gólkirály, kapott jelölést, mint legjobb játékos, az övé lett a vb legszebb gólja, és versenyben van a Puskás-díjra is. Miután egy évvel korábban is jelentős összegért cserélt klubot (a Monaco 45 millió eurót fizetett érte a Portónak), várható volt, hogy értéke tovább nő. A Real gyorsan reagált, és közel a duplájáért (80 millió euró) lecsapott rá. Még olyan áron is, hogy a megbízható, kivételes képességű Ángel Di Maríának így nem lehetett maradása. James Rodríguez gyorsan beilleszkedett a madridi közegbe, és talán nem tűnt annyira csillogónak, mint a vb-n, a Real keretének erőssége messze a kolumbiai válogatott fölött van, így nem neki kell a hátán vinnie a csapatot. Arra ott van Cristiano Ronaldo. „Hámesz" a kellemes aláfestést biztosítók egyike, miközben atombiztos a helye a madridi kezdőben. 25 tétmeccset játszott eddig a Realban, több mint 75 perces átlaggal. Szerzett kilenc gólt, van nyolc asszisztja, teljesítményét nem érheti kritika. Képességeit tekintve azonban valószínű még ennél is többre lenne képes, de ennél is valószínűbb, hogy ezt CR árnyékában nem tudja majd megmutatni.

James Rodríguez megérte a pénzét
James Rodríguez megérte a pénzét

BESIC MÁR MOST MEGGYŐZŐ, FÉL ÉV MÚLVA TÖKÉLETES

MUHAMED BESIC
életkor: 22
nemzetiség: bosnyák
posztja: védekező középpályás, védő
klubja: Everton
szerződése érvényes: 2019. június 30.

A ferencvárosiak volt légiósának a torna előtt még a válogatottban sem volt biztos a helye. Safet Susic szövetségi kapitány idővel azonban meglátta benne a szikrát – szükségből, mert arra a feladatkörre más megoldást nem tudott –, és a felkészülés során hagyta magát meggyőzni Besic által. Amit ő tud, azt kevesen, a csapatából momentán senki, és azzal igen nagy hasznára lehet együttesének. És valóban! A bosnyákok nem váltották meg a világot, nem okoztak meglepetést, egyszerűen helytálltak. Besic pedig nevet és ismertséget szerzett magának. Rögtön az első meccsen szembetalálkozott a négyszeres aranylabdás Lionel Messivel, és kétszezonos NB I-s(!) felkészültséggel a háta mögött nem vallott szégyent! Innentől kezdve már kérdés sem lehetett, hogy marad-e a Ferencvárosban. A nyáron spanyol és angol élvonalbeli klubok kopogtattak érte, aztán az Evertonnál kötött ki, 4.8 millió euróért, amelynek a 30 százaléka került a zöld-fehérekhez. Viszont büszkén mondhatják el magukról, hogy kiszúrták, pátyolgatták Besicet, aki ugyan jelentős vb-s felhajtóerővel, de mégis tőlük került a világ legerősebbnek tartott bajnokságába, a Premier League-be. A jól sikerült felkészülés és Roberto Martínez dicsérő szavai ellenére a PL-premierjére csak a harmadik bajnokin került sor, a Chelsea elleni egy perce alatt viszont összehozott egy gólt a londoniaknak. A port nem verték el rajta, a 6. és a 7. fordulóban a Liverpool és az MU ellen speciel már kezdett. Bár a jelennel sem lehet gondja, a beilleszkedése viszonylag zökkenőmentes volt, a jövő mindenképpen Besicé. Fiatal még, képes fejlődni, ami nagy előnye, mert a PL-tempó azért még számára is kihívás. Igaz, elérhető. Akaratereje, harcossága, szerelőkészsége és mozgáskoordinációja alkalmassá teszi arra, hogy a legjobbak között is megmérettesse magát. A napokban úgy nyilatkozott: fél év múlva tökéletes játékos válhat belőle, elérheti saját korlátjait.

Muhamed Besic a Premier League-ban is egyre több lehetőséget kap
Muhamed Besic a Premier League-ban is egyre több lehetőséget kap

PECHES BLIND DUPLÁN ROSSZKOR JÖTT SÉRÜLÉS

DALEY BLIND
életkor: 24
nemzetiség: holland
posztja: védő, védekező középpályás
klubja: Manchester United
szerződése érvényes: 2018. június 30.

Az Ajaxban nevelkedő Daley Blind számára édesapja, az amszterdamiak korábbi 42-szeres válogatott védője, Danny Blind kijelölte az utat a karrierjében és a pályán is, Louis van Gaal pedig pályafutásának ugrásához járult hozzá. A Blind gyerek a vb-bronzérmes holland védelemben fiatal kora ellenére rendkívül érett játékkal rukkolt ki, az MU-nál az alapoktól építkező Van Gaal nyugodtan hihette, hogy stabilitást ad az előző szezonban megcincált manchesteri védelemnek is. Nos, a csapatépítéstől a szezont még az Ajaxban elkezdő, három fordulót követően távozó holland védő sem tudta függetleníteni magát a Unitedben, 18 millió eurós vételárát nem az ősszel szolgálta meg, ám abba vélhetően eleve hosszú távú megoldás is erősen benne foglaltatott. November közepi sérüléséig Blind stabil kezdőként szerepelt az MU-ban, minden bajnokit (8) végigjátszott, gólt is szerzett. A válogatott tagjaként sérült meg – a térdszalagjával adódtak komolyabb problémái –, egyelőre kérdéses, hogy a szezonban visszatérhet-e. Külön pechje, hogy közben a csapat is összeállt, amíg vele nyolc bajnokin négyet nyertek meg (két-két döntetlen és vereség mellett), addig nélküle hat győzelme és egy döntetlenje van az MU-nak a PL-ben. Így nehéz lesz számára a visszatérés a legjobbak közé, merthogy ott a helye, ahhoz kétség sem férhet. Játékintelligenciája a tíz évvel idősebbeket idézi. De leginkább az édesapját.

Daley Blind esetében különösen rosszkor jött a sérülés
Daley Blind esetében különösen rosszkor jött a sérülés

ROJO ELVESZETT, MAJD FELTÁMADT, AZTÁN MEGINT ELVESZETT

MARCOS ROJO
életkor: 24
nemzetiség: argentin
posztja: középső védő, balhátvéd
klubja: Manchester United
szerződése érvényes: 2019. június 30.

Az európai karrierjét Moszkvában megkezdő 20 éves védőért a Szpartak kétmillió eurót fizetett az Estudiantesnek, hogy az epizódszerephez sem igen jutó légióst másfél évvel később nyolcmillióért adja tovább a Sportingnak. A portugál bajnokságban aztán magára talált, ám ez önmagában aligha generált volna a lisszaboniak számára 12 millió eurós hasznot, a Manchester United ugyanis már húszmilliót perkált le érte. No igen, a szakmai válságban lévő, nemzetközi kupaszerelésről szégyenszemre lemaradó klub dúskál az anyagiakban, a nyáron érkező menedzsernek, Louis van Gaalnak nem volt és még jelenleg sincs olyan kérése, elképzelése, amelynek az anyagi lehetőségek szabnának gátat. Rojo esetében sem volt. Akadt azonban más zavaró tényező. Például a Southampton, amely pont az MU-ba távozó Luke Shaw-t pótolta volna a dél-amerikaival, akinek vb alatt az értéke a többszörösére nőtt. A transfermarkt.de a nyári átigazolási időszakban még „csak" 5.5 millió euróra értékelte, ehhez képest a Sporting már 35 millió eurós kivásárlási árat lebegtetett. Végül odaadták „nyamvadt" 20 millióért... Viszont angliai munkavállalási engedélye nehezen akart rendeződni, a sajtó megszellőztette, hogy 2010-ben összeverekedett szomszédjával, és bár nem állították bíróság elé, valószínűsíthető, hogy ez állt az ügy hátterében. Szeptember elején, háromhetes huzavona után viszont zöld utat kapott. Lemaradt ugyan a nyitányról, de a folytatásban már bevethető volt. A hírek azonban kevésbé róla, mintsem a magát sokáig nem találó MU-ról szóltak, amelynek védelme igencsak gólképes. Rojónak mindössze két olyan meccse (QPR, Hull City) volt a tízből, amikor az MU nem kapott gól. Ennél azért markánsabb szerepre képes a legutóbbi három fordulóra nem nevezett argentin bekk, és vélhetően többet is várnak tőle. Minimum annyit, amennyit a vb-n adott ki magából.

Marcos Rojo eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket
Marcos Rojo eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

AKIK A VB UTÁN NEM VÁLTOTTAK KLUBOT

JACKSON MARTÍNEZ – JÖJJÖN VALAKI!

JACKSON MARTÍNEZ
életkor: 28
nemzetiség: kolumbiai
posztja: center, szélső
klubja: Porto
szerződése érvényes: 2017. június 30.

A vb-n ötödik helyen záró kolumbiaiak egyik meghatározó alakja volt a rutinos Jackson Martínez, aki mindössze két éve légióskodik Európában. Most sincs éppen rossz helyen – momentán BL-nyolcaddöntőre készülhet a Portóval –, de alighanem még nevesebb csapatban és bajnokságban is megállná a helyét. Ennek adott nyomatékot vb-teljesítményével. A Liverpool és az Arsenal érdeklődéséről hallani elsősorban, de kivásárlási ára (30 millió euró), no meg az életkora összességében elgondolkodtathatja a vevőjelölteket. A londoniak klub- és honfitársával, Juan Quinteróval együtt vinnék csomagban, sajtóhírek szerint 75 millió eurós ajánlattal készülnek januárban, ami majd' duplája a transfermarkt.de-n közölt értékkel. Viszont meggyőző lehet a tengerentúlról mindig ügyesen csemegéző portóiaknak. A kolumbiai támadó addig sem ül a babérjain, az ősszel Portóban ott folytatta, ahol a nyáron Brazíliában abbahagyta. A portugáloknál kapitányi karszalagot viselő légiós tizenhárom őszi bajnokin tízszer volt eredményes – három alkalommal duplázott –, és ami ennél ütősebb, öt BL-meccsén öt gólt szerzett. Aligha a Portóban ereszt majd gyökeret és öregszik meg. Nálánál gyengébb játékosok, gyengébb mutatókkal is kapnak esélyt az élettől, legalább egyszer, miért pont őt kerülné el a jó szerencséje.

JUAN CUADRADO – KIUGRÁSRA VÁRVA

JUAN GUILLERMO CUADRADO
életkor: 26
nemzetiség: kolumbiai
posztja: jobbszélső, jobb oldali középpályás
klubja: Fiorentina
szerződése érvényes: 2019. június 30.

A nyáron nem volt nap, hogy Cuadrado neve ne szerepelt volna az átigazolási piac hírei között, ráadásul őt már a vb előtt összeboronáltak a Barcelonával, ahol Daniel Alves utódját vélték benne megtalálni. A tornán is hozta a rá jellemző, megalkuvás nélküli, lendületes játékot. Nosza, képbe is került a Bayern München, illetve a Manchester United. Olasz klubja viszont, miután tisztázódtak a résztulajdoni viszonyok, nem akarta mindenáron elkótyavetyélni egyik értékét, ilyen fajsúlyos érdeklődés után pedig okkal kötötték az ebet a karóhoz. Cuadrado közben fizetésemelést is kapott Firenzében – ahol 35 millió euróban szabták meg a kivásárlási árát –, és mivel a versenyben maradt két ajánlat egyike sem volt számára igazán meggyőző, maradt a Fiorentinánál. A barcelonai lehetőséggel az volt a baja, hogy védőként számítottak volna rá, márpedig ő támadó felfogású futballista, az MU pedig lemaradt a nemzetközi kupaidényről. (Bár azóta jelentős erősítéseket hajtott végre, és játékerejét, valamint formáját tekintve hasonló csúfság ebben a szezonban aligha esik meg vele újra.) A vételára azonban még a két nagyklub számára is merésznek tűnt, ennek ellenére a téli átigazolási időszakban lehetnek fejlemények az ügyében. Ráadásul a napokban a Real Madrid érdeklődéséről is beszámolt a spanyol sajtó. A Serie A-ban a középcsapatok közé tartozó Fiorentina légiósa továbbra is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt: tizenkét bajnokin 3-3 gólja és gólpassza van, de szerzett gólt az Európa-ligában is. Képességeit tekintve megérdemelné a lehetőséget, hogy olyan klubhoz kerüljön, amely számára reális cél akár a BL egyenes kieséses szakasza is.

Juan Cuadrado meddig lesz még a Fiorentina játékosa?
Juan Cuadrado meddig lesz még a Fiorentina játékosa?

DEPAY TOVÁBB FÉNYESÍTI HÍRNEVÉT A PSV-BEN

MEMPHIS DEPAY
életkor: 20
nemzetiség: holland
posztja: balszélső, támadó
klubja: PSV
szerződése érvényes: 2018. június 30.

Depay két góllal és egy elismerést kiváltó jelöléssel (a torna legjobb fiatal játékosa) zárta a vb-t, és azt a nyomot hagyta maga után, hogy bármikor száll be a csatába, azonnal képes színt, lendületet és gólveszélyt vinni a játékba. A Tottenham Hotspur napi szinten érdeklődött utána a nyáron, de végül maradt az értékeivel jól sáfárkodó, azokból nagy általánosságban szakmailag és anyagilag is a legtöbbet kihozó PSV-ben. Jól kezdte a bajnokságot, három meccsen öt gólt szerzett, köztük a NAC Bredának vágott duplát szabadrúgásból, amire azt megelőzően Dzsudzsák Balázs volt képes az eindhovenieknél, ám szeptember közepén jött egy sérülés, majd a bő egy hónapos kihagyás. A visszatérést góllal tette emlékezetessé, így a bajnokságban tizenkét találkozón nyolc találatnál jár – plusz négy assziszttal –, de az Európa-ligában is megvan a meccs/pont (öt gól és egy assziszt) átlaga. Értékét a transfermarkt.de 12 millió euróra teszi, ha azt nézzük, az elmúlt időszakokban, főként Angliában, milyen kaliberű játékosokért milyen összegeket fizettek, a még csak 20 éves Depayért ez aprópénznek tűnik. Aligha tölti ki még három és fél évre szóló eindhoveni szerződését.

Memphis Depay számára hamarosan eljön a váltás ideje
Memphis Depay számára hamarosan eljön a váltás ideje

POGBA MEGÉRETT A VEZÉRSZEREPRE

PAUL POGBA
életkor: 21
nemzetiség: francia
posztja: középső középpályás
klubja: Juventus
szerződése érvényes: 2019. június 30.

Aligha büszkék rá az MU-nál – ráadásul mindez még Sir Alex Ferguson „uralkodása" idején történt –, hogy az általuk már fiatalon kiszúrt, saját akadémiájukhoz csábított, ott a felnőttfutballra további kiképzést megkapó Pogbát nem tudták megtartani. A középpályásról már akkor tudni lehetett, hogy fényes jövő előtt áll, 2012 nyarától viszont már a Serie A kirakatcsapatában bizonyítja kivételes képességeit. Nem volt türelme kivárni Manchesterben, amíg számára megfelelő játékperchez jut (három PL-fellépése van az MU-ban), így már a Juventusban igazolja értékét. Ritka az olyan középső középpályás, aki a védekezésben és a támadásszervezésben is kimagasló teljesítményre képes, márpedig Pogba ezt a típust testesíti meg. Mindez esetében olyan érett játékintelligenciával párosul, mintha már most a pályafutása végéhez közeledne. Pedig még csak az elején tart. Mindemellett remek a fizikuma, és küzdőszelleme is messze az átlag fölé emeli, miként harcossága is, de a gólokkal sem adós. A vb-n mindezt már a válogatottban is bizonyította, a negyeddöntős franciák húzóembere volt, nem véletlenül választották meg a torna legjobb fiatal játékosának. A 30-szoros olasz bajnok együttesben nyilván nincs rossz helyen, de a nemzetközi erőviszonyokat figyelembe véve Pogba számára mindez lassan már nem szabad, hogy kihívás legyen. A Juve a Serie A-ban ritkán játszik olyan rangadót, amelyen a francia fejlődhetne, nem beszélve arról, hogy klubcsapata a BL-ben már aligha jut meghatározó szerephez. Márpedig egy Pogba-kaliberű játékosnak olyan gárda dukál, amelynek a végső győzelemre is reális az esélye. Az őszi szezonban húsz tétmeccsen lépett pályára klubjában, és csupán kettőt nem játszott végig. Az egyik alkalommal ebből is a 87. percben cserélték le, szerzett négy gólt, van három asszisztja. A Juve az ősszel hosszabbított vele, három évvel toldották meg a 2016-ban lejáró szerződését, miközben a PSG és a Manchester City neve is felvetődött az érdeklődőknél. Nevezett csapatok mellett nem kizárólag a szakmai kihívások szólnak, hanem a kereseti lehetőségek. Márpedig ezzel Torinóban nem sokáig tudnak lépést tartani. A La Gazzetta dello Sport sportnapilap által közölt őszi kimutatás szerint az MU klasszisának, Radamel Falcaónak a bére (265 ezer font/hét) köszönő viszonyban sincs Pogbáéval (23 ezer font/hét). Ilyen különbséggel a futball csúcsszintjén csak ideig-óráig lehet versenyezni. Nem az a kérdés, hogy vált-e, hanem az, hogy mikor és hová.

ZÚNIGÁT UTOLÉRTE A SÉRÜLÉSE

Juan Camilo Zúniga nevét az egész világ megjegyezhette a nyáron, ő volt az a kolumbiai játékos, aki „neymartalanította” a rendező brazil válogatottat a világbajnokságon. A házigazdák csapatkapitánya csigolyatörést szenvedett, nélküle a brazilok összezuhantak, a németek elleni elődöntős égés (1–7) után a Hollandia elleni bronzmeccsen sem volt esélyük (0–3). Adta magát a kérdés: ezek után hogyan sikerült Zúniga ősze? Hány hasonló sérülést okozott ez a sintér?

Nos, a szezonban egyetlen sárga lapot kapott a Napoli légiósa, azt is a válogatottban. Méghozzá a Brazília ellen 1–0-ra elbukott felkészülési találkozón, amelyen Neymar gólja döntött. Ezenkívül klubjában van hat bajnoki és egyetlen El-fellépése, hiszen október közepétől térdülése miatt nincs bevethető állapotban. Apropó Zúniga térde, amellyel nem először akadnak gondjai. Az előző szezont lényegében teljes egészében kihagyta – összesen van nyolc tétmeccse, azokon majd' hatszáz játékperce –, most tulajdonképpen ez a sérülése jelentkezett újra. Vitában is van a nápolyiakkal, mert senki nem tudja, menyire komoly a dolog és mi lenn a jó megoldás. Zúniga a műtét mellett kardoskodik, nem akar kockáztatni, ennek viszont az a következménye, hogy ismét hónapokig nem lesz bevethető. Ezt meg a Napolinál nem akarják.

Mindeközben Neymar remekel a Barcelonában, európai mércével nézve is egyre meggyőzőbb a teljesítménye. Hogy Zúniga térde pont nyáron volt problémamentes, az Neymar és a brazilok szerencsétlensége...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik