Gyász: elhunyt Pim Verbeek korábbi ausztrál kapitány

Vágólapra másolva!
2019.11.29. 14:44
null
Pim Verbeek (1956–2019) (Fotó: AFP)<br />
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Pim Verbeek holland labdarúgóedző, aki csaknem 40 éves pályafutása során dolgozott többek között Ausztrália, Omán és Dél-Korea szövetségi kapitányaként is, míg legnagyobb sikerét asszisztensként érte el, amikor a 2002-es világbajnokságon Guus Hiddink segítőjeként vált részesévé a „koreai csodának”.

Hosszan tartó súlyos betegség után 63 évesen elhunyt Pim Verbeek, aki a 2010-es világbajnokságon Ausztrália szövetségi kapitányaként vett részt, s előtte 8 évvel még Guus Hiddink asszisztenseként Dél-Koreával a negyedik helyen végzett a vébén.

Szerény játékoskarriert futott be, majd testvéréhez hasonlóan az edzői pályára lépett – alig 25 évesen.

A Spartából vonult vissza, ott is kezdett edzősködni, majd jött a De Graafschap, dolgozott együtt Kiprich Józseffel a Feyenoordnál, trénerkedett a Wageningennél, a Groningennél és a Fortuna Sittardnál.

Ázsiai tapasztalatokat a japán Omiya Ardijánál szerzett, a 2002-es vb-n Guus Hiddink asszisztense volt, így testközelből lehetett részese a „koreai csodának”. Hiddinkkel visszatért a PSV-hez, majd egy Kiotóban tett kitérő után a Holland-Antillákat gardírozta, s innentől kezdve jobbára már csak válogatottaknál dolgozott: Dél-Korea U23-as csapatának gardírozása után a felnőtteket is irányította, majd 2007-ben az Ázsia-kupa után és az ausztrál szövetség szerződtette.

A 2010-es világbajnokságon a csoportkör után búcsúzott a csapatával, s a torna után Marokkóba szerződött, az ottani U23-as válogatott mellé.

Ezután, 2016-ban Oman válogatottjának kispadját foglalta el, és idén februárban jelentette be, hogy feláll a padról, s befejezi edzői pályafutását.

Halálát sajtóhírek szerint daganatos betegség okozta, amellyel négy éve küzdött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik