Franciaország: a női válogatott vezérének elege lett

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 18:09
null
Wendie Renard a néhány nappal ezelőtti, Uruguay elleni mérkőzésen (Fotó: AFP)
Feszültség a világ élvonalához tartozó francia női labdarúgó-válogatottnál: a csapatkapitány Wendie Renard pénteken – néhány nappal a hazai pályán megrendezett és megnyert Tournoi de France-ot követően – váratlanul bejelentette, hogy visszavonul a nemzeti csapattól, és nem vesz részt az idei világbajnokságon.

„Mindennél jobban szeretem Franciaországot, és bár messze nem vagyok tökéletes, a jelenlegi rendszerben nem tudom tovább szolgálni (a válogatottat), mert a körülmények nagyon távol vannak a legmagasabb szinten szükségestől. Rendkívül szomorú vagyok, de ez a lépés elkerülhetetlen a lelki békém megőrzéséhez. Sajnos ilyen feltételek mellett nem tudok részt venni az idei világbajnokságon sem. Lehet, hogy az arcvonásaim elrejtik a fájdalmat, azonban a szívem összeszorul… és nincs kedvem tovább szenvedni” – írta Facebook-bejegyzésében a 142-szeres válogatott játékos, a világ legjobb védőinek egyike.

A francia sportsajtó első reakciói nem segítenek az okok pontos feltárásában, bár utalnak arra, hogy Renard és a szövetségi kapitány, Corinne Diacre viszonya nem volt felhőtlen az utóbbi években.

Több válogatottbeli játékostárs, például Marie-Antoinette Katoto és Delphine Cascarino támogató üzenetben reagált, akárcsak a norvég gólvágó, Ada Hegerberg, Renard lyoni klubtársa.

Sőt nem sokkal később Katoto – akárcsak PSG-s csapattársa, Kadidiatou Diani – szintén bejelentette, hogy csatlakoznak csapatkapitányukhoz, felfüggesztik válogatottbeli játékukat, valamivel konkrétabban célozva az okokra, a menedzsment számukra nem elfogadható tevékenységére hivatkozva.

A franciák a tavalyi Európa-bajnokságon az elődöntőig jutottak, a legutóbbi két világbajnokságon negyeddöntősök voltak.

Az idei vb július 20. és augusztus 20. között lesz, Ausztrália és Új-Zéland közösen rendezi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik