H. Á. 2021.02.25 19:50 Frissítve: 2021.02.25 20:13

FIFA: lezárták a vizsgálatot Beckenbauerékkel szemben

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) úgy döntött, hogy elévülés miatt lezárja az eljárást a 2006-os labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetőjével, Franz Beckenbauerrel, valamint a német szövetség (DFB) két volt vezetőjével, a korábbi elnök Theo Zwanzigerrel, valamint az egykori főtitkárral, Horst Schmidttel szemben – számolt be róla az MTI.

 

A Beckenbauer (balra) és Zwanziger elleni vádak elévültek (Fotó: AFP)

A FIFA csütörtöki közleményében kiemelte: a független etikai bizottság úgy döntött, hogy Beckenbauer, Zwanziger és Schmidt a 2006-os vb kapcsán a vádemelésre vonatkozó elévülési idő lejárta miatt nem vonható felelősségre. Hozzátették: a vonatkozó elévülési idő Beckenbauer esetében 2012-ben, míg Zwanzigernél és Schmidtnél 2015-ben lejárt.

A Der Spiegel című német hírmagazin 2015-ben arról számolt be, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna kijelölése előtt. A lap szerint az illegális ügyletek finanszírozására létrehoztak egy titkos „fekete kasszát”, amelyet az adidas német sportszergyártó vállalat 2009-ben elhunyt vezérigazgatója, Robert Louis-Dreyfus töltött fel.

A svájci ügyészség 2019 nyarán emelt vádat a DFB három volt vezetőjével – Zwanziger és Schmidt mellett egy másik korábbi elnök, Wolfgang Niersbach neve is felmerült az ügyben –, valamint a korábbi svájci FIFA-főtitkárral, Urs Linsivel szemben vesztegetés miatt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a vádlottak megtévesztették a DFB illetékes testületének tagjait, hogy pontosan milyen célokra fizettek ki 6,7 millió eurót (2.1 milliárd forintot). A 2006-os torna DFB-s szervezőbizottságának vezetője, Beckenbauer is gyanúsított volt az ügyben.

A svájci legfőbb ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy 2002 nyarán Beckenbauer felvett 10 millió svájci frank magánkölcsönt Louis-Dreyfustól. A 6.7 millió eurónak megfelelő összeg egy svájci ügyvédi irodán keresztül egy katari vállalat számlájára került. A vállalat tulajdonosa Mohamed bin Hammam volt, Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnöke, a FIFA egykori alelnöke, aki a kifizetések idején a FIFA végrehajtó bizottságának és pénzügyi bizottságának tagja volt.

Az ügyészség szerint nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mire fordították a Beckenbauer révén Louis-Dreyfustól szerzett pénzt, a többi között azért, mert a katari hatóságok nem válaszoltak az ügyészség 2016-ban előterjesztett jogsegélykérelmére.

Azt viszont feltárták, hogy a kölcsönt 2005-ben fizették vissza Louis-Dreyfusnak. Az összeget a német szervezőbizottság egyik számlájáról a FIFA egy számlájára utalták, majd onnan még aznap továbbították Louis-Dreyfus egy Svájcban vezetett bankszámlájára.

Ebben az időszakban a szervezőbizottság elnöksége négy főből állt, a megvádolt három egykori német sportvezető és Beckenbauer volt a testületben – emelték ki a közleményben. Hozzátették, hogy Louis-Dreyfus már 2003 nyarán a szervezőbizottság elnökségéhez fordult, mert Beckenbauer nem törlesztette a tartozását a megbeszélt rend szerint.

A négy sportvezető tudta, hogy a szervezőbizottság illetékes testülete – amelyet az összeg nagysága miatt feltétlenül be kellett vonni az ügybe – nem járult volna hozzá ahhoz, hogy a DFB, illetve a bizottság forrásaiból fizessék ki Beckenbauer adósságát. Ezért egy 2005. április 8-án tartott ülésen valótlanul, a testületet megtévesztve azt állították, hogy a torna nyitóünnepségének költségeire kell átutalni a pénzt a FIFA-nak.

Valójában ekkor már létezett egy megállapodás a német sportvezetők és Urs Linsi között arról, hogy a pénzt a FIFA számlájáról azonnal továbbítják Louis-Dreyfusnak. Linsi ekkor a FIFA főtitkára volt, ő gondoskodott arról, hogy a DFB-től beérkező összeget Beckenbauer tartozásának törlesztésére fordítsák – közölte az ügyészség.

A sportvezetők mindvégig ártatlanságukat hangoztatták, a pert tavaly áprilisban zárták le.

(MTI)

2021.04.16 16:04:46

Minden más foci H. D.

Az eszékiek egy ponttal vezetik a tabellát a két meccsel kevesebbet játszó Dinamo Zagreb előtt.

2021.04.14 13:33:41

Minden más foci NAGY ZSOLT

„A világ legjobbjai közé emelkedhet, már most olyan éretten futballozik, mintha 30 éves lenne.”

2021.04.14 11:29:28

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A Banská Bystrica győztes gólja másodpercekkel a lefújás előtt született.

2021.04.13 23:52:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Míg ezen évek alatt Székelyföld első topligás csapata, a Sepsi OSK talán nem csak az erdélyi gyökerű futballszurkolók nosztalgiából is táplálkozó rokonszenvét vívta ki, az FK Csíkszereda mostanában kezdi hasonló karrierjét.

2021.04.11 23:36:49

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Tagadhatatlan, hogy az amerikai ligák működési modelljében van valami megnyerő, ami kielégíti a szurkolók igazságosság és egyenlőség utáni vágyát. Kérdés, hogy a labdarúgásban, az esetlegesen bevezetendő szupersorozatban ez működhetne-e ugyanígy.