FIFA: közös férfi, női foci-vb, ez Ginola elnökjelölti dobása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 16:49
null
David Ginola: Higgyék el, ez a tuti recept! (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára kandidálását a múlt héten bejelentő David Ginola kedden előállt a farbával: ha megválasztják, azon lesz, hogy a férfiak és a nők világbajnokságát egy időben, ugyanazon a helyszínen rendezzék meg.

 

David Ginola szerint a labdarúgásban is törekedni kell a nemek közötti egyenjogúságra, és a cél eléréséhez, a női szakág új magasságokba emeléséhez egy olyan „globális csúcsesemény” a legjobb eszköz, mint a közös világbajnokság.

„Hiába vannak nagyszerű játékosok és lelkes nézősereg a női futballban, hiába nő iránta az érdeklődés világszerte, a pénzügyi diszkrimináció és az általános hozzáállás behatárolja a fejlődés lehetőségeit. A mai világban ez már nem elegendő – fogalmazott Ginola a BBC keddi adásában. – Ha változást akarunk elérni, akkor a fontos lépések egyikeként át kell vennünk az olimpia modelljét: a sportág legjobbjai ugyanazon zászló alatt, ugyanazon ország színeiben, ugyanott és ugyanakkor versenyezzenek.”

Ginola később úgy példálózott, hogy a tavaly nyári brazíliai világbajnokság után azonnal és ugyanazt az infrastruktúrát használva le lehetett volna bonyolítani a női vb-t – amely a valóságban egy évvel a férfiak tornája után, az idén nyáron lesz Kanadában.

A korábbi kiváló francia labdarúgó elképzelése rendhagyó, mert bár az olimpián valóban párhuzamosan rendeznek labdarúgótornát férfiak és nők számára, továbbá az egyéni sportágakban sincs megkülönböztetés (lásd pl. atlétikai vb, úszó-vb), a legnépszerűbb csapatsportágakban, vagyis a labdajátékokban – a vízilabda kivételével – nincs közös világbajnokság.

A jelölését az egyik nagy sportfogadási cég 250 000 fontos támogatására építő, kampánya során 2.3 millió fontot összegyűjteni szándékozó 47 éves Ginola mellett a korábbi FIFA-főtitkár-helyettes, Jérome Champagne és a FIFA-alelnök Ali bin al-Husszein jordán herceg jelentette be, hogy versenybe száll a jelenleg regnáló Sepp Blatterrel a FIFA-elnöki posztjáért.

A FIFA-elnökjelöltség feltétele, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie. A jelölési időszak január 29-én zárul, az elnökválasztást május 29-én Zürichben tartják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik