FIFA: Blatter után Platini is fellebbezett

Vágólapra másolva!
2015.10.10. 14:29
Fellebbezett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottságának csütörtöki döntése ellen szombaton Michel Platini FIFA-alelnök, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, akit a testület 90 napra felfüggesztett tisztségéből, eltiltva ezzel mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A bizottság ugyanígy járt el Joseph Blatterrel, a FIFA elnökével szemben, aki még azon melegében fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, jóllehet ezzel együtt csütörtök este elhagyta a FIFA zürichi központját.

A 79 éves Joseph Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

A csütörtöki döntés nyomán a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányíthatja a világszövetséget, az UEFA azonban nem nevez ki átmeneti elnököt. Utóbbi szervezet végrehajtó bizottsága kiállt az egyébként valamennyi vele szemben felvetődő vádat visszautasító Michel Platini mellett, és közölte, minden szükséges lépést megtesz, hogy tisztázza a francia sportvezetőt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik