FFT 2021.09.20 18:55 Frissítve: 2021.09.20 19:24

FFT: hollandverés 1984-ből, amikor a magyarok voltak Európa urai

Több biztató eredmény és az osztrákok ellen a Népstadionban sikerrel megvívott vb-selejtező ágyazott meg a Mezey-válogatott talán legnagyobb sikerének: 1984 októberében Rotterdamban 0–1-ről tétmeccsen sikerült legyőzni a következő Európa-bajnokságot megnyerő, Gullittal, Rijkaarddal, Van Bastennel felálló Hollandiát úgy, hogy Varga „Kacsa” József még 11-est is hibázott.


Miután csak a csoportelső kvalifikálta magát biztosan a mexikói világbajnokságra, 1984. október 17-én a magyar válogatott számára kulcsfontosságú mérkőzés következett Rotterdamban. Kees Rijvers együttesében a múltat már csak Willy van de Kerkhof képviselte, az új hullám azonban Hollandiában is dörömbölt a kapun, Van Breukelen, Rijkaard, Gullit, Kieft és Van Basten is ott volt a mieink elleni kezdő tizenegyben.

„Ha nem lehet gyors ellentámadással operálni, akkor a két szélen helyezkedő ékjátékosaink hátrább húzódnak, Nyilasi pedig középen előremegy egészen a leshatárig, és onnan a két szél felé indulva az üresen hagyott területeken várja az odaívelt vagy oda belőtt labdákat, miközben középen, a nyitva hagyott réseken jöhetnek előre a többiek, a keresztbe induló ékek és a többi középpályás. Ha Nyilasi külön testőrt kap, akkor eleve hátrább húzódik, hogy elhozza középről az emberét, és így nyisson folyosót a többiek előtt” – így hangzott a Népsport hevenyészett elemzése a Rotterdamba tervezett magyar támadójátékról.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

2021.10.19 15:53:31

Minden más foci nemzetisport.hu

Alábbi cikkünkben összeállítottunk egy listát négy kedvenc játékosunk fényűző házáról. (x)

2021.10.17 21:31:37

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Remek tervek, kár, hogy esély sincs a megvalósításukra. Persze hogy a pénz miatt. Hiszen az a játékos, aki nem lép pályára, kevesebb jövedelemre tehet szert, nem beszélve arról, hogy az egyik pillanatról a másikra felbukkanó Nemzetek Ligája és a Konferencialiga fantázianevű sorozat jelzi, hogy a futballhatalmak mennyire adnak az érdekvédelemre.

2021.10.17 12:42:55

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem játszott jó formában a Proleter otthonában a TSC, a jövő héten a Partizan ellen ennél sokkal-sokkal több kell.

2021.10.17 15:02:10

Minden más foci VÉGH JÁNOS

Az NK Osijek magabiztosan hozta el a három pontot a Slaven Belupo otthonából.