Ez ám a megszorítás, 150 millió euró fölött költött az újonc!

Vágólapra másolva!
2018.03.20. 14:07
null
Immár Yannick Carrasco (kékben) is Kínában profiskodik, 30 milliót fizettek érte az Atlético Madridnak (Fotó: AFP)
Márciusra lezárult az átigazolási időszak a kínai labdarúgó-bajnokságokban is, sőt eltelt pár forduló, és a kicsit sokáig alvó csapatok is szereztek még pár ingyen igazolható játékost, érdemes hát körülnézni a nagy falon túl, hogy a politikai szigor mennyire vetette vissza az őrült pénzszórást és a légiósdömpinget, használt-e a megöntözés, a pártos honfihatározat. Természetesen a közép-európai történelmen edződő kedves olvasó már előre tudja a választ a nagy adminisztratív beavatkozásra: felemás sikerrel.

 

Bizonyára látott már olyan képeket a kedves olvasó, amelyek láttán azt hitte, hogy kedélyes európai falvak, csinos kisvárosok és híres épületek tárulnak eléje, aztán kiderült, hogy mindezeket Kínában építették fel, centiméterről centiméterre lemásolva a vén kontinens kincseit.

Valami ilyenbe vágott bele a kétezres évek elejének botrányos mélypontjai után a kínai labdarúgás, óriási politikai hátszéllel (a futballért gyermekkora óta rajongó, immáron örökös államelnökre, Hszi Csin-pingre gondolunk itt elsősorban), amelynek nyomására hirtelen állami cégek és félkapitalista milliárdosok úgy érezték, hogy égető szükségük támadt egy futballklubra.

Amelybe türelmes építkezés helyett azonnal „áthoztak egy fél öltözőt” Európából vagy Dél-Amerikából, és a szokatlan körülmények és kultúra miatt ennek azonban a labdarúgók alaposan megkérték az árát: Carlos Tévez évi 37 millió eurót keresett Sanghajban (mielőtt ki nem ebrudalták onnan érdemei el nem ismerése mellett), és ezzel világrekorder lett.

A városi riválisnál Oscar és Hulk be kell érje holmi évi 24.4, illetve 20 millió euróval, Axel Witsel szemét kiszúrják évi 16 millióval, eggyel kevesebbet visz haza Graziano Pelle; Asamoah Gyannak évi 14.8 millió jut, a korábbi kínai rekorder, Ezequiel Lavezzi 14 milliója már csak a hatodik helyre jó a kereseti listán – ahonnan kiesett idénre Tévez mellől a klubjától havi egymilliónál is többet húzó Jackson Martínez is, de erről majd később.

Mindezek ráadásul nettóban értendők, a 2017-es, mellékjövedelmek nélküli kereseti világranglistán az éllovas Tévezt Oscar követte, és csak a harmadik helyre futott be Cristiano Ronaldo...

Talán éppen ez volt az utolsó csepp a mézes bödönben, mert az őrületes költekezés már a legfelsőbb kínai körök szemét is elkezdte szúrni, annál is inkább, mert közben a kínai válogatott ugyanolyan messze állt a világbajnoki szerepléstől, mint korábban, a kínai bajnok Kuangcsou Evergrande pedig csak két negyedik helyet hozott össze a klubvilágbajnokságon, egyszer egy brazil, egyszer pedig egy japán csapattól kikapva a bronzmérkőzésen.

Ahogyan azt a politikától elvárja az ember, kemény szabályokkal és könnyű kibúvókkal operáltak a pártfunkcionáriusok: csökkentették a légiósok számát, kötelező lett fiatalokat játszatni (de azt nem rögzítették eleinte, hogy hány percig...), majd 2017-ben bevezették a luxusadót, azaz minden 5.8 millió euró fölötti átigazolásnál az átigazolási díj száz százalékát be kell fizetni az utánpótlás-nevelés céljára (a duplázott végösszegből levonandó azért a közel hatmillió).

Felemás sikerre vezetett a bürokrácia, mint az a természetéből adódik: a fiatalszabállyal nagyjából úgy jártak, mit mi, magyarok, a légiósok száma pedig ugyan nem nőtt, sőt olyan jellegzetes játékosokat tettek lapátra, mint Ricardo Carvalho, az egy ideig a világ legjobban kereső labdarúgójaként elhíresült Darío Conca, Stéphane Mbia vagy Carlos Tévez, ám a gigatranszfereknek a különadó sem vetett véget – még ha nem is öntik már annyira mértéktelenül a pénzt az európai és a dél-európai ligákba, mint korábban.

A bajnok Kuangcsou Evergrande például néhány kínai felnőtt- és utánpótlás-válogatott játékos mellett „csak” a középpályás Nemanja Gudeljt vette meg, aki ugyan nem hagyott mély nyomot sem a topligákban, sem Kínában, de ezentúl ő lesz a legjobban kereső szerb játékos évi hétmillió eurós nettó fizetésével. Ez napi majdnem húszezer euró.

A korábbi szerb rekorder druszája, Nemanja Matics volt, de ő szegény 8.3 milliót bruttóban keres. Gudelj vételára 5.77 millió euró volt. Gudelj korábbi csapatában John Obi Mikel miatt nem fért a kezdőbe, az újban a ma már Barcelonában virító Paulinho örököse lesz.

Bolt, Messi, Matheus, Biro-Biro, Raúl és Guzmics: a másodosztályban is megadják a módját a légiósoknak...

A gárda edzője a világbajnok Luiz Felipe Scolari helyett a világbajnok és aranylabdás Fabio Cannavaro lett, de sem ő, de a nagy pénz nem tudta Kanton városába vinni Pierre-Emerick Aubameyangot és Radja Nainggolant – ellenben megengedhette magának azt a luxust, hogy egyszerűen felbontsa a korábban 42 millió euróért megvett Jackson Martínez szerződését. Igaz, a már harmincon felüli kolumbiai sérülései miatt csak elvétve lépett pályára – évi nettó 12.5 millió eurós fizetése jó indok volt a szakításra.

Martínez érdekes döntést hozott 2016 elején, amikor ereje teljében otthagyta az Atlético Madridot: kiesett a csúcsfutball vérkeringéséből, ellenben élete végéig nem lesz anyagi gondja ükunokájának sem.

Sokan járnak hasonló cipőben: a korábbi bajnoki aranycipős Muriqui kikopott már az Evergrandéből, de eszébe sem jutott elhagyni az aranytojást tojó országot, így tett honfitársa, Aloísio is – ellenben a népes brazil klánból két válogatott szűrő, Jucilei és Ralf is hazatért.

Javier Mascherano is megkóstolja, mi folyik a kínai pénzcsapból (Fotó: AFP)
Javier Mascherano is megkóstolja, mi folyik a kínai pénzcsapból (Fotó: AFP)

Természetesen a dél-amerikai légiósok töretlen népszerűségnek örvendenek ebben a ligában is: a nagyravágyó, Lionel Messiért 700 millió eurót (és a büntetést) áldozni kész Hopej elcsábította a Barcelonától Javier Mascheranót, ráadásul „tűréshatár alatti” vételárért, az argentin korábbi, 5.5 millió eurós éves fizetésére ellenben ráduplázva; Diego Simeone korábbi kedvence, Augusto Fernández is Kínában folytatja karrierjét, négymillió euró ellenében, míg a Talien Jifang beruházott egy brazil szélsőre és egy argentin középpályásra, ám mindketten ingyen érkeztek.

A dél-koreai gólkirályért, Johnathanért nem kevés pénzt fizetett a Tiencsin Teda, és a jóval nevesebb ghánai szélsőt, Frank Acheampongot is megszerezte – jóval ismeretlenebb ellenben a 2009-ben egyszer a portugál válogatottban is fellépő Orlando Sá, akiért 4.8 milliót áldozott a Honan Csienje.

Távozott viszont régi ismerősünk, a korábban Újpesten is megforduló telefonos csatár, Mbaye Diagne, aki Európa kínai ligájába, Törökországba igazolt, míg a Crvena zvezda támadója, Richmond Boakye Ázsiába tette át a székhelyét – őt a szerbek a nyáron ingyen szerezték meg Olaszországból, most közel hatmillió eurót kaptak érte, Diagne ingyen távozott, korábban 1.9 millióért transzferált.


SZÉPEN JELZI a visszaesést, hogy a téli top10 átigazolásban a kínaiak ezúttal csak a hetedik helyet tudták megcsípni a negyvenmilliós Cédric Bakambuval – igaz, ha a büntetések miatti bruttó összeget nézzük, akkor a 122 millió euró ellenében transzferáló Philippe Coutinho és a 78.8 milliós Virgil van Dijk után máris a harmadik Bakumbu a tabellán; megelőzve a Transfermarkt szerint 40-40 millióért beszámított Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan páros előtt Diego Costát (66 millió), Aymeric Laporte-ot (65) és Pierre-Emerick Aubameyangot (63.75).

Egy évvel ezelőtt a téli különversenyt még Kína nyerte meg, igaz, ehhez elég volt Oscarért 60 millió eurót fizetni, mert akkor a vén kontinenst csak egy negyvenmilliós párizsi üzlet képviselte (Julian Draxler ügyében), és a tízes listára Odion Ighalo (23.3 millió), Csang Cseng-tung (20.44!), Axel Witsel (20), Alexandre Pato (18) és Csao Jü-hao (17.8!) is odafért.

Előtte télen az első hatba csak egy európai transzfer tudott beékelődni: Alex Teixeira (50 millió), Jackson Martínez (42) és Ramires (28) után a Stoke City által megvett Giannelli Imbula (24.25) sorakozott, de őt már Elkeson (18.5) és Gervinho (18) személyében két friss kínai légiós követte.

Csak a viszonyítás kedvéért: 2015 elején Ricardo Goulart (a brazil azóta háromszoros kínai bajnok és kétszeres gólkirály) a téli ranglistán csak a hatodik helyre futott be, mert csupán tizenötmillió eurót fizetett érte a Cruzeirónak a Kuangcsou Evergrande, egy évvel előtte csak a 14. pozíciót érték el a kínaiak: a nagy olasz vándor, Alessandro Diamanti és az argentin válogatott Wálter Montillo is 7.5-7.5 millió euró ellenében költözött a nagy falon túlra.

2013 elején az 5.7 millióért transzferáló Elkeson éppen csak befért az első harmincba (2016 elején már ligán belül 18.5 millióért váltott klubot), előtte télen a volt Barcelona-csodagyerek, Fábio Rochemback éppen csak befért az első ötvenbe a maga szerény 3.79 milliós vételárával – hogy milyen gyorsan változik a futball, azt szépen jelzi, hogy 2012 telének világrekordere nem más volt, mint a Dinamo Moszkva által egy híján húszmillió euróért megvett Dzsudzsák Balázs!

Akkor a dicsőséglista második helyét is az Anzsi csípte meg, de már vevőként, 15 millió eurót adott ugyanis Christopher Sambáért, egy évre rá is a (gaz)dagesztáni csapaté volt a dobogó második helye, a Willianért adott 35 millió eurónak köszönhetően – mint kiderült, a kínai álom mögött jóval stabilabb a gazdasági, politikai és társadalmi háttér, mint Mahacskalában.

Itt van például a két újonc: a fővárosi Peking Zsenho szerezte meg Augusto Fernándezt, kölcsönvette Benjamin Moukandjót, elengedte a sokszoros horvát válogatott Nikica Jelavicot, emellett bőséggel cserélt és variált a kereten, mert van miből: a fő tulajdonos, Taj Jung-ko birtokolja a Roeselare és a Reading csapatát is.

A másodosztály tavalyi bajnoka, a talieni Jifang alaposan belecsapott a nullás lisztbe: képes volt elhozni Madridból az ereje teljében lévő, a Bayern München, a Juventus és a Manchester United által is csábított belga támadót, Yannick Carrascót, harmincmillió euróért és majdnem ennyi büntetésért. Carrasco döntését Eden Hazard is kissé bizarrnak nevezte, de a szélső az aláírási pénz mellett nettó évi tízmillió eurót keres majd. Minimum.

Érdekes, hogy az Atlético sem járt túl jól, a 30 millióból 7.5 millió a támadó korábbi csapatáé, a Monacóé lett, 450 ezer euró meg a Genké, és a spanyolok 17.3 millióért vették őt 2015-ben – hogy, hogyan nem, de a Wanda Group nevű vállalat a kínai és a spanyol csapat nagyrészvényese is...

Ezért is tudták az ázsiaiak papíron 5.75 millióért megvenni a spanyolok által nem is olyan régen 25 millióért megszerzett Nico Gaitánt. Az első hírek 18 millió eurós díjról szóltak még, egy német lap szerint mindennel együtt 30 millióba került a kínaiaknak a szélső – és majdnem sikerült megcsípni a Wanda segítségével Fernando Torrest is, aki évi 15 milliót kereshetett volna. Nettóban, természetesen.

Gaitán és a kínai rögvalóság

Jött helyette a portugál bekk, José Fonte, szigorúan határ alatti pénzért, 5.57 millióért, egy évvel ezelőtt 9.2 milliót utalt érte a West Ham, de onnan kiszorult. Most évi négymillió euró körüli összeget gyűjthet nyugdíjas éveire.

Az újonc elengedett két igazán jó nevű légióst: az argentin védő, Jonathan Ferrari szerződését felbontották, a nagy Basile fia, a PSG-t és az Anzsit is kiszolgáló Yannick Boli március idusán az MLS-be távozott. Ha összerakjuk a téli jifangos költekezést, (valódi) igazolási díjjal, büntetéssel, aláírási és ügynökpénzzel, számításunk szerint 150 millió eurón felül költött az újonc.

Amely három kínos vereséggel indított, és immáron Bernd Schuster áll az élén.

KÍNA ÍGY IS MEGNYERTE A TELET...

ÖSSZESSÉGÉBEN elmondhatjuk, hogy nyolcmillió euróért adtak el játékosokat a kínaiak, 135.7 millióért vásároltak, büntetés nélkül, és ezzel a nettó kiadással a télen megelőzték a 100.11 millió euróig jutó Premier League-et, a 65.27-en megragadó La Ligát, a 21.58-ig jutó MLS-t, a 15.87-et összehozó portugál Liga NOS-t – és a lista hatodik helyezettjét, a szaúdi élvonalat.

Még a kínai másodosztály csapatai is elköltöttek tizenegy millió eurót, a legdrágább érkező az ötmillióért transzferáló brazil támadó, Rafael Silva lett (egy másik brazil, Rafael Silva is a második vonalba igazolt, de ő ingyen), a legismertebb távozó pedig a tízszeres holland válogatott szélső, Romeo Castelen.


KÍNAI SZUPERLIGA
Téli átigazolások, 2018

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)
Érkezett (az ismertebb játékosok)
: Hu Zsuj-pao (Vejle, ingyen), Nemanja Gudelj (Tiencsin Teda, 5770000 euró)
Távozott (az ismertebb játékosok)
: Muriqui (Mejcsou Techand, ingyen), Jackson Martínez (szerződését felbontották)
A legismertebb légiósok:
Nemanja Gudelj (szerb), Alan, Ricardo Goulart (brazilok)
Vezetőedző: Fabio Cannavaro (olasz)
Helyezés a legutóbbi idényben: 1.

SANGHAJ SIPG (Shanghai SIPG)
Érkezett:
Darío Conca (Flamengo, kölcsönből vissza)
Távozott: Ricardo Carvalho (szerződését felbontották), Darío Conca (szerződését felbontották), Vej Si-hao (Leixoes, kölcsönből vissza)
Legismertebb légiósok: Hulk, Oscar, Elkeson (brazilok), Odil Ahmedov (üzbég)
Vezetőedző: Vítor Pereira (portugál)
Helyezés a legutóbbi idényben: 2.

TIENCSIN CSÜANCSIEN (Tianjin Quanjian)
Érkezett:
Szung Po-szüan (Peking Kuoan, 2600000), Ven Csün-csie (Csöcsiang Greentown, 2550000), Vu Lej (Gondomar, ingyen)
Távozott:
A legismertebb légiósok: Axel Witsel (belga), Alexandre Pato (brazil), Anthony Modeste (francia)
Vezetőedző: Paulo Sousa (portugál)
Helyezés a legutóbbi idényben: 3.

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)
Érkezett:
Javier Mascherano (Barcelona, 5500000), Csiang Cse-peng (Kuangcsou R&F, 2550000), Hernanes (Sao Paulo, kölcsönből vissza)
Távozott: Aloísio (Mejcsou Techand, i.), Stéphane Mbia (szerződését felbontották), Kim Dzsu Jung (szerződését felbontották)
A legismertebb légiósok: Javier Mascherano, Ezequiel Lavezzi (argentinok), Gervinho (elefántcsontparti), Hernanes (brazil)
Vezetőedző: Manuel Pellegrini (chilei)
Helyezés a legutóbbi idényben: 4.

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
Érkezett:
Marko Perovics (Hongkong R&F), Vang Hszin (Vejle, i.)
Távozott: Csiang Cse-peng (Hopej, 2 550 000), Aposztolosz Jannu (AEK Larnaca, i.), Sölvi Ottesen (Víkingur, i.)
A legismertebb légiósok: Eran Zahavi (izraeli), Renatinho, Júnior Urso (brazilok)
Vezetőedző: Dragan Sztojkovics (szerb)
Helyezés a legutóbbi idényben: 5.

SANTUNG LUNENG (Shandong Luneng Taishan)
Érkezett:
Jucilei (Sao Paulo, kölcsönből vissza)
Távozott: Jucilei (Sao Paulo, 1200000), Vej Csing-cung (Felgueiras, kölcsönből vissza)
A legismertebb légiósok: Gil, Diego Tardelli (brazilok), Graziano Pelle (olasz), Papiss Demba Cissé (szenegáli)
Vezetőedző: Li Hsziao-peng
Helyezés a legutóbbi idényben:
6.

CSANGCSUN JATAJ (Changchun Yatai)
Érkezett:
Lasse Vibe (Brentford, 2270000), Hsziao Jü-feng (Tourizense, kölcsönbe)
Távozott: Huszti Szabolcs (Videoton, ingyen), Bruno Meneghel (Albirex Niigata)
A legismertebb légiósok:
Marinho (brazil), Odion Ighalo (nigériai), Lasse Vibe (dán)
Vezetőedző: Csen Csin-kang
Helyezés a legutóbbi idényben:
7.

KUJCSOU CSECSENG (Guizhou Hengfeng Zhicheng)
Érkezett:
Steve (Vejle, kölcsönbe, 3280000), Nikica Jelavic (Peking Zsenho)
Távozott: Nikica Jelavic (Peking Zsenho, kölcsönből vissza), Rubén Castro (Betis, kölcsönből vissza)
A legismertebb légiósok: Mario Suárez (spanyol), Steve (gambiai), Nikica Jelavic (horvát)
Vezetőedző: Gregorio Manzano (spanyol)
Helyezés a legutóbbi idényben: 8.

PEKING KUOAN (Beijing Sinobo Guoan)
Érkezett: Cédric Bakambu (Villarreal, 40000000), Jonathan Viera (Las Palmas, 11000000), Vej Si-hao (Leixoes, ingyen)
Távozott:
Szung Po-szüan (Tiencsin Csüancsien, 2600000), Ralf (Corinthians, ingyen), Egor Krimets (Pakhtakor Tashkent, kölcsönből vissza)
A legismertebb légiósok: Renato Augusto (brazilok), Jonathan Viera, Jonatan Soriano (spanyolok), Cédric Bakambu (Kongói DK-beli)
Vezetőedző: Roger Schmidt (német)
Helyezés a legutóbbi idényben: 9.

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett:
Nicolás Aguirre (Lanús, ingyen), Fernandinho Pereira (Gremio, ingyen)
Távozott:
Dzsung Vu Jung (Vissel Kobe), Goran Milovic (NK Osijek, kölcsönbe), Hyuri (Atlético Mineiro, kölcsönből vissza)
A legismertebb légiósok: Nicolás Aguirre (argentin), Fernandinho Pereira, Fernandinho Conceicao, Alan Kardec (brazilok)
Vezetőedző: Paulo Bento (portugál)
Helyezés a legutóbbi idényben: 10.

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)
Érkezett: Ajti Fulanghszisze (Boavista, ingyen), Óscar Romero (Deportivo Alavés, kölcsönből vissza)
Távozott: Carlos Tévez (Boca Juniors, ingyen), Demba Ba (Göztepe, ingyen), Kim Ki Hi (Sounders, ingyen)
A legismertebb légiósok: Giovanni Moreno, Fredy Guarín (kolumbiaiak), Obafemi Martins (nigériai), Óscar Romero (paraguayi)
Vezetőedző: Vu Jing-ui
Helyezés a legutóbbi idényben:
11.

CSIANGSZU SZUNING (Jiangsu Suning)
Érkezett: Richmond Boakye (Crvena zvezda, 5500000), Gabriel Paletta (egyesület nélküli)
Távozott:
Trent Sainsbury (Grasshoppers, kölcsönbe), Sammir (Dinamo Zagreb, ingyen), Benjamin Moukandjo (Peking Zsenho, kölcsönbe), Roger Martínez (Villarreal, kölcsönbe)
A legismertebb légiósok: Gabriel Paletta (olasz), Ramires, Alex Teixeira (brazilok), Richmond Boakye (ghánai)
Vezetőedző: Fabio Capello (olasz)
Helyezés a legutóbbi idényben: 12.

TIENCSIN TEDA (Tianjin Teda)
Érkezett:
Johnathan (Szuvon Bluewings, 3700000), Frank Acheampong (Anderlecht, 3500000), Felix Bastians (Bochum, 1000000), Fredy Montero (Vancouver Whitecaps, kölcsönből vissza), Zainadine Júnior (Marítimo, kölcsönből vissza)
Távozott: Frank Acheampong (Anderlecht, kölcsönből vissza), Hvang Szok Ho (Simizu S-Pulse, ingyen), Mbaye Diagne (Kasimpasa, ingyen), Zainadine Júnior (Marítimo, ingyen), Fredy Montero (Sporting CP, ingyen), Nemanja Gudelj (Kuangcsou Evergrande, 5770 000), Li Cseng (Gondomar, kölcsönből vissza), Jang Li-jü (Gondomar, kölcsönből vissza)
A legismertebb légiósok: Felix Bastians (német), John Obi Mikel (nigérai), Jonathan (brazil), Frank Acheampong (ghánai)
Vezetőedző: Uli Stielike (német)
Helyezés a legutóbbi idényben: 13.

HONAN CSIENJE (Henan Jianye)
Érkezett: Orlando Sá (Standard Liege, 4800000), Juan Cala (Getafe, 1600000), Sirmemet Ali (Gondomar)
Távozott:
Borek Dockal (Philadelphia Union, kölcsönbe), Eddi Gomes (Hafnarfjördur, kölcsönbe), Javier Patino (szerződését felbontották), Ahmad al-Szalih (szerződését felbontották)
A legismertebb légiósok: Juan Cala (spanyol), Ricardo Vaz Te, Orlando Sá (portugálok), Christian Bassogog (kameruni)
Vezetőedző: Dragan Talajic (horvát)
Helyezés a legutóbbi idényben: 14.

TALIEN JIFANG (Dalian Yifang)
Érkezett: Yannick Carrasco (Atlético Madrid, 30000000), Nico Gaitán (5750000), José Fonte (5570000)
Távozott: Jonathan Ferrari (szerződése lejárt), Yannick Boli (Colorado Rapids, ingyen)
A legismertebb légiós: José Fonte (portugál), Yannick Carrasco (belga), Nico Gaitán (argentin)
Vezetőedző: Bernd Schuster (német)
Helyezés a legutóbbi idényben: a másodosztály bajnoka

PEKING ZSENHO (Beijing Renhe)
Érkezett:
Augusto Fernández (Atlético Madrid, 4500000), Benjamin Moukandjo (Csiangszu Szuning, kölcsönbe), Nikica Jelavic (Kujcsou Csecseng, kölcsönből vissza)
Távozott: Ayub Timbe Masika (Lava Spring, kölcsönbe), Nikica Jelavic (Kujcsou Csecseng)
A legismertebb légiósok: Augusto Fernández (argentin), Benjamin Moukandjo (kameruni), Jaime Ayoví (ecuadori)
Vezetőedző: Luis García Plaza (spanyol)
Helyezés a legutóbbi idényben: a másodosztály ezüstérmese

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik