Sz. Gy. 2021.04.19 21:06 Frissítve: 2021.04.20 06:36

Csányi Sándor: Az Európa-bajnokság nincs veszélyben

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is ott van a svájci Montreux-ben, az UEFA kedden kezdődő kongresszusa helyszínén, mi több, az európai szövetség alelnökeként részt vett a hétfői végrehajtó-bizottsági ülésen is, amelyen a testület elmarasztalta az új európai Szuperliga létrehozását és kizárással fenyegette meg az abban résztvevőket. Csányi Sándor a helyszínről nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (Fotó: mlsz.hu/Baricsa Gábor)

 


UEFA: azonnal kizárhatják a BL-ből a Szuperliga résztvevőit
„Elárultak, hazudtak” – Ceferin szerint a Szuperliga-klubok nélkül is meglesz a BL
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája
Szuperliga: klubonként 18 topmeccs az ősszel – itt a lebonyolítási terv
Jön a háború? Az UEFA-fenyegetés ellenére 12 klub bejelentette a Szuperligát
Híreink a Szuperligáról

„Amióta a Bajnokok Ligája elindult, a nagy klubok évről évre javították a pozícióikat, sőt most, a ma elfogadott új rendszerrel is javították volna… Úgy látszik azonban, hogy ez már nem volt elég nekik” – mondta az UEFA magyar alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, aki óhatatlanul pénzügyi szakemberként is tekint a kialakult helyzetre: – A kiválásnak több oka van. Egyrészt a klubok egy részének nehéz pénzügyi helyzete, amelybe főleg a játékosok irreális fizetései révén sodródtak, s amelyet tovább nehezített a pandémia. Másrészt sok pénz jelent meg a piacon, kevés a jó befektetési lehetőség és a Szuperliga most annak tűnik. Ráadásul a pénznek dolgoznia kell, alighanem ezért indulna a sorozat már az idén augusztusban az eredeti, 2022-es tervek helyett.”

Csányi Sándor szerint az új kezdeményezés sikere azon is múlhat, hogy az UEFA és a FIFA mennyire tud egységesen fellépni az ügyben, hiszen ha az afrikai, dél-amerikai válogatottakban sem szerepelhet senki, aki pályára lép a Szuperligában, az komoly visszatartó erő lehet. „És leginkább az dönti majd el a kérdést, hogy sikeresek lesznek-e Szuperligába tömörülő klubok, hogy maradhatnak-e a nemzeti bajnokságokban, különös tekintettel a hat Premier League-csapatra. Ha nem maradhatnak, az nagy érvágás lesz, és pénzügyileg már nem feltétlenül éri meg nekik, hiszen a PL-ben önmagában hasonló nagyságrendű pénz mozog, mint a tervezett Szuperligában.”

Arra a kérdésre, hogy az UEFA fenyegetése nyomán elképzelhetőnek tartja-e, hogy már a nyári Európa-bajnokságon szankcionálják a Szuperliga-klubok játékosait, Csányi Sándor kijelentette: „Az Eb-t nem veszélyezteti a most kialakult helyzet, de a katari világbajnokságot talán már igen.”

Miután a Szuperliga pénzügyi alapját a JP Morgan bank biztosítja, és az új szerveződés egyik alelnöke is amerikai, Joel Glazer, a Manchester United többségi tulajdonosának képviseletében, talán nem túlzás az amerikai befolyás áttöréséről beszélni az európai csúcsfutballban, vetettük fel.

„Más tapasztalattal, más sportkultúrából érkeztek az európai topklubok legújabb tulajdonosai, így egészen másként látják a labdarúgás lehetőségeit is – folytatta az MLSZ elnöke. – Fontos ugyanakkor, hogy a legjobb német és francia klubok távol tartják magukat a kezdeményezéstől.”

Arra a felvetésre, hogy érdemes volt-e az UEFA-nak évtizedeken át hátrálni, ha mégis csak ez lett a vége, Csányi Sándor elmondta, hogy talán túlságosan is tartott a szövetség a folyton lebegtetett és most bekövetkezett lépéstől, a Szuperliga létrehozásától, pedig a vita korábbi fázisában, a most rendelkezésükre álló tőke nélkül talán még nehezebben tudták volna beváltani a fenyegetéseiket a leggazdagabb klubok, amelyek ugyanakkor az új helyzetben sem fognak tudni egykönnyen gátat szabni a futballisták és ügynökeik egyre merészebb követeléseinek, sőt…

A hétfői vb-ülés és közös vacsora után az UEFA 45. rendes kongresszusa kedden kezdődik Montreux-ben, érthetően nem a legjobb hangulatban.

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).