CIES: Partizan, Ajax, Dinamo az első három – de milyen lista ez?

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.11.09. 19:10
A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legújabb kutatásában azt vizsgálta meg, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsora szerinti 31 legerősebb liga klubjai hány, jelenleg is aktív játékost edzettek 15 és 21 éves koruk között legalább három évig azok közül, akik napjainkban is ezekben a bajnokságokban futballoznak. A lista élén a Partizan Beograd végzett (85), megelőzve az Ajaxot (77) és a Dinamo Zagrebet (71).

Az UEFA meghatározása szerint „nevelőklubnak” ebben az esetben azok az egyesületek számítanak, amelyeknél az adott játékos 15 és 21 éves kora között legalább három esztendőt eltöltött. Ezen a listán végzett az élen Holender Filip mostani együttese, a Partizan Beograd, amelyben 85 olyan futballista fordult meg, aki jelenleg is a 31 legerősebb európai liga – köztük az NB I – valamelyikében játszik. Második az Ajax (77), harmadik a Dinamo Zagreb (71), negyedik a Dinamo Kijev (69), ötödik a Sahtar Doneck (67), hatodik a Real Madrid (63). A felsorolt lista végén 29 játékossal ott találjuk az MTK-t is. Partizan Beograd, amelyben 85 olyan futballista fordult meg, aki jelenleg is a 31 legerősebb európai liga – köztük az NB I – valamelyikében játszik. Második az Ajax (77), harmadik a Dinamo Zagreb (71), negyedik a Dinamo Kijev (69), ötödik a Sahtar Doneck (67), hatodik a Real Madrid (63). A felsorolt lista végén 29 játékossal ott találjuk az MTK-t is.

 

Ha csak az öt európai topligában szereplő labdarúgókat vesszük figyelembe, akkor ezen a téren a Real Madrid (43) (volt) a legjobb „nevelőegyesület” az FC Barcelonát (32) és a Lyont (31) megelőzve.

 

A CIES felállított egy olyan listát is, amelyen úgynevezett „súlyozott pontszámok” alapján rangsorolják a csapatokat. Itt figyelembe vették, hogy a játékosok a legutóbbi idényben mennyi bajnoki mérkőzésen léptek pályára a klubjukban, az életkorukat, és hogy a jelenlegi együttesük milyen sportszakmai szintet képvisel. (Érthetőbben megfogalmazva: ezen a listán azok a klubok végeztek előkelő pozícióban, amelyek korábbi fiatal játékosai az előző szezonban rendszeresen játszottak erős európai ligák csapataiban.) Az így kapott érték a CIES okfejtése szerint minőségi és időbeli szempontból is tükrözi a klubok edzésmunkáját.

Nos, ezen pontszámok alapján az abszolút rangsorban első Partizan Beograd (67.2) „csak” a nyolcadik, a lista élén a Benfica (81.3) zárt az Ajax (79.6) és az FC Barcelona (78.2) előtt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik