BOROS MIKLÓS (Kolozsvár) 2018.11.14 16:01 Frissítve: 2018.11.14 16:22

Bukaresti címlapsztori a két erdélyi klub magyar támogatása

Címlapsztori a román Gazeta Sporturilornál, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel két székelyföldi egyesületet.

A román lap hivatalos tájékoztatást kapott arról, ami eddig csak pletyka volt (Montázs: gsp.ro)

Címlapon hozta szerdán exkluzív vezető anyagban az egyetlen romániai sportnapilap, a Gazeta Sporturilor, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel, támogat két székelyföldi labdarúgócsapatot, az élvonalbeli Sepsit és a harmadik ligás FK Csíkszeredát. A bukaresti lap „Magyarország csapatokat csinált és Romániában játszik” című cikke szerint a magyar kormány kérésükre hivatalosan is megerősítette a román futballberkekben eddig csak pletykaként terjengő hírt, amely szerint a két romániai klubot közvetlenül finanszírozza a magyar állam.

A Gazeta Sporturilor kérdésére küldött válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK – a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül – egyaránt egymilliárd forintos (3.2 millió eurós) támogatást kapott sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére.

A cikk szerint a masszív tőkeinfúzió hatása gyorsan megmutatkozott a döntő többségben magyarok lakta térség csapatainál: a Sepsi feljutott az élvonalba és jelenleg versenyben van a felsőházi rájátszásért, míg a Csíkszereda olyan infrastruktúrát épített ki, amelyet a Liga 1 néhány csapata is irigyel.

A GSP címlapja – a cikket a képre kattintva találja meg

Emellett az FK fantasztikus sikert ért el a Román Kupában, hiszen a Dinamo Bucuresti-et kiejtve bejutott a negyeddöntőbe. A cikket jegyző újságírók kiemelik, a két csapat szurkolói a Székelyföld zászlaját lobogtatják a mérkőzéseken, amelyek alatt és után a székely himnusz mellett az Ismerős Arcok együttes Nélküled című számát is éneklik. Külön bekezdésben hívják fel a figyelmet, hogy a csapat szponzorai magyar cégek: a Mol, az OTP, a Gyermelyi és a Diószegi (bár utóbbi romániai vállalkozás).

A szerzők azt is megemlítik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egykori labdarúgóként imádja a sportot, különösképpen a futballt, amelyet jelentős infrastrukturális befektetésekkel támogat. Külön kiemelik, hogy a Vidi FC továbbjutásra áll az Európa-liga csoportkörében (amelybe az idén egyetlen román csapat sem jutott el), valamint azt is, hogy a Ferencváros egymillió eurós éves fizetéssel alkalmazza edzőjét, Szerhij Rebrovot (az FTC ezt korábban cáfolta, s jelezte, ennél sokkal kevesebbet keres a szakember). Ismét megemlítik, hogy a Nemzeti Sport címlapon hozta a Csíkszereda kupabravúrját.

A két klub magyarországi kormánytámogatását a cikk a román futballban és sportban forgó pénzekhez hasonlítva megállapítja, a közel 6.5 millió euró egyenlő Románia leggazdagabb klubjának, a FCSB-nek az éves bérköltségével, kétszerese annak az összegnek, amelyet a Liga 1 bajnoka a televíziós jogdíjakból kap, és megfelel az öt legmagasabb állami támogatásban részesülő sportszövetség (evezés, atlétika, torna, birkózás, kézilabda) által az Ifjúsági és Sportminisztériumtól együttesen kapott pénznek.

Román részről csak Valeriu Iftimie, az élvonalbeli FC Botosani tulajdonosa szólalt meg az ügy kapcsán.

„Végül is ez jó pénz a román futball fejlődésére. A Sepsinél nem csak magyar játékosok játszanak, ezért ez nekünk is jó. De Csíkszereda átlépi a határt azzal, nekem se mondhatja senki, hogy csak moldovai játékosokat hozhatok. Ez nagy hiba” – véli Iftimie, arra célozva, hogy az FK kizárólag magyar nemzetiségű vagy külföldi játékosokat igazol. A Botosani vezetője hozzátette, klubja 200 ezer eurós támogatást kap a helyi hatóságoktól, ami a költségvetésnek nyolc százaléka.

A Sepsi részéről Kertész Dávid alelnök kommentálta a cikket a Digisportnak: „Normális, hogy ebből a román labdarúgás is hasznot húz, hiszen gyermekek ezrei fociznak a régióban. Ezt a pénzt az utánpótlásközpontba fektettük, amely fejlesztés alatt áll. Csíkszeredában már látszik is ennek az eredménye.”

2020.11.29 16:25:06

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A magyar középpályás csereként lépett pályára, de emberelőnyben is csak egyenlíteni tudtak az eszékiek.

2020.11.29 16:42:36

Minden más foci TŐKE JÁNOS, BACSKAI JÁNOS

Holender Filip kétszer betalált és adott egy gólpasszt adott a Partizan színeiben, négy góllal kikapott a TSC.

2020.11.28 15:41:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal nyert Nagyszombatban a listavezető, végig sokkal veszélyesebben futballozó DAC.

2020.11.27 17:44:48

Minden más foci H. D.

Van, aki majdnem megbukott miatta, van, akinek a testi épségét mentette meg • „A foci egyetlen egyéni világbajnoka.”

2020.11.26 14:26:19

Minden más foci PÓR KÁROLY

Szoboszlai menedzsere is megszólalt: „2020-at írunk, eddig még nem emeltek szót, amiért a gyerekek az ő nevükkel, arcképükkel játszanak.”