Aranylabda-álomcsapat: szavazzon a magyar legendákra, mi is így teszünk!

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2020.10.27. 16:53
null
Puskás Ferenc (balra) is ott van a jelöltek között (Fotó Getty Images)
Az Aranylabda helyett idén minden idők álomtizenegyét „adja ki” a neves francia szaklap, a France Football jelöltjei között négy magyar labdarúgó is található, az újságírók szavazatai mellett a szurkolókéi is számítanak.

 

Mint ismert, az Aranylabdát, vagyis az adott év legjobb labdarúgójának járó, nagy presztízsű egyéni díjat 1956-ban bevezető, és azóta is minden évben átadó (2010 és 2015 között a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek kölcsönözve a jogokat) francia futballszaklap, a France Football 2020-ban nem adja át az Aranylabdát, arra hivatkozva, hogy a koronavírus okozta tavaszi leállások, egyes bajnokságok (főleg persze a francia) berekesztése sérti az egyenlő esélyek elvét.

Ehelyett a France Football elindította a félig francia, félig angol elnevezésű Ballon d'Or Dream Team („Aranylabda-álomcsapat”)-programot, vagyis azt a célt tűzte maga elé, hogy összeállítsa (tulajdonképpen) minden idők legjobb csapatát.

Az álomcsapat 3–4–3-as felállásban „játszik” majd, minden posztra 10-10 jelöltet nevezett meg a szaklap (a középpályások úgy oszlanak meg, hogy 20 védekező és 20 támadó középpályás közül lehet választani kettőt-kettőt), tehát 110 labdarúgó szerepel a jelöltlistán.

A 110 között pedig négy magyar futballikon található! A védekező középpályások között Bozsik József, a támadó középpályásoknál Puskás Ferenc és Kubala László, a középcsatárok között Kocsis Sándor.

Régóta nem volt arra esély, hogy magyar játékos is szavazatot kaphasson az Aranylabda-szavazáson, így örömteli, hogy most – még ha ilyen speciális körülmények között is – megadatik erre a lehetőség. Magyar labdarúgó eddig egyszer (Albert Flórián, 1967) nyerte el a díjat, legutóbb pedig Nyilasi Tibor kapott szavazatot az Aranylabda-versenyben, 1985-ben, amikor két vokssal holtversenyben a 21. helyen végzett az európai rangsorban. (De tegyük hozzá: a Nemzeti Sport Online 2013-as cikksorozatának levezetése szerint Puskás Ferenc kétszer is aranylabdás lett volna, ha 1950 és 1955 is létezik már a díj.)

Itt a lehetőség most magyar futballcsillagokat az álomcsapatba segíteni! Ezúttal ugyanis nem csak a szakújságírók voksolhatnak, számít a szurkolók véleménye is! Egyrészt arra sarkalljuk kedves olvasóinkat, hogy vegyenek részt a szavazásban, és a magyar jelölteket támogassák, másrészt a Magyarországról szavazó Vincze András, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának vezetője is szívesen fogadja a javaslatokat, hogy kikre tegye a voksát, ezeket kommentekben várjuk az olvasóktól. Az újságírók természetesen titkosan szavaznak, és kötelesek azt diszkréten kezelni, Vincze András annyit azonban elárult, hogy mindenképpen figyelembe veszi az olvasók javaslatait, és ahol az szakmailag indokolt, megpróbálja preferálni a magyar játékosokat (tegyük hozzá: nem úgy, mint 1960-ban a magyar sportsajtót képviselő Lukács László, a Népszabadság sportrovatvezetője, aki nem jelölte az öt legjobb közé az abban az esztendőben a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőben máig rekordnak számító módon négy gólt is szerző Puskás Ferencet, aki így második lett Luis Suárez mögött).

Az újságírók egyébként minden posztra erősorrendben öt játékost nevezhetnek meg, az első hat, a második négy, a harmadik három, a negyedik kettő, az ötödik pedig egy pontot kap, míg a szurkolók a France Football honlapján minden posztra egy érvényes szavazatot adhatnak le, a védekező és támadó középpályásokéra pedig kettőt-kettőt.

A szurkolók itt szavazhatnak október 31-ig!

ARANYLABDA-ÁLOMCSAPAT
A JELÖLTEK
KAPUSOK: Gordan Banks
(angol), Gianluigi Buffon (olasz), Iker Casillas (spanyol), Lev Jasin (szovjet), Sepp Maier (német/NSZK-beli), Manuel Neuer (német), Thomas N'Kono (kameruni), Peter Schmeichel (dán), Edwin van der Sar (holland), Dino Zoff (olasz) – szavazás itt!
JOBBHÁTVÉDEK: Giuseppe Bergomi (olasz), Cafu(brazil), Carlos Alberto (brazil), Djalma Santos (brazil), Claudio Gentile (olasz), Manfred Kaltz (német/NSZK-beli), Philipp Lahm (német), Wim Suurbier (holland), Lilian Thuram (francia), Berti Vogts (német/NSZK-beli) – szavazás itt!
KÖZÉPHÁTVÉDEK: Franco Baresi (olasz), Franz Beckenbauer (német/NSZK-beli), Fabio Cannavaro (olasz), Marcel Desailly (francia), Ronald Koeman (holland), Bobby Moore (angol), Daniel Passarella (argentin), Mathias Sammer (német/NDK-beli), Gaetano Scirea (olasz), Sergio Ramos (spanyol) – szavazás itt!
BALHÁTVÉDEK: Andreas Brehme (német/NSZK-beli), Paul Breitner (német/NSZK-beli), Antonio Cabrini (olasz), Giacinto Facchetti (olasz), Júnior (brazil), Ruud Krol (holland), Paolo Maldini (olasz), Marcelo (brazil), Nilton Santos (brazil), Roberto Carlos (brazil) – szavazás itt!
VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK: BOZSIK JÓZSEF, Sergio Busquets (spanyol), Didi (brazil), Falcao (brazil), Steven Gerrard (angol), Gérson (brazil), Pep Guardiola (spanyol), Josef Masopust (csehszlovák), Lothar Matthäus (német/NSZK-beli), Johan Neeskens (holland), Andrea Pirlo (olasz), Fernando Redondo (argentin), Frank Rijkaard (holland), Bernd Schuster (német/NSZK-beli), Clarence Seedorf (holland), Luis Suárez (spanyol), Marco Tardelli (olasz), Jean Tigana (francia), Xabi Alonso (spanyol), Xavi (spanyol) – szavazás itt!
TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK: Roberto Baggio (olasz), Bobby Charlton (angol), Alfredo Di Stéfano (argentin), Enzo Francescoli (uruguayi), Ruud Gullit (holland), Gheorghe Hagi (román), Andrés Iniesta (spanyol), Raymond Kopa (francia), KUBALA LÁSZLÓ, Diego Maradona (argentin), Alessandro Mazzola (olasz), Pelé (brazil), Michel Platini (francia), PUSKÁS FERENC, Gianni Rivera (olasz), Juan Alberto Schiaffino (uruguayi), Sócrates (brazil), Francesco Totti (olasz), Zico (brazil), Zinédine Zidane (francia) – szavazás itt!
JOBBSZÉLSŐK: David Beckham
(angol), George Best (északír), Samuel Eto'o (kameruni), Luis Figo (portugál), Garrincha (brazil), Jairzinho (brazil), Kevin Keegan (angol), Stanley Matthews (angol), Lionel Messi (argentin), Arjen Robben (holland) – szavazás itt!
KÖZÉPCSATÁROK: Dennis Bergkamp
(holland), Johan Cruyff (holland), Kenny Dalglish (skót), Eusébio (portugál), KOCSIS SÁNDOR, Gerd Müller (német), Romário (brazil), Ronaldo (brazil), Marco van Basten (holland), George Weah (líbiai) – szavazás itt!
BALSZÉLSŐK: Oleh Blohin
(szovjet, ukrán), Cristiano Ronaldo (portugál), Dragan Dzsajics (jugoszláv, szerb), Ryan Giggs (walesi), Thierry Henry (francia), Rivaldo (brazil), Rivelino (brazil), Ronaldinho (brazil), Karl-Heinz Rummenigge (/nyugat/német), Hriszto Sztoicskov (bolgár) – szavazás itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik