THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.06.24 00:04 Frissítve: 2021.06.24 00:10

Alázattal, csodálattal – Thury Gábor jegyzete

Ha valaki azt mondja az Európa-bajnokság előtt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a csoportból továbbjutásért játszik Németországgal, nem hiszem el. A portugál, francia, német triót így együtt egyetlen válogatott sem kívánhatta magának. A müncheni német–magyar találkozót megelőzően Lisztes Krisztián egyenesen úgy fogalmazott, földöntúli bravúr lenne legyőzni a négyszeres világbajnokot. Utolsó csoportmeccsünk előtt egyvalami biztos volt: együttesünk tiszteletet vívott ki magának. Már a portugálok is, aztán a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps, a szerdai találkozót megelőzően a németek kapusa, Manuel Neuer, védője, Mats Hummels és a kapitány, Joachim Löw is kiemelte, borzasztóan nehéz a mieink ellen játszani.

 
Varázsolt Münchenben a magyar válogatott, de a továbbjutás nem jött össze 

Hogy mennyire? Régebben a nagy meccsek előtt gyakran fogadkoztak futballistáink, hogy odafigyelnek az elején, ez gyakran nem valósult meg. Szerdán a Mainzcal éppen aznap szerződést hosszabbító Szalai Ádám a 11. percben pazar fejes góllal berúgta az ajtót az Allianz Arenában. Okosan, alázattal futballozott a csapat, ám a félidei vezetés ellenére távolinak tűnt a továbbjutás.

Míg a magyar szurkolók talán szorongva számolták a perceket, addig válogatottunk azt tette, amit a kontinensbajnokság megkezdése előtt mindenki tanácsolt labdarúgóinknak: élvezzék a játékot ilyen ellenfelek ellen. Arra már senki sem mert gondolni, abban az esetben mit tanácsoljon, ha óriásivá nő a tét, azaz nem csupán élvezni illene, amit csinálnak, hanem megőrizni a továbbjutást jelentő előnyt. A német egyenlítés után minden veszni látszott, ám a legjobb pillanatban Marco Rossi „találmánya”, Schäfer András újra vezetést szerzett. Aztán megint jött a 84. perc…

Labdarúgóink ezzel együtt olyan sportemberi kvalitásokat mutattak, amelyekből látszott, ha nem jutnak tovább, akkor is méltóképpen fejezik be a csoportküzdelmeket. Keresi az ember a szavakat, mit írjon, de ami a legnehezebb, az talán a legegyszerűbbet is magába foglalja: a hit, az akarat és az alázat mindent felülírhat, időnként még a labdarúgás törvényszerűségeit is. A csapat alázattal futballozott, mi pedig csodálattal néztük.

Még úgy is, hogy nem sikerült kiharcolni a továbbjutást.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.08.01 07:35:02

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Sir Jim Ratcliffe nem adott 2.2 milliárd eurót a Chelsea-ért, hanem inkább bevásárolt a Ligue 1-ben.

2021.08.02 18:10:29

Minden más foci T. J., D. Á.

Mladen Krsztajics csapata mindhárom meccsét behúzta a szerb élvonalban.

2021.08.02 17:16:28

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Kimaradtak a szentgyörgyi ziccerek, közben két súlyos védelmi hiba megpecsételte az OSK sorsát.

2021.08.02 16:09:01

Minden más foci HEGYI TAMÁS

A Sporthírlap szabályismertető rovatot nevezett el az angol szaktekintélyről.

2021.08.01 20:00:29

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

Az Eszék magyar válogatott középpályása, Kleinheisler László csereként lépett pályára.