Ajánló: megjelent az Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című kötet

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 14:45
null
A kötet és a társszerző, Dénes Tamás (Fotó: Árvai Károly)
„Na, gyerekek, akkor szedjük össze!” Az utóbbi időben nem egy alkalommal hangzott el a lapszerkesztő felszólítása annak kapcsán, hogy Szoboszlai Dominik, Sallai Roland vagy Sallói Dániel bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatottban. Tudniillik, mindhármójuk édesapja ugyancsak futballista volt.

 

Mostantól megkönnyíti a dolgunkat Dénes Tamás és Lakat T. Károly. A szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról címmel alaposan körüljárja a témát. Az új könyv Dénes és Lakat korábbi közös munkáikhoz hasonlóan (A csapat, Régi csibészek) várhatóan sikeres lesz. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Testnevelési Egyetemen lévő helyiségében tartott könyvbemutató moderátora Borbély Zoltán ügyvéd, egyetemi oktató volt. A kiadvány három részre tagolódik, az elsőben és a harmadikban a magyar, illetve a külföldi példák sorát láthatjuk szinte a teljesség igényével, a Félidő fejezet – Az almafákról (néha) körték hullanak – pedig azoknak az apáknak és fiúknak a történetét dolgozza fel, amelyben a papák a labdát rúgták, de fiukból nem labdarúgó lett, hanem más területen futottak be. A mai fiataloknak Nagy Ervin neve hallatán a színész jut eszükbe, ám az idősebb korosztályok Nagy Ervinre a futballistára emlékeznek, aki a Dunaújváros, a Tatabánya és az MTK együtteseiben játszott, nem is akárhogyan.

A magyarokról Lakat T. Károly, a külföldiekről Dénes Tamás írt oldott stílusban, abban mindkét szerző egyetértett, hogy egy családban a fiú nehéz zsákot vett a hátára, ha apja (futball)mesterségét választotta. S hogy kik a jobbak, az apák vagy a fiúk? Nos, erre nincs egyértelmű válasz, Dénes Tamás úgy fogalmazott, mindenkinek ahhoz a korhoz húz a szíve, amikor fiatal volt. A beszélgetés során élénk vita alakult ki, a kapuban ki alkotott maradandóbbat, Peter Schmeichel vagy Kasper Schmeichel? Lehet, hogy idősebb Dárdai Pál annak ellenére jobb futballista volt fiánál, a Hertha egykori kiválóságánál, jelenlegi edzőjénél, hogy nem volt válogatott? Lakat váltig állítja, hogy a győri Somogyi József összetettebb labdarúgó volt, fiánál, Józsefnél, pedig utóbbi többször volt válogatott...

Megannyi kérdés, amelyre ha nem is kapunk egyértelmű választ, a könyv elolvasására ösztönöz. Az Inverz Media Kft. kiadásában, a MSÚSZ Nagy Béla Program keretében támogatott kiadvány 4990 forintért kapható.

A másik társszerző: Lakat T. Károly (Fotó: Árvai Károly)
A másik társszerző: Lakat T. Károly (Fotó: Árvai Károly)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik