A (közel)jövő világklasszisai – 5 + 1 eurómilliókat érő brazil sztárjelölt

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 13:56
null
Brazília tizenkettedik alkalommal nyerte meg az U20-as dél-amerikai labdarúgó-bajnokságot (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images, Reuters)
A (futball)történelem szinte ismételte önmagát: Brazília 2011 után nyerte meg újra a dél-amerikai U20-as labdarúgó-bajnokságot, és csakúgy, mint 12 évvel ezelőtt, a hatos döntő utolsó fordulójában ki-ki mérkőzésen győzte le Uruguayt. Akkor Neymar, Lucas Moura, Willian José, Casemiro és Danilo vitte a hátán a selecaót, és most is egy ötös fogat volt a diadal letéteményese.

A január 19. és február 12. között a kolumbiai Bogotá és Cali két-két stadionjában rendezett U20-as dél-amerikai bajnokságot Brazília nyerte meg, az eddigi 30 torna közül tizenkettedik alkalommal lett aranyérmes. Ramon Menezes szövetségi kapitány csapatából ezúttal azt az öt játékost mutatjuk be, aki mindenkit lenyűgözött teljesítményével. Valamint azt az ifjú titánt, aki szó szerint átugorja az U20-as korosztályt – a kontinenstornát is kihagyta –, mert nem egészen 17 évesen már sokkal magasabb szinten számolnak vele. A brazil utánpótlás tehát továbbra is köszöni szépen, kiváló állapotban van.

ROBERT RENAN

NÉVJEGY: ROBERT RENAN Alves Barbosa
Született: 2003. 10. 11., Brasília
Magassága: 185 cm
Posztja: középső védő
U20-as válogatottsága/góljai: 11/–
Klubja: Zenit (orosz)
Piaci értéke: 3 millió euró

A brazil válogatott egyik legfontosabb pillére volt a kolumbiai tornán. A többnyire négyes láncban felálló hátvédvonalat tökéletesen irányította és szervezte, ráadásul jó középső védőhöz méltón, rendre kiváló ütemben lépett ki a védelmi sorból, hogy lefülelje az ellenfél átadását, s a szerzett labdával a csapat villámgyors kontrát építhetett. Mi sem árulkodik jobban arról, hogy olyan kulcsfontosságú játékosról van szó, aki a helyezkedést és ütemjátékot már most mesteri fokon űzi, hogy a bajnokság mind a kilenc mérkőzésén játszott, ebből nyolcszor kilencven percet (csak a Paraguay elleni, tét nélküli csoportmeccsen cserélték le 32 perc után), és mindössze egyetlen sárga lapot gyűjtött be – azt is az Uruguay elleni, döntőnek beillő utolsó mérkőzésen. Robert Renan tavaly már a Corinthians felnőttcsapatában játszott, a januári átigazolási időszakban viszont az orosz Zenit – a transzferidőszak egyik legnagyobb fogásaként – ingyen vitte el a Sao Pauló-i klubtól.



MYCAEL

NÉVJEGY: MYCAEL Pontes Moreira
Született: 2004. 03. 12., Porto Velho
Magassága: 191 cm
Posztja: kapus
U20-as válogatottsága/gólja: 9/–
Klubja: Athletico Paranaense (brazil)
Piaci értéke: 700 ezer euró

Az Athletico Paranaense utánpótlása Brazílián belül is az egyik legjobbnak számít, kapusfronton pedig szinte egyedülálló. A klubnál a 18 éves Mycaelnek egyelőre esélye sem volt bekerülni a nagycsapatba, noha a felnőttek keretében gyakorlatilag három kortársával kell megvívnia a posztért (az első számú kapus, Bento 23, a cseréi közül Léo Link 21, Gabriel Pereira 20 éves). Meglehet, a kiváló adottságú Mycaellel kapcsolatban csak tavaly novemberben jelentette be az APR, hogy 2023-ban felviszi a felnőttek közé, ott viszont az U20-as Sul-Americano miatt kénytelen volt kihagyni az év eleji lehetőséget az állami bajnokságban és a kupában. Viszont a válogatottal ő is nagyot ment, a torna legjobb kapusa lett mindössze három kapott góllal, az Argentína elleni presztízsmeccsen tizenegyest hárított, a hatos döntőben Paraguay ellen pedig őt választották meg a meccs emberének.



MARLON GOMES

NÉVJEGY: MARLON GOMES Claudino
Született: 2003. 12. 14., Rio de Janeiro
Magassága: 176 cm
Posztja: középpályás
U20-as válogatottsága/góljai: 10/–
Klubja: Vasco da Gama (brazil)
Piaci értéke: 1 millió euró

A válogatott egyik tragikus hősévé vált a középpályás, aki a torna első nyolc mérkőzésén kiválóan irányította a selecao tranzíciós játékát, gránitkeményen ütközte le a középpályán az ellenfeleket, fáradhatatlanul játszotta be gyakorlatilag az egész pályát, majd az utolsó előtti meccsen, Kolumbia ellen megsérült, és ki kellett hagynia a mindent eldöntő Uruguay elleni záró összecsapást. Ezzel együtt Ramon Menezes szövetségi kapitány a válogatott egyik leghasznosabb játékosának titulálta, és az sem véletlen, hogy az AC Milan már szemet is vetett rá. Mindezt úgy, hogy a középpályás tavaly a Vascóban vált igazán meghatározó játékossá, amelynek a másodosztályból kellett visszaverekednie magát az élvonalba. Marlon Gomes a Serie B 2022-es idényében két gólt és két gólpasszt jegyzett a riói klub színeiben, úgy, hogy a felnőttek közé csak a bajnokság második felében került fel, és összesen 18 mérkőzésen léphetett pályára – azóta is kirobbanthatatlan a csapatból!



ANDREY SANTOS

NÉVJEGY: ANDREY Nascimento dos SANTOS
Született: 2004. 05. 03., Rio de Janeiro
Magassága: 180 cm
Posztja: középpályás
U20-as válogatottsága/góljai: 11/6
Klubja: Chelsea (angol)
Piaci értéke: 12 millió euró

Az U20-as válogatott csapatkapitánya, a kolumbiai torna társgólkirálya (középpályásként!), az Uruguay elleni mindent eldöntő záró mérkőzés legjobbja – úgy, hogy a két brazil találat közül ő szerezte az elsőt –, és minden tekintetben az aranyérmes selecao vezéregyénisége. Marlon Gomes mellett a Vasco neki köszönheti, hogy 2022 végén visszatérhetett az országos élvonalba, igaz, középpályástársával szemben Andrey Santos gyakorlatilag végigjátszotta az idényt (33 mérkőzés/8 gól). Több mint kiváló teljesítményére Európában is felfigyeltek, és még a Sul-Americano előtt a világ minden pénzével gazdálkodó Chelsea 12.5 millió euró ellenében a Stamford Bridge-re vitte. Csakhogy azóta kiderült, egyelőre nehezen kaphat munkavállalási engedélyt Angliában, így a londoniak tárgyalásokat kezdtek a kölcsönadásáról: először úgy tűnt, hogy a brazil bajnok Palmeirasban folytathatja, de a legfrissebb hírek szerint nevelőegyesületében, a Vascóban játszhat június végéig.



VITOR ROQUE

NÉVJEGY: VITOR HUGO ROQUE FERREIRA
Született: 2005. 02. 28., Timóteo
Magassága: 172 cm
Posztja: csatár
U20-as válogatottsága/góljai: 11/6
Klubja: Athletico Paranaense (brazil)
Piaci értéke: 14 millió euró

Újabb brazil csatárfenomén, akit 2022 tavaszán elengedett a Cruzeiro, amelynek „Fenomén” Ronaldo a tulajdonosa! Pedig a fiatal csatár a Belo Horizonte-i csapatban is termelte a gólokat – a felnőttek között –, és leginkább az a magyarázat a klubváltására, hogy az egyik legtehetősebb brazil egyesület, az Athletico Paranaense konkrétan kivásárolta őt az akkor a másodosztályban szerénykedő kék-fehérektől közel ötmillió euróért, amivel a curitibaiak történetének legdrágább igazolásává vált. Vitor Roque azóta is töretlenül fejlődik, és az APR-ben nemcsak az országos bajnokságban vált meghatározó játékossá (29 meccs/5 gól), de a nemzetközi porondon is rengeteget tett a csapatért: a tavalyi Libertadores-kupában hét meccsen két góllal és két gólpasszal járult hozzá, hogy a gárda a döntőig meneteljen, amelyben a Flamengótól kapott ki. Vitor Roque természetesen az U20-as kontinensviadalon is brillírozott, ő szerezte a brazil válogatott első gólját Kolumbiában, majd további ötöt, amivel a torna társgólkirálya lett, és már most a legnagyobb európai klubok szeretnék őt megszerezni. Az öreg kontinens egyesületeinek azonban már nem ötmillió, hanem százmillió euró a kivásárlási ára!


ENDRICK

NÉVJEGY: ENDRICK Felipe Moreira de Sousa
Született: 2006. 07. 21., Brasília
Magassága: 173 cm
Posztja: csatár
U17-es válogatottsága/góljai: 4/5
Klubja: Palmeiras (brazil)
Piaci értéke: 20 millió euró

A brazil labdarúgás legnagyobb ígérte! Mégpedig olyan ígérete, amilyenre Neymar óta nem volt példa, de a vérmesebbek inkább Peléhez mérik. A 17. életévét majd július végén betöltő csatárt sokan szívesen látták volna a katari világbajnokságon, az U20-as tornát pedig csak azért hagyta ki, mert csapata, a Palmeiras külön megkérte rá Menezes kapitányt, mondván, nagy szüksége lesz a srácra az év eleji alapozásnál, illetve az állami bajnokságon. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy koránál fogva Endricknek nincs is U20-as válogatottsága, és ha így halad tovább, nem is lesz, mert a következő lépés a felnőttválogatott lehet. Merthogy a játékos, miután az utánpótlás korosztályban mindenkit elvarázsolt a Palmeiras mezében (megnyerte többek között az U20-as országos bajnokságot), az év második felében felkerült a nagyok közé, és a Serie A-ban hét meccsen három gólt szerzett. Még véget sem ért az év, amikor a Real Madrid kivásárolta őt a Palmeirastól 35 millió euróért, ám a vételár – a játékos teljesítményétől függően – felkúszhat 60 millióig. Tekintve, hogy még nem nagykorú, Endrick egyelőre a paulista csapat játékosa marad, ám Madridban úgy kalkulálnak, hogy 2024 nyarán, amikor betölti a tizennyolcat, azonnal átköltözik a spanyol fővárosba.



A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA


A csapatkapitány Andrey Santos a Sul-Americano serlegével
A csapatkapitány Andrey Santos a Sul-Americano serlegével


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik