A gólvágó jobbhátvéd, aki 50 éve nem látott diadalhoz segítheti a Rangerst

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 14:24
null
James Tavernier az Európa-liga elődöntőjének glasgow-i visszavágóján betalált Gulácsi Péter kapujába (Fotó: AFP)
Hét angliai kölcsönszerződést követően kevesebb mint negyedmillió fontot fizetett érte 2015-ben az akkor még skót másodosztályú Rangers, mára pedig a kontinens egyik legveszélyesebb támadó szélső védője vált belőle, aki karnyújtásnyira van attól, hogy gólkirály legyen az Európa-ligában. A 30 éves James Tavernier főszerepet vállalt a Rangers bravúros El-menetelésében, május 18-án pedig a koronát is felteheti idei teljesítményére.
NÉVJEGY: JAMES HENRY TAVERNIER
Született: 1991. október 31., Bradford
Állampolgársága: angol
Sportága: labdarúgás
Posztja: jobbhátvéd
Klubjai: Newcastle United (2009–2014), Gateshead (kölcsönben, 2011), Carlisle United (kölcsönben, 2011), Sheffield Wednesday (kölcsönben, 2011–2012), Milton Keynes Dons (kölcsönben, 2012), Shrewsbury Town (kölcsönben, 2013), Rotherham United (kölcsönben, 2013–2014), Wigan Athletic (2014–2015), Bristol City (kölcsönben, 2015), Rangers (2015–)
Kiemelkedő eredményei: skót bajnok (2021), skót Challenge-kupa-győztes (2016), EFL Trophy-győztes (2015), angol harmadosztályú bajnok (2015), az év játékosa Skóciában (2021)

Harminchat perc. Összesen ennyi játékidő adatott meg az immár 30 esztendős, bradfordi születésű angol jobbhátvédnek, James Taverniernek a Premier League-ben. Karrierje kezdetekor vélhetően ennél többről álmodott a villámléptű bekk, ám a kemény munka meghozta gyümölcsét, s ha nem is Angliában, de Skóciában megtalálta számításait.

Tavernier a Newcastle Unitednél nevelkedett, és hivatalosan 2014 nyaráig a klub alkalmazásában állt, ám csak elvétve jutott lehetőséghez a „szarkáknál”, hiszen folyamatosan kölcsönadták egy-egy alacsonyabb osztályú klubnak. Megjárta a Gateshead, a Carlisle United, a Sheffield Wednesday, a Milton Keynes Dons, a Shrewsbury és a Rotherham keretét is, mire 22 évesen csaknem 75 ezer fontért eladták a Wigannek, de az akkor már másodosztályú klubban sem kapott sok esélyt: mindössze 11 Championship-mérkőzésen lépett pályára. A test test elleni párharcokról is híres angol futballhoz túl gyengének tartották, helyezkedésével és szerelési hatékonyságával adódtak problémák, a támadásokat pedig hiába segítette jól, felfutásai sokszor gondot okoztak, mert a kontráknál túlságosan fent ragadt, így a mögötte nyíló üres területeken gyors támadásokat vezethetett az ellenfél.
Mindössze egy év után a Wigan is kölcsönadta, a harmadosztályú Bristol Cityhez került, amelynél szintén nem játszott sokat, de legalább az idény végén EFL Trophyt és bajnoki címet ünnepelhetett. Tizenhárom mérkőzés nem sok, ennyiszer számítottak Tavernierre összesen a Bristolnál, mégis felkeltette az akkor a másodosztályban sínylődő skót rekordbajnok Rangers figyelmét, amely 2015 nyarán kevesebb mint negyedmillió fontot adott az angol bekkért. Az akkor még csak 23 éves Tavernier gyorsan beverekedte magát a glasgow-iak kezdőjébe, és 50 (!) tétmeccsen lépett pályára. A skót másodosztályban ráadásul kifejezetten előnyt kovácsolt felfutásaiból: 10 bajnoki gólig jutott, a Rangers pedig 2012 után visszatérhetett az élvonalba.

GÓLOK, CSELEK, GÓLPASSZOK – TAVERNIER 2022-BEN SEM TÉTLENKEDIK


AZ EURÓPA-LIGA 2021–2022-ES KIÍRÁSÁNAK GÓLLÖVŐLISTÁJA
1. James Tavernier (Rangers) 7 gól
2. Karl Toko Ekambi (Lyon) 6 gól
2. Galeno (Braga) 6 gól
4. Kamada DaIcsi (Frankfurt) 5 gól
4. Patson Daka (Leicester City) 5 gól

A nagyszerű első idényt követően nem volt kérdés, hogy Tavernier marad a Rangersnél, s bár az élvonalban időbe telt, mire felvette a ritmust, Glasgow-ban otthonra talált, és évről évre egyre fontosabb szerepet töltött be a klubnál. Immár – az ideiglenes vezetőedzőkkel együtt – hét menedzserrel dolgozott együtt, és több szakembernél is más szerepkör hárult rá. Volt, hogy többször kellett visszazárnia védekezni, volt, hogy szinte teljesen szabadon lófrálhatott az ellenfél támadóharmadában, de csapata támadásait rendre elképesztő hatékonysággal segítette, a gólszerzésből is alaposan kivéve a részét: a 2018–2019-es idényben 11 alkalommal volt eredményes, éppen úgy, mint 2020–2021-ben, amikor Steven Gerrard irányítása alatt újra bajnok lett a Rangers, Taverniert pedig az év játékosának választották meg Skóciában.

AZ ANGOL „JOBBHÁTVÉDGYÁR”
Két ilyen idényt követően sokan értetlenül állnak a tény előtt, hogy James Taverniert karrierje során még egyszer sem hívták meg az angol válogatott keretébe. Teljesítménye alapján megérdemelné, a brit sajtó is rendszeresen cikkez erről, a gond csak az, hogy az angol nemzeti együttes legerősebb posztja éppen a jobbhátvéd... Taverniernek világklasszisokkal kell felvennie a versenyt: jelenleg Trent-Alexander Arnold (Liverpool), Kyle Walker (Manchester City) és Reece James (Chelsea) is megelőzi a rangsorban, de rajtuk kívül is találhatunk olyan posztriválisokat, mint Kieran Trippier (Newcastle United) vagy Aaron Wan-Bissaka (Manchester United)...


A mostani idényben is ontja a gólokat, de az előkészítésben még nagyobb szerepet vállal: a skót élvonlban 6 gólig 13 gólpasszig jutott, pontrúgásai veszélyesebbek, mint valaha. Klubja elképesztő El-menetelésének köszönhetően pedig tavaszra egész Európa megismerte a nevét. A Rangers a BL-selejtezőből indult, majd az Európa-liga csoportkörében folytatta, amelyből másodikként jutott tovább – eddig a pontig Tavernier nem volt eredményes, de következett a kieséses szakasz... A legjobb 16 közé kerülésért a BL-ből kipottyant Borussia Dortmundot kellett kiejtenie a Rangersnek: az angol bekk háromszor is betalált a német ellenfél kapujába (kétszer büntetőből), csapata 6–4-es összesítéssel jutott tovább. A nyolcaddöntőben a Crvena zvezdát hagyta állva a Rangers (4–2-es összesítéssel), Tavernier egyszer volt eredményes, majd a Braga jött, amely az odavágón 1–0-ra nyert a skótok ellen. A visszavágón már a 2. percben beköszönt a 30 éves jobbhátvéd, később büntetőből is eredményes volt – a Rangers hosszabbításban (3–2-es összesítéssel) jutott tovább. Az elődöntőben az RB Leipzig ellen elveszített első meccs után ismét sikerült fordítani (összesítésben 3–2), Tavernier pedig hetedik gólját is megszerezte a sorozatban, ezzel átvette a vezetést a góllövőlistán.

S a korábban az angol harmadosztályban is súlytalannak talált bekk 30 esztendős korára ott tart, hogy a 2008 után ismét európai kupadöntőbe jutó Rangers egyik legértékesebb csillagaként segítheti klubját 50 éve nem látott sikerhez! Az Európa-liga május 18-i, sevillai döntőjében a német Eintracht Frankfurt ellen tovább írhatja tündérmeséjét.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ, SEVILLA
21.00:
Eintracht Frankfurt (német)–Rangers FC (skót) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 14-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik