2006-ban a Kismartoni úton, ma az Atléticóban és az Arsenalban - sorsok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.28. 16:50
null
Óliver Torres a Betis elleni gólja után…
Mint beszámoltunk róla, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) tizedik fordulójában az Atlético Madrid hazai pályán 5–0-s győzelmet aratott a Betis felett, a fővárosiak első gólját a 12. másodpercben (!) Óliver Torres szerezte. Ez már figyelemre méltó, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a 19 esztendős támadó középpályás 2006 decemberében még a Kismartoni úton ejtette ámulatba a nézőket, akkor kezd érdekes lenni a történet.

 

2006. december 8–10.

A Ferencváros női kézilabdacsapatának otthont adó Kismartoni úti csarnokban megrendezték a negyedik alkalommal kiírt Christmas Cupot, avagy a Puskás Ferenc-emléktornát, hiszen az Aranycsapat legendás labdarúgója az esemény lebonyolítása előtt kevesebb mint egy hónappal hunyt el.

Az 1993-as korosztály számára rendezett viadalra a Real Madrid korosztályos együttese is meghívást kapott, amely azonban az egy – vagy adott esetben két – évvel fiatalabb játékosokból álló csapatát küldte harcba.

A nagy presztízsű rendezvényen a blancók 12-es számú mezét Óliver Torres öltötte magára, akinek a technikai képzettsége, megmozdulásai, góljai már akkor szemet szúrtak a nagyérdeműnek, amely alig várta, hogy az akkor 12 esztendős játékos ismét pályára lépjen. A történet szempontjából teljesen mellékes, hogy a spanyolok a 14. helyen végeztek a 16 csapatos tornán, játékukkal elnyerték a közönség szimpátiáját.

Nos, teltek-múltak az évek, majd 2012. augusztus 19-én, a spanyol élvonalbeli bajnokság legutóbbi szezonjának első fordulójában, a Levante–Atlético Madrid (1–1) mérkőzés 64. percében a fővárosiak színeiben pályára lépett a „kis Torres”. Azt homály fedi, hogy „főhősünkről” miért és mikor mondott le a Real, azt azonban most már hétről hétre láthatjuk és tapasztalhatjuk, hogy Diego Simeone vezetőedző bízik a 18 esztendős játékosban, aki azóta végigjárta a spanyol korosztályos válogatottakat, 2012-ben megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot, és részt vett az idei U20-as vb-n.

A nagy nap azonban vasárnap, a Primera Divisón 2013–2014-es szezonjának tizedik fordulójában jött el Óliver Torres számára. Pályafutása első spanyol bajnokiján, amelyen kezdőként lépett pályára, a 12. másodpercben (!) betalált a Betis kapujába, megalapozva ezzel az Atlético kiütéses (5–0) sikerét. Arról már nem is beszélve, hogy ezt megelőzően majd’ egy évvel ezelőtt született ilyen korán gól spanyol első osztályú mérkőzésen.

Egy szó, mint száz: a 2006-ban még a Budapesten csodált Torrest kezdi megismerni a világ, egyes sajtóhírek szerint pedig a David Villa-üzlet keretein belül a Barcelona elővásárlási jogot szerzett rá. De „legrosszabb esetben” is figyelemmel kíséri a fejlődését.

No de térjünk vissza a Christmas Cupra, amelyen Torres mellett is akadtak tehetséges, sokra hivatott játékosok. A torna gólkirálya 11 találattal az akkor még a Borussia Dortmund utánpótláscsapatát, ma már az Arsenal felnőttegyüttesét erősítő Thomas Eisfeld lett, akinek már két Ligakupa-meccsen bizalmat szavazott Arsene Wenger menedzser, hovatovább, szeptemberben betalált a West Bromwich Albion ellen végül tizenegyespárbajban megnyert mérkőzésen, bajnokin viszont még nem lépett pályára. Az U21-eseknél ugyanakkor ebben az idényben négy bajnokin két gól és egy gólpassz a mérlege.

A góllövőlista második helyén tíz találattal az MTK támadója, Vass Patrik zárt, aki – ha egészséges – ma már alapembere Garami József csapatának, eddigi 30 NB I-es meccsén négy gólt szerzett. Szintén nem mellékes, hogy az emléktornán pályára lépett az MTK-nevelésű, ma már a holland élvonalbeli Groningen alkalmazásában álló Adorján Krisztián is, akinek a Liverpool korosztályos csapatain át vezetett az útja Hollandiába.

... és a 2006-os Christmas Cupon (guggoló sor, balról a második)
... és a 2006-os Christmas Cupon (guggoló sor, balról a második)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik