A 90. percben lőtt góllal a Celtic legyőzte a Rangerst a Skót Kupa döntőjében

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.05.25. 18:19
Adam Idah arcáról leolvasható: ő már tudja, ebből gól lesz (Fotó: Getty Images)
A Celtic 1–0-ra legyőzte ősi riválisát, a Rangerst a Skót Kupa döntőjében szombat délután a glasgow-i Hampden Parkban, így a bajnoki cím mellé újabb trófeát gyűjtött be. A Rangers is duplára hajtott, de neki nem jött össze, „csak” a Ligakupa került a vitrinjébe ebben az idényben.

 

A meccs sokáig 0–0-ra állt, a Celtic egy kezezés miatt reklamált büntető meg nem adása, a Rangers egy lökés miatt érvénytelenített gól miatt dühöngött. Aztán a 90. percben két Celtic-cserejátékos összehozta a délután egyetlen szabályos gólját: Paulo Bernardo bombáját Jack Butland rossz helyre ütötte ki, és a berobbanó Adam Idah közelről a kapuba lőtt. (VIDEÓ ITT!)

A Norwichtól januárban kölcsönkapott ír válogatott támadó az élete első Old Firm-jén is gólt szerzett áprilisban. (Két hónapon belül ez volt a harmadik Celtic–Rangers mérkőzés, a zöldek kettőt megnyertek, egy – az említett Idah-gólos bajnoki – 3–3-as döntetlenre végződött.)

Bár 2002 óta most jött össze először, a Skót Kupa döntőjében a Celtic–Rangers párosítás a leggyakoribb: ez volt a 16. alkalom, hogy a két glasgow-i klub mérkőzött meg a serlegért. A Celtic nyolcat, a Rangers hetet nyert meg e derbik közül. Az 1908–1909-es kiírásban az első és a megismételt finálé is döntetlent hozott, és mivel a második meccset súlyos rendbontások kísérték, a szövetség úgy döntött: nem próbálkozik tovább, abban az évben nem avat győztest.

A Celticnek a mostani a 42. Skót Kupa-diadala – a Rangers 34-nél tart –, ezzel 118–118-ra alakította a két klub trófeagyűjtő párharcának állását: a legfontosabb hazai serlegekből (bajnokság, kupa, ligakupa) mindketten 117-et halmoztak fel, míg a hagyományos európai sorozatok közül a Celtic a BEK-et, a Rangers a KEK-et nyerte meg.

SKÓT KUPA
DÖNTŐ
Celtic–Rangers 1–0 (Idah 90.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik