Afrika-kupa: Elefántcsontpart drámai csatában búcsúztatta Malit, Dél-Afrika is továbbment

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.03. 21:20
Tovább élnek az elefántcsontparti remények (Fotó: Getty Images)
A házigazda Elefántcsontpart hátrányból, hosszabbítás után legyőzte Malit az Afrika-kupa negyeddöntőjének szombati találkozóján. Az esti meccsen Dél-Afrika tizenegyesekkel búcsúztatta a Zöld-foki Köztársaság válogatottját.

Elefántcsontpart számított a Mali elleni negyeddöntő esélyesének, ehhez képest nem minden alakult úgy, ahogy azt a házigazda eltervezte. A 17. percben büntetőt kapott Mali, Adama Traoré azonban nem volt elég higgadt és elhibázta a nagy lehetőséget. A 43. percben újabb esélyt kaptak a vendégek, hiszen Odilon Kossounou megkapta második sárga lapját is a meccsen; Mali emberelőnybe került, Elefántcsontart a teljes második félidőt emberhátrányban volt kénytelen lejátszani.

Ezt köszönte szépen a vendégcsapat, amely ezúttal megragadta a lehetőséget: a 71. percben Nene Dorgeles betalált, és alaposan feladta a leckét az emberhátrányban lévő hazaiaknak. Már-már úgy nézett ki, hogy Elefántcsontpart búcsúzik, ám tartogatott még fordulatot a találkozó. A 90. percben Simon Adingra betalált, visszahozta a hazaiak reményeit és hosszabbításra mentette a találkozót.

A kétszer tizenöt percben mindkét csapat óvatosan futballozott, sokáig úgy nézett ki, hogy jöhet a tizenegyespárbaj. Nem így gondolta azonban Oumar Diakité, aki a 122. percben bevette Mali kapuját és eldöntötte a továbbjutást. Ezzel vége, gondolhattuk volna, ám maradt még történés az utolsó percekre is: a győztes gól szerzőjét kiállították, majd a 125. percben Hamari Traoré is begyűjtötte második sárga lapját.

Három gól, három piros lap – a flúgos futamból végül Elefántcsontpart jött ki jobban, 2–1-re győzött és készülhet az elődöntőre.

Zöld-foki Köztársaság–Dél-Afrika 0–0, tizenegyesekkel: 1–2

Az esti meccs hasonlóan idegőrlő, izgalmas csatát hozott a torna egyik meglepetéscsapata, a Zöldi-foki Köztársaság és Afrika-kupát 1996-ban egyszer már megnyerő Dél-Afrika között. A rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok, gól nélküli döntetlen állt az eredményjelzőn 90 percnyi játék után, vagyis itt is jöhetett a hosszabbítás, ahol szintén nem esett gól. A tizenegyespárbajban a Zöld-foki Köztársaság háromszor is rontott (ráadásul egymás után), így Dél-Afrikának az is elég volt, hogy kettőt értékesítsen – ezzel pedig továbbjutott, és várhatja az elődöntőt. 

AFRIKA-KUPA, ELEFÁNTCSONTPART
NEGYEDDÖNTŐ
Mali–Elefántcsontpart 1–2 (Dorgeles 71., ill. Adingra 90., O. Diakaté 122.) – hosszabbítás után
Kiállítva: H. Traoré (125.) ill. Kossounou (43.), O. Diakité (123.)
Zöld-foki-szigetek–Dél-Afrika  0–0, tizenegyesekkel: 1–2
KORÁBBAN
Nigéria–Angola 1–0 (Lookman 41.)
Kongói DK–Guinea 3–1 (Ch. Mbemba 27., Wissa 65. – 11-esből, Masuaku 82., ill. Bayo 20. – 11-esből)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik