Futballgazdaság: jobbára növekedett az európai elit bevétele

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 10:50
null
A Manchester City keretének értéke 1.4 milliárd euró volt a 2022–23-as idényben (Fotó: Getty Images)
A Football Benchmark legfrissebb elemzése szerint az európai topbajnokságok bajnokai és dobogósai üzleti és pénzügyi téren – nagy általánosságban – pozitív mérleggel zárták a 2022–2023-as idényt.

Új jelentést tett közzé az európai labdarúgás üzleti információinak adatbázisa, a Football Benchmark (FB), amelyet lapunk exkluzív partnerként megkapott, és amelyben a kontinens nyolc topligájának – Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Törökország – 2022–2023-as bajnokait (és dobogósait) mutatja be, elemezve üzleti, valamint pénzügyi eredményeiket a legfontosabb teljesítménymutatók alapján.

A legfontosabb mutató az egyes klubok bevétele (a FB elemzésében a működtetési, leegyszerűsítve, az adózás előtti bevételek szerepelnek), és ezen a téren továbbra is az angol Manchester City a listavezető (826 millió euró), ám csak a regnáló bajnokok között, az abszolút első ugyanis a Real Madrid (830 millió euró).

Általánosságban elmondható, hogy mindegyik topklub növelte a bevételeit az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb százalékos javulást (+79%) az olasz bajnokságot harminchárom év után megnyerő Napoli könyvelhette el, de abszolút értékben (275.1 millió euró) nem kelhet versenyre a legnagyobbakkal.

A legnagyobb adózás utáni nyereséggel a Barcelona számolhatott (303.7 millió euró), ám ehhez számos, a klub tulajdonát képező jogot kellett értékesítenie, továbbá árnyalja a helyzetet, hogy a katalánoknál a legmagasabb a bértömeg (639 millió euró). Akadnak továbbá olyan patinás egyesületek is – Juventus (-123.7 millió euró), PSG (-109.8 millió euró) –, amelyek veszteséggel zárták az idényt.

Az európai klubok közül továbbra is a Manchester City játékoskerete a legértékesebb (1.4 milliárd euró), és talán meglepő módon, ennél a klubnál a legmagasabb az akadémiáról az első csapatba felkerülő játékosok száma a 2018–2019-es idénytől számítva (28).

A közeljövőben részletesen bemutatjuk a Football Benchmark jelentését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik