Tanulmány: súlyosabb sérüléseket eredményezett a 2022-es vb

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.20. 12:10
null
Nem meglepő, hogy a sűrű versenynaptár miatt egyre-másra sérülnek meg a csapágyasra játszatott labdarúgók (Fotó: Getty Images)
A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyomán az öt európai topligában szereplő játékosok átlagosan nyolc nappal többet hiányoztak a pályáról sérülés miatt, mint a tornát megelőzően – hívta fel a Howden nevű biztosítócég tanulmányára a figyelmet az ESPN.

A kutatás szerint 2022 októberében 88 sérülést jegyeztek fel az öt topligában – Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 –, amely átlagban 11.35 nap kihagyást jelentett, de ez a szám 2023 januárjában 19.41 napra emelkedett.

A sérülések súlyosságát tekintve még lesújtóbbak az adatok: a bokasérülések súlyossága 170, a combhajlító izmot érintő sérüléseké pedig 130 százalékkal növekedett – ehhez képest a vádli- és lábszársérülések súlyossága egyenesen megduplázódott.

„A férfi világbajnokság az európai tél idején való megrendezése oda vezetett, hogy a játékosok az idény első feléhez képest nyolc nappal több időt voltak kénytelen a pályán kívül tölteni az évad második felében” – szögezte le James Burrows, a Howden sporttal foglalkozó osztályának a vezetője.

Az öt európai topligában összesen 3985 sérülést jegyeztek fel a 2022–23-s idényben. A Premier League játékosállományának a 23.6, míg a Bundesliga játékosállományának a 14.8 százaléka volt érdekelt a katari tornán, s ez a sérülések számában is megmutatkozott: a vb-t követő két hónapban a Bundesligában 46, míg a PL-ben 49 sérülést jegyeztek fel, ami arra enged következtetni, hogy a németek hosszabb téli szünete csak minimális mértékben volt hatással erre a tencenciára – derül ki a tanulmányból.

Korábban már a profi labdarúgókat képviselő nemzetközi szervezet (FIFPRO) is jelezte, hogy a világbajnokságon részt vevő játékosok közel fele komoly, vagy épp extrém mentális fáradtsággal küzdött a minden korábbinál sűrűbb versenynaptár miatt.

2023 januárjában a játékosok 44 százaléka érzett a korábbi évekhez képest jóval nagyobb fizikai kimerültséget, míg a labdarúgók 23 százaléka mentálisan is elfáradt ebben az időszakban – végül, de nem utolsósorban az érintett labdarúgók 53 százaléka érezte megát sérülékenyebbnek a korábbi évadokhoz képest.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik