Emlékezés: szobrot emeltek Aradon Pecsovszky Józsefnek

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 09:43
null
Pecsovszky József szobra az aradi stadion előtt (Fotó: Facebook/UTA Arad)
Szombaton az aradi Neumann Ferenc Stadion előtt felavatták Pecsovszky József egész alakos szobrát – írja az erdon.ro.

A kiváló labdarúgó 190 centiméter magas, bronzból készült szobrát a helyi futballklub szurkolótáborának kezdeményezésére készítette el Kocsis Rudolf szobrászművész. Az eseményen jelen volt Pecsovszky József unokája, a Németországban élő Joe Pecsovszky, a klasszis egykori csapattársa, Ioan Igna, Arad polgármestere, Calin Bibart és az UTA jelenlegi játékoskerete Mircea Rednic vezetőedző vezetésével.

A temesvári születésű Pecsovszky József 1937-tól 1941-ig játszott a Temesvári Kinizsi csapatában, 1941-ben Nagyváradra szerződve Perényire változtatta a nevét. Az 1941-től 1944-ig a magyar bajnokságban szereplő klubban támadóként nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően 1942-ben és 1943-ban háromszor a magyar válogatottban is pályára lépett. Az 1943–44-es magyar labdarúgó-bajnokságot megnyerő Nagyváradi AC csapatában Perényi az egyik legfontosabb láncszem volt.

A második világháború után, 1946-ban igazolt az akkor alakuló Aradi ITA-hoz, amelynek tagjaként első romániai labdarúgóként tüntették ki érdemes sportmesteri címmel. A legendás „Csala” harminckétszeres román válogatottként, ötszörös román bajnokként és kétszeres kupagyőztesként vonult vissza.

Fiatalon, 47 évesen bekövetkezett haláláig (1968-ban történelmi dátumon, október 6-án hunyt el) magyarnak vallotta magát. A zseniális labdarúgóról a Nemzeti Sport korábbi labdarúgórovat-vezetője, Oroszhegyi Károly írt életrajzi könyvet Csala, a Szőke Csoda címmel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik